TikTok se află în centrul controverselor în mai multe țări din lume, iar unele au trecut la acțiune și au interzis-o, cel mai răsunător exemplu fiind India. În alte regiuni și țări, aplicația a fost interzisă pe telefoanele funcționarilor din diversele instituții. Reamintim că sunt și în România discuții pentru o „reglementare” a aplicației ce are peste 7 milioane de useri.

Interdictie tikTokFoto: Salarko, Dreamstime.com

Fără TikTok într-o țară cu peste 150 milioane de useri

TikTok este controversată din cauza legăturilor sale cu China, iar aplicația, cea mai populară din lume în rândul tinerilor, a fost interzisă în câteva țări (în unele total, în altele pentru scurt timp), în timp ce în mai multe regiuni și state sunt restricții de utilizare. Motivația invocată în majoritatea cazurilor ține de legăturile aplicației cu China, însă în unele țări asiatice s-a vorbit și despre conținut indecent și periculos.

India este exemplul cel mai răsunător, fiindcă vorbim despre țara cu cei mai mulți locuitori și acolo este interdicție totală de aproape patru ani.

În iunie 2020 guvernul din India a interzis TikTok, împreună cu alte 58 de aplicații chineze. Erau de zeci de ani tensiuni între cele două țări, însă în acel an a degenerat conflictul și au fost 50 de morți după lupte în zona graniței muntoase dintre cele mai populate două state ale lumii.

Unele estimări indicau faptul că TikTok avea peste 150 de milioane de useri în India, fiind cea mai mare piață pentru rețea, ca număr de utilizatori. Erau și analiști ce indicau cifra de 200 de milioane, ceea ce însemna peste un sfert dintre userii TikTok în lume.

Cei mai populari creatori indieni de conținut din rețea aveau milioane de urmăritori și câștigau mii de dolari pe lună. Au fost și business-uri care s-au dezvoltat datorită TikTok, iar interdicția a fost o mare lovitură pentru micii antreprenori care avuseseră succes (și) datorită aplicației.

TikTok era prezentă în India din 2017 și crescuse enorm, fiind postat foarte mult conținut în zeci de dialecte vorbite în cea mai populată țară de pe glob. Părea o nebunie ideea de a interzice o așa aplicație populară.

Ce s-a întâmplat după închiderea TikTok în India? Mulți creatori au trecut pe Instagram Reels și pe YouTube Shorts și o parte au reușit să-și crească baza de useri acolo, aceste două rețele fiind cele mai câștigate din toată „afacerea”. Alții au trecut pe rețele locale, cum ar fi MX Taka Tak și Moj, dar acestea nu au putut aduna comunități de milioane de useri.

Utilizatorii s-au adaptat la noua realitate, au fost și creatori de conținut care nu au mai reeditat pe alte rețele succesul pierdut pe TikTok, dar au fost și exemple fericite.

După decizia drastică anunțată de India, secretarul american de stat de atunci, Mike Pompeo, a salutat determinarea de care India a dat dovadă, spunând că în acest mod țara își va consolida suveranitatea. Reamintim că TikTok este nu foarte departe de o interdicție în SUA.

O altă țară care a interzis complet aplicația a fost un mic vecin al Indiei, statul himalayan Nepal, care a luat decizia în 2023, invocând conținut care „destramă armonia socială”.

Pakistan și Indonezia au interzis pentru diverse perioade de timp TikTok, iar Afganistan a interzis-o în 2022, dar userii au găsit modalități de a o accesa.

Multe state au pus limite pentru instalarea TikTok

În multe alte regiuni și state angajații din diverse instituții publice au interdicția de a folosi TikTok pe telefoanele de serviciu, fiind invocat pericolul legat de atacurile cibernetice prin care statul chinez ar putea ajunge în posesia unor informații sensibile.

Cel mai adesea au fost impuse restricții de instalare a aplicației pe telefoanele de serviciu ale funcționarilor publici din diverse instituții, iar printre țările care au introdus restricții se numără Marea Britanie, Olanda, Belgia, Danemarca, Canada, Australia sau Noua Zeelandă.

În februarie 2023, Comisia Europeană anunţa că interzice instalarea aplicaţiei de social media pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale angajaților, pentru a proteja datele instituţiei.

Autoritățile din Somalia anunțau în vara lui 2023 că au de gând să interzică TikTok, Telegram, dar și un site de pariuri online. Ministrul comunicațiilor spunea că a ordonat furnizorilor de servicii de internet să blocheze accesul la aceste platforme online, motivația ținând de „conținut imoral”, „imagini oribile” și „răspândirea dezinformării”.

Țările cu cei mai mulți useri TikTok în lume (date statista.com, ianuarie 2024)

SUA 148 milioane

Indonezia 126 milioane

Brazilia 98 milioane

Mexic 74 milioane

Vietnam 67 milioane

În UE cel mai bine stau Franța și Germania cu 25 de milioane, respectiv 23 milioane useri.

Surse: Reuters, CNN, New York Times, Guardian

Sursa foto: Dreamstime.com