Un clujean care a pus pe internet materiale piratate a platit despagubiri de 10.000 lei pentru a fi scos de sub urmarire penala
La inceputul anului 2009 AIMR a formulat catre IPJ Cluj plangere penala impotriva unui utilizator DC++. In urma cercetarilor penale s-a identificat faptuitorul si a fost audiat de catre Parchet, ocazie cu care a recunoscut ca a utilizat DC++, insa fara sa stie ca este ilegal.
Parchetul i-a pus in vedere sa contacteze reprezentantii partilor civile (reprezentantii titularilor de drepturi, printre care si AIMR), in vederea acoperirii daunelor materiale, circumstanta in care inculpatul ar putea beneficia de un tratament sanctionator redus (eventual aplicarea unei amenzi administrative si dispunerea masurii scoaterii de sub urmarire penala).
In ianuarie 2010 inculpatul T.D. a achitat catre AIMR suma de 10.000 lei reprezentand prejudiciul cauzat pentru postarea in reteaua DC++ a fonogramelor si videogramelor muzicale. Pentru ca inculpatul a achitat daunele, procuratura va putea da o solutie de scoatere de sub urmarire penala a acestuia.
“Solutionarea acestor cazuri va fi din ce in ce mai facila si ne asteptam ca fenomenul sa se franeze de la sine pentru ca utilizatorul final va intelege gravitatea unor astfel de activitati. Tot ceea ce se intampla si se va mai intampla cativa ani de acum inainte face parte dintr-un proces firesc de reglementare a internetului in ceea ce priveste folosirea legala a acestuia.” sustine in comunicat Florin Ciuica - directorul executiv AIMR.
Acesta este al doilea caz de piraterie prin intermediul programului DC++ sanctionat. In iulie anul trecut s-a anuntat ca un utilizator roman de DC++ ales la intamplare a fost obligat sa plateasca 2.950 euro daune civile catre industria muzicala pentru ca a pus pe internet muzica protejata de drepturi de autor. Prejudiciul a fost stabilit in functie de materialele gasite la utilizator, astfel daunele pentru acest caz au fost estimate la contravaloarea a 295 de produse originale a cate 10 euro fiecare. Valoarea finala stabilita pe criteriile acestui caz este de 2.950 de euro, echivalent in lei cu 10.923.
AIMR este Asociatia Industriei Muzicale din Romania si reprezinta interesele celor mai mari case de discuri din Romania in cazurile de piraterie pe teritoriul tarii. Aceasta s-a infiintat la inceputul anului 2008, pana atunci a functionat ca departament antipiraterie in cadrul UPFR-ului.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
nu prea inteleg ce-s cu minusurile la colegu' de mai sus...
prin urmare, nu e vorba de cat de bine poti sa furi, stim si noi ca numai boii se lovesc de bariera, iar tigrii si leii trec pe deasupra, taratoarele pe dedesubt. este vorba ca genul asta de masuri, luate de AIMR sau altii asemenea lor denota inapoiere. nu este normal sa interzici download-ul. poti cauta posibilitati de taxare a acestuia, dar sa-l interzici e neanderthalian.
"la toti papagalii" (tuturor papagalilor) si "vanatii" (vanati-i)
@mircea:
"ce-s cu minusurile" (ce-i cu minusurile)
Nu va dau, totusi, deoarece sunt sigur ca erorile sunt datorate grabei de a scrie la tastatura.
btw, AIMR este asociatia industriei muzicale bla bla. dar aceasta industrie se sprijina pe niste muzicieni, cantareti, performeri si alte denumiri din bransa. oare parerea lor este unanima in aceasta privinta? ar fi interesant de aflat.
pana una alta, prin actiuni de genul asta, AIMR se pozitioneaza in epoca de piatra.
pe de alta parte, eu caut pe torente chestii care sigur nu intereseaza nici aimr, nici asociatiile americane. iar cand pot sa vad asemenea "ciudatenii" la cinematograf sau la festivaluri, ma duc, tocmai pentru ca banii respectivi sa ajunga la cei care-i merita cu adevarat.
parerea mea e ca imaginea celor care dau in judecata pentru download sau upload "ilegal" va suferi pe termen lung, incat poate or sa le iasa pe nas infumurarea de care dau dovada in prezent. si poate o sa reinvete pragmatismul care sta la originea societatii occidentale.
banii astia merg la muzicienii a caror muzica a fost piratata sau in buzunarele sefilor AIMR???
