Microsoft incepe sa piarda din ce in ce mai mult teren, inregistrand scaderi ale cotei de piata la nivel mondial atat cu sistemul de operare Windows, cat si cu browserul Internet Explorer, arata datele companiei de cercetare Net Applications, citate de The Inquirer. La 1 decembrie 2008, cota de piata a Windows a scazut sub pragul de 90%, pana la 89,6%, in timp ce cota de piata a Internet Explorer a scazut sub 70%, pana la 69,8%, pentru prima data in ultimii zece ani.

Potrivit datelor Net Applications, la aceeasi data sistemul de operare al Apple, Mac OS X inregistra cresteri semnificative, atingand o cota de piata de 8,9%, in timp ce Linux detinea o cota de piata de 0,83%.

Cota de piata a Internet Explorer ar putea scadea sub 60% in 2009

Pe piata browserelor de Internet, cota de piata a Internet Explorer (IE) al Microsoft a scazut sub 70% pentru prima data in ultimii zece ani, pana la 69,8%. Cota de piata a IE a scazut cu 1,5% numai in luna noiembrie, inregistrand o scadere de 5,8% a cotei de piata de la inceputul anului si pana in prezent, in conditiile in care luna decembrie nu a fost luata in calcul.

In comparatie, browserele rivale Firefox (Mozilla) si Safari (Apple) au inregistrat cresteri de 0,8% si respectiv 0,6% ale cotelor de piata numai in luna noiembrie. Astfel, la 1 decembrie, Firefox detinea o cota de piata de 20,78%, in timp ce Safari avea 7,13%. Browserul Chrome al Google se situa pe locul patru, cu o cota de piata de 0,83%.

Conform The Inquirer, daca aceste trenduri se mentin, cota de piata a Internet Explorer va scadea sub 60% in 2009.