„Cred că Europa, împreună cu partenerii săi, ar trebui să aibă un rol de prim-plan în dezvoltarea unui nou cadru mondial pentru IA, bazat pe trei piloni: măsuri de protecție, guvernanță și ghidarea inovării”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Care sunt propunerile? De ce Europa are un mare avantaj?

Inteligenta artificialaFoto: Shutterstock

Ce a spus Ursula von der Leyen despre inteligența artificială

Europa a devenit o pionieră la nivel mondial a drepturilor cetățenilor în mediul digital. Regulamentul privind serviciile digitale și Regulamentul privind piețele digitale creează un spațiu digital mai sigur, în care drepturile fundamentale sunt protejate. Și asigură condiții echitabile, cu responsabilități clare pentru marile companii din domeniul tehnologiei.

Aceasta este o realizare istorică – și ar trebui să fim mândri de ea. Același lucru ar trebui să fie valabil și pentru inteligența artificială.

Aceasta va îmbunătăți îngrijirile de sănătate, va stimula productivitatea și va aborda schimbările climatice. Însă nu ar trebui să subestimăm amenințările foarte reale pe care le prezintă. Sute de dezvoltatori de IA, cadre universitare și experți de prim rang în domeniul IA au formulat recent următorul avertisment:

„Luarea de măsuri pentru a atenua riscul de extincție a rasei umane asociat IA ar trebui să fie o prioritate la nivel mondial, alături de alte riscuri la scara societății, cum ar fi riscul de pandemii și de război nuclear.”

IA este o tehnologie generală care este accesibilă, puternică și adaptabilă pentru un evantai larg de utilizări, atât civile, cât și militare.

Și evoluează într-un ritm chiar mai rapid decât cel preconizat de dezvoltatorii săi. Avem așadar o fereastră de oportunitate tot mai îngustă pentru a ghida această tehnologie în mod responsabil.

Cred că Europa, împreună cu partenerii săi, ar trebui să aibă un rol de prim-plan în dezvoltarea unui nou cadru mondial pentru IA, bazat pe trei piloni: măsuri de protecție, guvernanță și ghidarea inovării.

1. Măsurile de protecție

Prioritatea noastră numărul unu este de a ne asigura că dezvoltarea IA este centrată pe factorul uman și că se face într-un mod transparent și responsabil.

Acesta este motivul pentru care, în orientările mele politice, m-am angajat să formulez o abordare legislativă în primele 100 de zile.

Comisia a prezentat Actul privind IA – prima lege cuprinzătoare de acest fel din lume în favoarea inovării în domeniul IA.

Și doresc să mulțumesc Parlamentului și Consiliului pentru activitatea neobosită pe care au desfășurat-o pentru a face posibilă această lege revoluționară.

Actul nostru privind IA este deja un model urmat în întreaga lume.

Acum trebuie să ne concentrăm asupra adoptării normelor cât mai curând posibil și să trecem la punerea lor în aplicare.

2. Guvernanță

În prezent, punem bazele unui sistem de guvernanță unic în Europa.

Dar ar trebui, de asemenea, să ne unim forțele cu partenerii noștri pentru a asigura o abordare la nivel mondial cu privire la înțelegerea impactului pe care îl are IA asupra societăților noastre.

Gândiți-vă la contribuția inestimabilă la acțiunile climatice a IPCC, grupul la nivel mondial care pune la dispoziția factorilor de decizie cele mai recente date științifice.

Consider că avem nevoie de un organism similar pentru IA – care să ne ofere cunoștințe cu privire la riscurile asociate IA, dar și cu privire la beneficiile acesteia pentru umanitate.

Un organism care să aducă în jurul aceleiași mese oameni de știință, companii din domeniul tehnologiei și experți independenți.

Acest lucru ne va permite să dezvoltăm un răspuns rapid și coordonat la nivel mondial, pe baza activității desfășurate de Procesul Hiroshima și nu numai.

3. Ghidarea inovării într-o manieră responsabilă.

Datorită investițiilor pe care le-am făcut în ultimii ani, Europa a devenit acum un lider în domeniul supercomputerelor, deținând 3 dintre cele 5 cele mai puternice supercomputere din lume.

Trebuie să exploatăm acest avantaj.

Așa că vă anunț astăzi o nouă inițiativă prin care vom permite accesul start-up-urilor din domeniul IA la computerele noastre de înaltă performanță pentru a-și antrena modelele pe aceste supercomputere.

Dar aceasta va fi doar o parte a activității noastră de ghidare a inovării. Avem nevoie de un dialog deschis cu cei care dezvoltă și implementează IA.

Acest lucru se întâmplă deja în Statele Unite, unde șapte mari companii din domeniul tehnologiei au fost deja de acord să respecte un set de reguli voluntare în materie de siguranță, securitate și încredere.

Se întâmplă și în Europa, unde vom colabora cu companiile din domeniul IA pentru ca acestea să se angajeze în mod voluntar să respecte principiile înscrise în Actul privind IA înainte ca acesta să intre în vigoare.

Ar trebui acum ca, pe baza rezultatelor tuturor aceste eforturi, să stabilim standarde minime la nivel mondial cu privire la utilizarea sigură și etică a IA.