​Black Friday este unul dintre cele mai controversate momente în România, fiindcă mulți înjură campaniile, dar se cumpără tot mai mult de la an la an. Enorm de multe s-au schimbat de la primul Black Friday: în 2015 a apărut aurul în ofertă, lumea cumpără tot mai multe haine, iar ponderea plăților cu cardul este de șase ori mai mare. Care este istoria Black Friday-ului românesc?

Black Friday - Vinerea NeagraFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Informația pe scurt:

 • Primul Black Friday la noi a fost în 2011 și s-a ținut pe 25 noiembrie. În 2023 se ține la eMAG pe 10 noiembrie, și niciodată ziua de BF nu a fost așa de repede în an. Cei de la companie explică faptul că vor ca toate comenzile să ajungă până la minivacanța de ziua națională și de Sf Andrei.
 • Cea mai mare schimbare față de primele ediții este că Black Friday NU mai este un eveniment unde se cumpără mai ales electronice și electrocasnice, ci se cumpără mult și cosmetice și haine. Numeroși clienți cumpără în cantități mari produse de uz personal pe care să le folosească în următoarele luni.
 • În 2023 va fi mult interes pentru haine de Black Friday, pentru electrocasnice mici (cum ar fi expressoarele) și pentru telefoane, televizoare și produse cosmetice.
 • Cele mai intense momente de Black Friday sunt în primele minute, pe eMAG, când produsele „vedetă” de termină foarte rapid. Este ceva normal ca cele mai interesante produse să se termine și în sub 20 de secunde, așa că trebuie mult noroc și mai multă rapididate.
 • Black Friday este în România „sinonim” cu eMAG și creșterile eMAG reflectă creșterea generală a fenomenului. În 2011 eMAG vindea de 8 milioane euro, în 2013 de 23 milioane euro, în 2016 de 300 milioane lei, iar în 2022, de 644 milioane lei. Estimarea pentru anul în curs este 680 milioane lei.
 • Ponderea plăților cu cardul din totalul cumpărăturilor a crescut de la sub 10% la primele Black Friday-uri, la peste 63% anul trecut, conform datelor comunicate de eMAG. A fost o schimbare spectaculoasă în zece ani.
 • Au fost și ani (puțini!) în care ANPC a dat amenzi: 2017 a fost primul exemplu, 2021 a venit și cu mai multe sancțiuni, dar nu au fost sume mari, în special dacă le comparăm cu vânzările.
 • Retailerii creează, prin mai multe strategii de marketing, un climat cât mai potrivit pentru ca oamenii să cheltuiască mai mult ca de obicei, atrași de reducerile afișate lângă produs. Nu în puține cazuri un magazin vinde de Black Friday de 5 - 10 ori mai mult decât într-o zi obișnuită. Pentru companiile care fac Black Friday timp de o lună, vânzările sunt de 2-3 ori mai mari decât într-o lună obișnuită.
 • În primii 3-4 ani încă era la modă ca oamenii să meargă la prima oră în Altex, Flanco sau Domo (care atunci avea multe magazine) și se formau cozi. Acum nu mai este chiar așa, mai ales că o pondere tot mai mare s-au orientat către online, iar magazinele fizice încep campaniile în octombrie și le termină la final de noiembrie.
 • Primul Black Friday, cel din 2011, a fost minuscul, slab și neinteresant față de ce avea să vină. Spre exemplu, eMAG a vândut atunci de 20 ori mai puțin decât în 2021. În 2012 abia peste un sfert dintre români auziseră de Black Friday, ponderea este în prezent de peste 90%.
 • În istoria sa, Black Friday de România a avut multe momente ieșite din comun. în 2013, eMAG a pus în premieră și autoturisme în oferta de pe site, iar în 2015 a adăugat lingourile de aur. În 2016, magazinul F64 Studio a vândut un obiectiv foto de 17.000 de lei, iar în 2018 cineva a cumpărat aur de 130.000 de lei în ziua de BF.

Black Friday 2011 - 25 noiembrie

Acum 11 ani foarte puțină lume auzise de Black Friday, termenul fiind cunoscut mai ales de cei pasionați de tehnologie. Conceptul a fost pentru prima oară vizibil în țară în 2011 când însă desfășurarea a fost dezlânată, nu a existat o strategie clară și doar câteva magazine online au fost „pe fază" (în frunte cu eMAG). Practic, unele magazine online pur și simplu au pus un banner negru vineri dimineața și au scăzut câteva prețuri, văzând că rivalii porniseră o campanie de Vinerea Neagră. A fost un Black Friday timid și cu totul slab față de ce avea să vină.