AIMR este firma viitorului. Luam o taxa de la artisti, sa le aparam drepturile si ii vanam pe cei care incalca legea. Daca vinovatul plateste, ne-am facut cu niste bani. Daca nu, sa mearga la puscarie, unde este intretinut din banii nostri, ai contribuabililor si nu ai AIMR.
Tot in umila mea curiozitate, AIMR urmareste si pe cei care VAND materiale piratate? Sau acestia au deja platita taxa de protectie :) si nu se pot atinge de ei.
E simplu să dai în judecată, e ceva mai greu să oferi o alternativă. Atâta timp cât nu oferă alternativă ar trebui să tacă.
Lăcomie și ignoranță = AIMR
Intelegi Mirciulica?
da, trebuie sa ajuti si artistii sa traiasca. dar nu o sa vinzi produsele lor ca pe cartofi.
sunt curioasa care este raportul dintre castigurile regizorilor sau ale artistilor si cele ale distribuitorilor. si mai sunt curioasa daca aimr reprezinta si manelistii :D asta i-ar descalifica total.
Ia vezi, scrie în vreun dicţionar că "furt" înseamnă să laşi originalul la locul lui, neatins, nedistrus şi nemutat? Mai gândeşte-te (dacă ai cu ce).
Jepcari... ce sa mai zic...
E ca si cum iei un tablou, il pui in fata portii si vrei mandat ca sa se uite la el sau sa il ia. NU poate sa iti intre in casa, nu poate sa iti intre fraudulos in computer, dar fiind public intra cine vrea.
De asemenea am un raspuns si pentru istetul sef care spune ca "nu ai auzit de tracker privat?"
Amice, nimic nu e privat, e doar necunoscut. Ca daca tu imparti filme cu Terminatorul in tot cartierul nu e nevoie de afise ca sa te prinda. Sa fim seriosi, daca dai un search pe google gasesti mai mult de jumate din "trackerele private" din Romania. Asa ca asta cu privat, s-a terminat.
Cat despre ISP, fii sigur ca au ajuns cu mandat la ei la usa, si sunt obligati sa dea informatia.
D-aia pun unii pe share un fisier in care scriu un fel de disclamer si spun ca nu ai voie sa vizualizezi shareul sau sa downloadezi nimic pentru ca nu esti de acord cu asta :) si daca o faci este pe raspunderea ta.
Si e normal, la mine in casa pot sa fac ce vreau eu, sa las pe cine vreau eu!
Eu recunosc ca nici eu nu am stiut la inceput ca dc++ e ilegal, cand am aflat am renuntat la el...nuuu...nu din corectitudine..ci de frica..pentru ca sa fim seriosi nu ne-ar ajunge o viata ca sa cumparam TOATE melodiile, filmele, jocurile pe care le downloadam de pe internet..si nici nu as vedea un rost in treaba asta. Scoti filmul, il vezi, il arunci. Daca il uploadez e alta treaba.
Dar am o maare dilema, poate ma poate lamuri cineva, ce folos au cei care uploadeaza? ce castiga ei. O fac din darnicie?? Mi-e greu sa cred, Hai, uploadezi o data un film..inteleg..dar sunt unii care au sute la activ.
En fin... daca vrei sa 'eludezi' legea, sunt alte cai, mult mai sigure decat dc++. Mai ales ca in ziua de azi nici nu mai stii cine e la cel'lalt capat al hub-ului :D
As fi tare curios sa vad cit la suta incaseaza un artist din vinzarile de albume si ce procent iau casele de discuri, editurile etc? Linga fiecare artist mai traiesc o duzina de capuse care incaseaza sume frumusele pentru fel si fel de "servicii". Luati exemplul lui Michael Jackson, care a fost omorit de parazitii din jurul lui.
