Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs a anuntat, vineri ca Tinutul Secuiesc a obtinut codul ".sic" pentru un domeniu de Internet. Balazs a adaugat ca atribuirea subdomeniilor, respectiv a numelor de domenii, va incepe dupa primul trimestru al anului 2010, iar organele administratiei publice locale, institutiile, societatile comerciale si persoanele private din Tinutul Secuiesc vor avea posibilitatea sa aiba, incepand de atunci, site-uri pe Internet in domeniul ".sic".

Presedintele CNS a spus ca a primit o instiintare scrisa in acest sens in data de 13 mai, de la Corporatia pentru Atribuirea Numelor si Numerelor in Internet ( ICANN), iar codul ".sic" a fost atribuit, ca nume de domeniu de nivel superior, Tinutului Secuiesc.

"Acest cod al domeniului de nivel superior «.sic» este, de fapt, prescurtarea cuvantului latin «siculitas». In traducerea de astazi ar fi «secuime». In latina medievala a insemnat, pe vremuri, acea comunitate autoguvernata si inzestrata cu drepturi si libertati la care facem referire - deci la traditiile libertatii secuiesti", a afirmat Iszak Balazs.

Potrivit presedintelui CNS, atribuirea subdomeniilor, respectiv a numelor de domenii, va incepe dupa primul trimestru al anului 2010, iar organele administratiei publice locale, institutiile, societatile comerciale si persoanele private din Tinutul Secuiesc vor avea posibilitatea sa aiba, incepand de atunci, site-uri pe Internet in domeniul ".sic".

Izsak Balazs a spus ca CNS a urmat modelul catalan (reprezentantii Cataluniei au obtinut codul ".cat" in 2005 - n.r.), obtinand codul ".sic" alaturi de alte noua regiuni: Quebec, Scotia, Tara Bascilor, Bretagne, Cornwall, Anglia, Galitia, Tara Galilor si Leon. Presedintele CNS a adaugat ca a urmat procedura indicata de catalani pentru a obtine ".sic" ca nume de domeniu de nivel superior, furnizand in consecinta date privind demografia si argumentele culturale si istorice ale secuimii pentru a obtine acest cod.

El a declarat ca CNS considera aparitia pe Internet a Tinutului Secuiesc ca o entitate autonoma drept un eveniment important al aspiratiei la autonomie a secuimii, iar noua denumire de domeniu superior poate deveni simbolul solidaritatii secuilor de pretutindeni, intrucat va da posibilitatea organizatiilor si institutiilor acestora sa aiba un nume de domeniu cu terminatia ".sic".

Sursa: Mediafax