Iulian Stanciu de la eMAG povestea în 2017 că la acest Black Friday compania a pierdut un milion de euro, fiindcă nu s-a pregătit și a subestimat cu mult cererea. În plus, site-ul a fost cu mult depășit de traficul uriaș. eMAG a vândut de 8 milioane euro atunci, în timp ce în 2021, de BF, a vândut de aproape 100 de ori mai mult.

Black Friday 2012 - 23 noiembrie

Lucrurile s-au schimbat radical în 2012 când s-a comunicat masiv pe tema așa-zisei „sărbători a reducerilor". Mai mult decât atât, Black Friday s-a extins în multe domenii din afara electro-IT-ului, exemple fiind biletele la concerte, încălțămintea, anvelopele, parfumurile, imobiliarele, mobila, accesoriile de baie și multe altele. Multe site-uri au „picat", coletele au ajuns și după mai bine de 20 de zile, însă au existat și mulți oameni care și-au luat produse care i-au mulțumit. Black Friday era abia la început. 2012 a fost primul an în care HotNews.ro a făcut LIVE TEXT în ziua de BF, iar de atunci s-a întâmplat asta în fiecare Black Friday românesc. Din acel an, ziua de Black Friday este cea aleasă de eMAG, cel mai mare retailer din țară.

Black Friday 2013 - 22 noiembrie

În 2013, Black Friday a fost intens pregătit și vânzările au crescut puternic. Pentru prima oară s-a petrecut în două „valuri": unul pe 21 noiembrie, altul pe 28 noiembrie, o serie de magazine anunțând un „Black Week” care ținea opt zile între aceste date. Marea schimbare a venit fiindcă o serie de magazine online, începând cu Evomag care a anunțat printre primii, dar mai ales eMAG, cel mai influent retailer online, au decis să devanseze Vinerea Neagră cu o săptămână. În 2013 a pornit tradiția ca magazinele fizice mari să aibă campanii de Black Friday care țin și peste 35 de zile.

De ce au „furat" startul? Pentru că după 29 urma Sfântul Andrei și Ziua Națională, mulți clienți plecau în mini-vacanțe și nu ar mai fi cumpărat, mai ales că o parte și-au luat liber și luni 2 decembrie. În plus, fiind multe comenzi, era posibil ca unele să nu fie livrate până la Moș Nicolae. Fiind așa multe zile de vacanță, curierii nu i-ar fi găsit pe mulți acasă.

Site-urile au avut mult mai puține probleme, picând mult mai rar, dovadă că s-a investit în partea de IT. Comercianții și-au dat seama că oamenii vor să cumpere și că într-o singură zi pot vinde cât în 10 zile obișnuite.

Tot în 2013 marketingul a atins noi culmi, unele magazine alegând să vândă de Vinerea Neagră produse excentrice care nu au legătură cu specificul acelor companii. Spre exemplu, eMAG a avut autoturisme pe site (practic vindea vouchere de reduceri) și a publicat un film în care o mașină era pusă într-o uriașă cutie, ca și când ar fi fost orice alt tip de produs. Și retailerul DOMO a vândut autoturisme și motociclete.

Black Friday 2014 - 21 noiembrie

Black Friday ajunsese la maturitate la capitolul strategii de marketing și magazinele și-au dat seama că lumea este atât de mult atrasă de reduceri, încât va cheltui sume mari pe care poate fără să existe „presiunea” unei campanii nu le-ar fi cheltuit.

Și la ediția din 2014 lumea s-a îmbulzit în magazine, atât în cele fizice, cât și pe cele online. Au fost însă mulți cei care s-au plâns că ofertele cu adevărat bune s-au terminat în prima oră. Magazinele electro-IT erau pline începând cu orele 6-7.00, iar în reportajele TV au fost intervievați oameni care nu veniseră cu un plan anume, ci au cumpărat ce le-a căzut la mână, fără a ști măcar dacă produsele erau cu adevărat la discount.

Marketingul a fost extins la maxim și au anunțat campanii de Black Friday magazine din majoritatea domeniilor, însă „sărbătoarea” dura la foarte puține magazine doar o zi și în majoritatea locurilor era prelungită la trei zile. Au fost și campanii care se refereau la o întreagă „Săptămână Neagră" (Black Week).

Ca element inedit, site-uri cu profil creștin-ortodox au deplâns consumerismul excesiv și faptul că oamenii uită cu totul de "cele sfinte" când se îngrămădesc în magazine.

Black Friday 2015 - 20 noiembrie

În 2015 a fost o situație specială și s-a comunicat ceva mai puțin și mai discret, dat fiind contextul creat de tragedia din clubul Colectiv și chiar și de atentatele de la Paris.

