O lege care va interzice, practic, TikTok pe teritoriul SUA a trecut pe repede-înainte prin Congresul american și a fost rapid promulgată și de președintele Joe Biden, pe 24 aprilie. Va mai dura până va produce efecte și TikTok a anunțat deja că o va contesta în instanță, însă decizia e una istorică: e pentru prima oară când guvernul american interzice cu totul o companie media.

TikTok a fost interzis în mai multe stateFoto: Shutterstock

TikTok e deja interzisă în India, Nepal, Afganistan, Iran și Somalia. Uniunea Europeană are în derulare în prezent două investigații privind platforma, care e interzisă pe telefoanele oficialilor și funcționarilor europeni. Și în România, angajaților de la stat li s-a recomandat să nu își instaleze aplicația pe telefon. Ba chiar a apărut discuția, pornită de anumiți politicieni, cu privire la „reglementarea urgentă” a TikTok și la noi.

TikTok este, deci, cea mai controversată platformă socială, deși modelul său de business nu diferă cu mult de al celorlalte mari companii de acest gen, cum ar fi Meta, X (fostul Twitter) sau Google. Cum s-a ajuns aici și cât de periculoasă e aplicația de fapt?

Citește continuarea pe Panorama.