E posibil sa avem un Microhoo ceva mai repede decat ne asteptam. Politica excelenta de negociere a oficialilor Yahoo, concretizata prin lunile de taraganare a unui raspuns in urma ofertei facute de Microsoft, incepe sa dea roade: Microsoft pare dispus sa scoata ceva bani in plus de la tescherea.

Conform The New York Times, ambele parti negociaza activ preluarea acum, cu o posibila finalizare chiar in acest weekend, mai ales datorita faptului ca Microsoft ar fi dispus sa ofere “cativa dolari in plus” pentru o actiune Yahoo.

Fata de oferta intiala, de 44,6 miliarde de dolari, adica 31 de dolari pe actiune care a fost redusa, acum o luna, la 29 de dolari pe actiune, cei cativa dolari in plus ar duce pretul in zona a 33 de dolari, inca sub pretentiile Yahoo de 35-37 de dolari pe actiune.

Sunt interesante cateva aspecte:

- reducerea ofertei, de catre Microsoft, facuta poate si de la estimarea ca veniturile/click ale Yahoo sa se fi redus in prima parte a anului (mergand pe ideea raportului ComScore referitor la Google, infirmat ulterior), se pare ca nu a dat roade. Echipa lui Jerry Yang s-a tinut tare pe pozitii, ba chiar a experimentat o colaborare cu Google, pe partea de advertising online;

- din faptul ca Steve Ballmer, CEO la Microsoft, a acceptat sa “uite” de reducerea de pret ba mai mult, sa suplimenteze “cativa dolari” la oferta, inseamna ca incercarea de a prelua Yahoo prin proxy nu a dat roade;

- din cele de mai sus rezulta ca dorinta Microsoft de a achizitiona Yahoo este mult mai puternica decat ne-am imaginat la inceput. Fie ca e vorba de o incercare de a contracara ofensiva Google pe advertising, fie ca e vorba de a castiga cota de piata pe segmentul de mobile internet (Android vs. Windows Mobile 6.1)

Pe de alta parte, The Wall Street Journal nu pare la fel de optimist in a vedea deal-ul incheiat in acest weekend, in timp ce Bloomberg pare cel mai neutru dintre cei mentionati anterior. In tot cazul, daca e sa mergem pe principiul “nu iese fum fara foc”, e limpede ca ceva se intampla acolo si ca lucrurile se precipita. Ambii parinti sunt deja la maternitate, ramane sa vedem in ce conditii se va intampla nasterea lui Microhoo…

UPDATE:

Reuters, care citeaza surse apropiate, anunta ca Microsoft a renuntat la oferta si l-a anuntat pe Jerry Yang, printr-o scrisoare, de aceasta decizie. Cei 37 de dolari pentru o actiune Yahoo, ceruti de Yang, au fost mult prea multi decat a dorit Ballmer sa ofere, adica 33 de dolari. Mai jos veti gasi textul stirii de la Reuters.

02:59 04May08 RTRS-Microsoft withdraws offer for Yahoo -source

SAN FRANCISCO, May 3 (Reuters) - Microsoft Corp has withdrawn its offer for Yahoo Inc and does not plan to go hostile, a person familiar with Microsoft’s thinking said on Saturday.

Microsoft raised its offer by $5 billion to $33 a share, but Yahoo wanted $37 a share, this person said.

Microsoft Chief Executive Steve Ballmer has sent a letter to Yahoo Chief Executive Jerry Yang withdrawing the offer, the person said.

(Editing by Todd Eastham)

((anupreeta.das@thomsonreuters.com ; +1 415 677 2511; Reuters Messaging: anupreeta.das.reuters.com@reuters.net)) Keywords: YAHOO MICROSOFT/

Comenteaza pe Mersul Trendurilor.