Vânzările au crescut și tot mai multe magazine au intrat în joc. S-au înmulțit campaniile de Black Friday pe parcursul anului, a existat și unul de vară, dar și diverse campanii apropiate ca denumire de Black Friday. Conceptul s-a „diluat” mult, fiind folosit excesiv pe tot timpul anului.

Surpriza celor de la eMAG a fost că au vândut lingouri și monede de aur, tot mai multe site-uri au avut și autoturisme la vânzare și unele site-uri au promis reduceri total nerealiste de 95%.

La produsele cu adevărat atractive reducerile au fost de 10-20% și stocurile au fost mici, mulți plângându-se că nici nu au apucat să pună produsul în coșul virtual și deja figura ca fiind epuizat.

Însă față de alți ani stocurile cu gadget-uri cu prețuri bune - smartphone-uri, smartwatch-uri - au fost ceva mai mari și mulți au scris că au reușit să-și cumpere, însă doar în primele minute după începerea promoțiilor.

Black Friday 2016 - 18 noiembrie

A crescut numărul de magazine care au participat, iar cele consacrate și-au crescut vânzările. eMAG a livrat peste un milion de produse în valoare de 302 milioane lei, pe Fashion Days s-au cumpărat și genți de peste 6.000 de lei bucata, iar pe F64 s-a vândut un obiectiv foto de 17.000 de lei.

Foarte populare au fost smartphone-urile premium care pe câteva magazine au avut reduceri importante, modele de 2.000-2.300 de lei putând fi cumpărate la 1.500-1.800 lei de cei care s-au mișcat repede și le-au pus în „coșul electronic" în primele minute.

Au fost momente când site-urile populare au fost nefuncționale, însă mai puține decât în 2013 sau 2014.

Tot mai multi români plăteau cu cardul, de exemplu, pe eMAG, 26% dintre comenzi au fost achitate in acest mod, mult, dacă ținem cont că ponderea era de sub 12% în 2012. Datele procesatorului de plăți PayU au arătat că au fost cu 67% mai multe tranzacții online față de 2015 și valoarea coșului mediu de cumpărături a fost de 602 lei între 18 si 20 noiembrie.

Black Friday 2017 - 17 noiembrie

Și în acel an unele magazine au anunțat campanii încă de la 1 noiembrie și câteva online (cel mai cunoscut fiind EvoMag) au anunțat și o campanie de Black Friday gândită special pentru companii. În plus, tot ei au organizat un „American Black Friday” pe 24 noiembrie, data Black Friday în SUA în acel an. În 2023 decalajul dintre BF-ul românesc și cel original, american, este de două săptămâni.

Multe magazine importante au început să negocieze reducerile cu diverșii furnizori încă de la început de an, iar pregătiri intense s-au derulat în ultimele trei-patru luni. Tot mai importante au devenit discuțiile între retaileri și companiile de curierat, fiindcă mereu sunt mulți oameni care nu-și primesc pachetele nici după 10-15 zile. Companii precum FAN Curier, Cargus sau Sameday aveau probleme cu recrutarea angajaților în unele zone ale țării și trebuie să-și facă din timp planurile și să stabilească termene cât mai realiste de livrare cu retailerii ale căror produse le transportă.

ANPC a primit 63 de reclamaţii în urma campaniei Black Friday din noiembrie 2017 şi a dat amenzi în valoare totală de 122.000 de lei companiilor care au indus consumatorii în eroare.

Organizația de e-commerce GPeC estima că valoarea produselor achiziționate online de Black Friday va depăși 170 milioane euro în 2017, în timp ce în 2016 a fost 130 milioane euro, iar în 2015, 100 milioane euro.

Datele Google privind căutările arătau că în 2017, peste două treimi dintre căutările pe care românii le-au făcut despre Black Friday pe Google au fost de pe dispozitive mobile și oamenii începeau să caute cu aproximativ o săptămână înainte folosind termeni generali precum „telefon” sau ”mașină de spălat”, iar cu două zile înainte încep să caute și marca dorită.

Și în 2017 eMAG a vândut cel mai mult, stabilind un nou record de 360 milioane lei. S-au vândut și mașini de zeci de mii de euro, televizoare de mii de euro și genți de mii de lei.

