Apple a innoit gama desktop-urilor Mac, lansand modele mai puternice la care preturile au ramas neschimbate sau au scazut pe alocuri, informeaza Reuters. Analistii citati de agentie spun totusi ca preturile computerelor Apple sunt inca mari, iar lansarea nu are stralucirea de alta data.

Apple a prezentat marti noi modele ale desktop-urilor iMac, Mac mini si Mac Pro, dupa ce anul trecut a restilizat laptop-urile. Acum, Apple a lansat un Mac cu display de 24 inchi cu memorie dubla si spatiu dublu de stocare comparativ cu generatia precedenta, de 20 de inchi. Pretul a ramas la 1.499 dolari. Noua gama include alte doua desktop-uri cu ecrane de 20 inchi si unul de 24 inchi, cu preturi ce variaza intre 1.199 si 2.199 dolari.

iMac 24” contine procesoare Intel Core 2 Duo ce functioneaza la viteze de 3,06 GHz, 4GB memorie DDR 3 la 1066 MHz, HDD de 640 GB sau 1TB si mai multe variante de placi grafice, anunta un comunicat Apple.

Producatorul a lansat si noi computere Mac Pro dedicate clientilor de business, iar preturile pleaca de la 2.499 dolari, cu 300 dolari mai putin decat la generatia precedenta. "Cu sprijinul noilor procesoare Intel „Nehalem” Xeon ce functioneaza la viteze de pana la 2,93 GHz si a unei arhitecturi de sistem avanasate, noul Mac Pro livreaza de doua ori mai multa performanta decat generatia anterioara", spun cei de la Apple.

Apple a prezentat si noi desktop-uri Mac mini cu dimensiunile 15,25 X 15,25 X 5 cm si pret de 599 dolari.

Yair Reiner, analist la Oppenheimaer, spune ca lansarea nu a adus noutati extraordinare, insa raportul pret- prestatii este mai bun. Totusi, Shebly Seyrafi analist la Calyon Securities spune ca, desi noile modele pot ajuta vanzarile Apple, multe din desktop-uri sunt inca prea scumpe pentru vremurile de criza.

In ultimul trimestru al anului trecut, vanzarile de desktop-uri Apple au scazut cu 25%, in timp ce la laptop-uri s-a inregistrat o crestere de 34%. Se anunta vremuri grele pentru desktop-uri, Gartner prevede o scadere cu 32% la vanzarile mondiale anul acesta, in timp ce la laptop-uri imaginea e mai buna, crestere de 2,7%.