Yahoo a anuntat ca sustine initiativa OpenSocial a Google, pentru standarde comune in retelele de socializare online, crescand astfel presiunea asupra Facebook care nu a aderat la OpenSocial, scrie Financial Times.

Google a actionat pentru ca OpenSocial sa nu para doar un vehicul al propriilor ambitii si a anuntat ca impreuna cu Yahoo si MySpace va forma Fundatia OpenSocial, o organizatie non-profit care sa-si promoveze standardele si neutralitatea.

Retelele de socializare au devenit deosebit de populare pe internet, iar Facebook a preluat in mai anul trecut stafeta, lansand o platforma prin care dezvoltatorii pot integra in Facebook mici aplicatii, precum jocuri sau muzica. Facebook a beneficiat de pe urma lansarii a mii de aplicatii care le-au dat membrilor posibilitatea de a folosi site-ul ca un sistem de operare web, in acelasi mod in care isi folosesc desktop-ul pentru a lansa programe. Tousi, dezvoltatorii au fost nevoiti sa rescrie aplicatiile, daca doreau sa le integreze in alte site-uri de socializare.

Google, care incearca si el sa lanseze un sistem de operare web oferind aplicatii legate de browsere, precum Gmail sau Google Docs, a anuntat infiintarea OpenSocial in noiembrie 2007. De partea sa au venit retele de socializare precum MySpace, Friendster, hi5 si Bebo, precum si dezvoltatori ca Slide, RockYou si iLike.

Marele avantaj al OpenSocial este ca developerii pot crea aplicatii care sa mearga pe toate retelele membre. Nici Google si nici Yahoo nu au infiintat vreo retea de socializare de amploare. Google a avut succes limitat cu serviciul Orkut, in timp ce Yahoo s-a descurcat ceva mai bine cu site-ul de photo-sharing Flickr.

Sustinerea Yahoo pentru OpenSocial poate complica lucrurile daca Microsoft va prelua Yahoo. Intrebat despre Microsoft, Wade Chambers, vicepresedinte pentru platforme la Yahoo, a spus ca Yahoo s-a alaturat OpenSocial pentru a aduce beneficii internetului. El a mai spus ca orice mare jucator e binevenit la OpenSocial, inclusiv Microsoft.

Un reprezentant al Google a spus ca OpenSocial ofera developerilor acces la peste 200 de milioaane de utilizatori.