Black Friday 2018 - 16 noiembrie

Datele Asociaţiei Magazinelor Online arătau că valoarea cumpărăturilor online a crescut cu 30% față de 2017. Cele mai multe vânzări au fost realizate din categoriile de produse pentru casă și îngrijirea casei, electrocasnice mici, îngrijire personală, fashion, televizoare, telefoane, anvelope și jucării. Modalitățile de livrare au fost diversificate, astfel peste 70% dintre cumpărători au optat pentru livrare prin curier si 30% în showroom sau oficii poștale. Aproape 35% dintre cumpărători au plătit cu cardul.

​Numărul de tranzacții online a crescut cu 60% față de ediția 2017 a Black Friday, în timp ce, ca valoare, creșterea a fost de 40%, arătau datele procesatorului de plăți PayU. Dacă se iau în calcul toate cumpărăturile online – plătite atât online cât și cu numerar la livrare, atunci PayU estima că valoarea totală a tranzacțiilor realizate în ziua de Black Friday a depășit un miliard de lei. Cea mai mare tranzacție a fost de aproape 130.000 lei, cineva cumpărând aur de acești bani.

Și în 2018 doar cei super-rapizi la click-uri și norocoși au prins ofertele cu adevărat excelente: de exemplu 1.000 de telefoane Samsung Galaxy S8 s-au dat în 64 de secunde și 500 de iPhone X și-au găsit posesori în 43 de secunde la eMAG (compania pe platforma căreia s-a vândut de 450 milioane lei.

Black Friday 2019 - 15 noiembrie

Câteva mii de magazine online au avut campanie de Black Friday, dar elementul de spectacol pe seama căruia s-a glumit cel mai mult a fost Ferrari-ul „la promoție” pe care eMAG îl avea cu o reducere de 45.000 de euro (de la 308.000 euro, la 263.000 de euro).

În rest, comercianții au raportat creșteri pe toată linia: de exemplu pe platforma eMAG vânzările s-au apropiat de 499 milioane lei, iar datele PayU indicau o creștere cu 26% a plăților cu cardul, spre 198 milioane lei. Valoarea medie a coșului de cumpărături a fost de 572 lei, iar al celui in rate de 1.018 lei, mai arătau datele PayU.

Au fost și ceva probleme la plata cu cardul și, la fel ca în anii trecuți, produsele cu adevărat interesante s-au epuizat în câteva zeci de secunde. eMAG a anunțat că cele 1.000 de telefoane Samsung S10 s-au dat în doar 28 de secunde. În 42 de secunde s-au dat 1.000 de TV-uri Samsung și 527 de laptop-uri Lenovo s-au comandat în 45 de secunde.

O tendință importantă s-a născut în acel an, pentru că oamenii au început să folosească acele dulapuri automatizate denumite easybox. eMAG le-a introdus și a ajuns în 2023 la 3.900 în toată țară. În 2019, în orașele unde erau easybox-uri, 13% dintre comenzi au fost ridicate de la ele. Un an mai târziu ponderea a ajuns la 36%, iar în 2021, la 54%.

Plata cu cardul a atins o nouă pondere record, multe site-uri au avut chiar și peste 80% din trafic de pe mobil și au fost și comenzi în care coșul de cumpărături a fost cu adevărat plin, sumele fiind mari. De exemplu, a existat o comandă de 30.000 de lei constând în aparatură foto, dar și o comandă de 71.000 de lei constând în blendere.

Internetul a fost „inundat” de articole cu titluri exagerate despre ofertele de Black Friday. Se vorbea despre „produse la preț de pomană” și „produse la preț de mană cerească”.

Black Friday 2020 - 13 noiembrie

Primul Black Friday din pandemie a adus o creștere puternică a comerțului online: spre exemplu la eMAG aproape 55% dintre comenzi au fost plătite cu cardul, iar la EvoMag, 65%. Datele PayU au arătat că valoarea totală a volumelor tranzacționate online a crescut cu 78% și valoarea medie a coșului de cumpărături a fost de 647 lei.

A crescut și numărul românilor care au făcut din străinătate cumpărături în Black Friday-ului local și a crescut și numărul românilor care au cumpărat în țară, prin Revolut.

Evident că jucătorul numărul unu a fost eMAG la care vânzările au crescut cu 17% pe Marketplace, spre 588 milioane lei. Peste 95% dintre comenzile înregistrate de eMAG în primele 10 minute au fost plasate de pe telefoanele mobile, ceea ce reprezintă un record al celor 10 ediții. Tot în primele 10 minute ponderea plăților cu cardul a ajuns la 86%, un record al tuturor edițiilor de Black Friday

Cele mai interesante produse s-au epuizat în primul minut, semn că cei care vor să prindă cu adevărat super-oferte trebuie să fie extrem de rapizi și de norocoși. În momentul de maxim au fost 415.000 de vizitatori simultan pe site. eMAG spune că 1.000 de telefoane OPPO s-au dat în 36 de secunde, 1.000 de televizoare Samsung s-au epuizat în 52 de secunde și în 3 minute s-au cumpărat 2.000 de sticle de whiskey Jack Daniels.

