Romania se afla pe locul doi la nivelul Uniunii Europene, dupa Lituania, cu 16 site-uri inchise sau corectate pentru ca vindeau fraudulos tonuri de apel, fonduri de ecran si alte servicii de telefonie mobila, potrivit unui raport facut public marti de Comisia Europeana. 554 de site-uri au fost investigate in cadrul unei proceduri disciplinare comunitare incepute in iunie 2008, realizata de cele 27 de state membre, de Norvegia si de Islanda, 301 site-uri au fost depistate ca incalcand drepturile consumatorilor si pana acum 70% dintre aceste site-uri au fost corectate sau inchise.

Cele mai multe site-uri inchise sau corectate pentru nerespectarea drepturilor consumatorilor au fost in Lituania, respectiv 17 site-uri. Romania si Franta s-au clasat pe locul doi in UE la acest capitol, cu cate 16 site-uri corectate sau inchise in urma investigatiei.

Cele trei probleme principale constatate pe site-urile anchetate:

  • 41% dintre toate site-urile internet verificate prezentau nereguli legate de informatiile cu privire la pretul ofertei (124 de site-uri internet din 301). Pe numeroase site-uri internet informatiile cu privire la preturi erau incomplete sau nu figurau deloc – pana cand consumatorul le regasea in factura sa telefonica. In special, in cazul unui abonament, termenul de abonament nu era indicat in mod clar sau durata abonamentului era neclara.
  • Pe 75% dintre site-urile internet verificate lipsea o parte din informatiile necesare pentru contactarea comerciantului – numele comerciantului, adresa geografica sau detaliile de contact nu erau complete (225 de site-uri internet din 301). 
  • 35% din site-urile internet controlate prezentau informatiile in mod inselator (105 din 301). Informatiile referitoare la contract erau disponibile pe site dar figurau cu caractere minuscule sau erau greu de gasit. In 28% din cazurile de informatii inselatoare, clientii erau indusi in eroare de asa-zisa gratuitate a serviciilor si descopereau mai tarziu existenta unor taxe sau a unui contract care ii angaja.

Piata investigata

Datele Comisiei Europene arata ca europenii detin peste 495 de milioane de telefoane mobile, fiind estimat ca numai tonurile de apel au insemnat in 2007 29% din intreaga piata europeana a „continutului mobil” (cu aproximativ 10% mai mult decat in 2006). De asemenea, se estimeaza ca valoarea vanzarilor de tonuri de apel in Europa in 2007 se ridica la 691 de milioane de euro.