S-a accentuat un fenomen care fusese prezent și anii trecuți: oamenii cumpără produsele cele mai avantajoase și pentru a le pune apoi pe OLX la prețuri mai mari.

Printre cei mai căutați termeni pe Google în data de 13 noiembrie 2020 s-au numărat mai mulți legați de tehnologie, brand-uri și Black Friday: mărcile Samsung și Allview, editura Litera, magazinele online Quickmobile și WatchShop, dar și sintagma „Black Friday televizoare”.

Black Friday 2021 - 12 noiembrie

A fost a doua oară când Vinerea Neagră s-a ținut în pandemie dar a fost și prima oară când ANPC a făcut controale și a dat multe amenzi (chiar dacă erau sume mici). A crescut și mai mult ponderea celor care plătesc cu cardul și a fost mai mic numărul celor care au mers în magazinele fizice, mai ales că era nevoie și de certificat de vaccinare.

eMAG a încheiat cu un nou record, 609 milioane lei, dar a fost cea mai mică creștere de la an la an: 4%. Una dintre întrebările care apar an de an este „Când începe Black Friday la eMAG? Ei bine, compania a început la 7.25 în aplicație și la 7.27 pe website, cu 10 minute mai repede decât în 2020.

Diverse magazine au raportat vânzări mai mari cu 15-20% față de 2020, crescând peste medie categorii precum casă și grădină, sport și fashion. Coșul mediu a fost de peste 400 de lei.

Black Friday 2021 a fost special fiindcă au apărut - din nou - amenzile. ANPC anunța cu o zi înainte că a înființat un „comandament special” ce avea drept scop „supravegherea permanentă a ofertelor cu promoții”. În seara de vineri, ANPC anunța că a amendat cu 275.000 de lei unsprezece operatori economici care prezentau pe site-urile lor promoții speciale.

Pe 15 noiembrie, la trei zile după Black Friday, ANPC anunța că a sancționat eMAG cu amendă contravențională de 50.000 de lei, după ce a constatat o serie de abateri legate de data de început a promoțiilor. În replică, eMAG spunea că „aspectele sesizate de ANPC privind afișarea perioadei campaniei au fost rezolvate prompt, iar clienții nu au fost afectați”.

Black Friday 2022 - 11 noiembrie

A fost primul Black Friday după pandemie și un Black Friday care a venit spre finalul unui an în care produsele și serviciile s-au scumpit „pe toată linia”. Comercianții erau însă optimiști că vor vinde mai bine decât în anul precedent și așa a și fost. Au fost noi recorduri la ponderea plăților cu cardul și a crescut numărul celor care și-au luat produse în rate.

A fost tot mai clar că BF nu mai este doar un eveniment la care oamenii își cumpără electronice și electrocasnice, ci au devenit tot mai populare produsele de îngrijire personală, hainele, produsele pentru casă și cele pentru mașină. Anul trecut s-au cumpărat în număr mare și produse de băcănie și jucării și parfumuri, dar și mobilier.

Cele mai interesante produse s-au terminat în primele două - trei minute pe eMAG: 700 de TV-uri Horizon s-au terminat în 18 secunde, 600 de expressoare De'Longhi s-au vândut în 62 de secunde și 400 de televizoare LG OLED s-au vândut în două secunde.

eMAG a anunțat cel mai bun Black Friday, comenzile totale fiind de 644 milioane lei, față de valoarea de 609 milioane de anul trecut. Fiecare comandă a conținut, în medie, 4,1 produse, și a avut valoarea medie de 1.170 de lei. Black Friday 2022 la eMAG a accelerat plata cu cardul, metodă folosită pentru plata a 63% dintre comenzi. Comenzile de pe dispozitive mobile au fost la cel mai înalt nivel, cu 82% din total. Mai mult de jumătate dintre comenzi au fost plasate la easybox.

A fost prima oară când Black Friday-ul românesc pica în aceeași zi cu cel mai mare eveniment de shopping din lume, campania Singles Day, așa-numita „11.11”, din China. Și la noi au fost companii care au organizat campanii de reduceri denumite „Singles Day”.

Cea mai mare comandă înregistrată de procesatorul PayU a fost de 147.000 lei, iar coșul mediu de cumpărături a fost 539 lei. Valoarea medie a tranzacției achitată în rate a fost 1.000 de lei.