Ameţiţii ăştia de la MAFIAA şi AIMR au impresia că pot întoarce râurile în izvoare, dar o să afle destul de repede că nu mor caii când vor câinii.
Capisci?
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/05/itunes-still-not-available-in-some-eu-countries-heres-why.ars
Mai bine vedeţi-vă voi de problema reală, care e crearea unui nou sistem economic adaptat la realităţile lumii-cu-Internet (foarte diferită de lumea-fără-Internet de pe vremea voastră, boşorogilor) şi nu mai daţi voi în judecată persoane private, că s-ar putea să enervaţi un segment cam mare din populaţie //.(editat de HotNews.ro)
Si daca tot esti prea prost de cap, astia care creeaza alea pe care dobitocul de tine considera ca i se cuvin, cum ar trebui sa-si sustina familia? Prin donatii voluntare? Sau esti unul care considerea ca ar trebui sa fie totul gratis si plin de reclame. Si pana la urma, daca tot e gratis, de ce mai e nevoie de reclama daca si produsul din reclama e gratis?
Cu prostul de cap şi dobitocul ştii cum e - cine zice, ăla e. ;) Poate-ţi imaginezi, sub influenţa stupefiantelor cum eşti, că eu nu plătesc pentru nimic niciodată şi că tot ce am e furat. S-ar putea ca realitatea să nu corespundă cu halucinaţia ta, aşa că fă bine şi nu-ţi mai da cu părerea aiurea.
Există modele economice în care să se plătească şi altfel decât pe singura cale "legală" de acum, adică după pretenţiile exclusive ale "deţinătorilor de drepturi". Cine acordă "drepturile" alea de la bun început, expertule, dacă nu societatea în care îţi desfăşori activitatea? "Nu prostimea dictează"? Da' cine, cumva Măria-Ta? Ai o problemă cu democraţia sau ceva? Mută-te de urgenţă în Arabia Saudită sau Coreea de Nord şi lasă-ne.
Poate ţie ţi se pare OK să existe monopol (cosmetizat la ora asta sub numele de "copyright"), dar alţii care ştiu mai multă economie ştiu de ce ăsta-i un lucru rău pentru piaţa liberă şi cum poate fi dăunător inovatorilor şi consumatorilor. Tu pari să mai ai o grămadă de învăţat până să te dai mare pricepător.
ex:
1. trupa apreciata = melodii ascultate de multi (chiar daca melodiile sunt piratate. o trupa desteapta stie ca ii e benefica si piratarea), din care rezulta, concerte, bani din publicitate
2. trupa neascultata nici de dracu = normal ca sar de fund in sus, ca vaaai, ne pirateaza. sa stea ei linistiti, pt ca daca nu sunt ceruti, nici muzica lor nu e piratata. e piratata cea de la punctul de mai sus.
nu ti se pare logic?
(continuare in urmatorul post)
si ca sa vezi cat de prost esti, hai sa vedem cand vor reusi astia sa stopeze pirateria!
so, o trupa ceruta nu sare de fund in sus daca e piratata! pentru ca stie foarte bine ca asta e cel mai rapid mod spre recunoastere, spre celebritate! si orice trupa care are macar cativa neuroni stie ca n-are rost sa iti bati capul prea mult cu piratarea, pt ca, vrei-nu vrei, oricum o sa existe!!!
iar aia care nu sunt ceruti, de ce se oftica asa mult, si spun ca muzica le e piratata? mai fratilor, daca nu sunteti ceruti, stati tata flexati, ca nici mare atentat cu piratarea nu se face la adresa muzicii voastre!
ca urmare, cei mai guralivi sunt aia a caror muzica e piratata cel mai putin - sau deloc!
insa, nu m-ar mira ca nici macar aia sa nu faca gura, ci toata treaba sa fie a astora de la aimr, care vor sa isi justifice si ei salariile! care probabil ii prostesc pe artisti cu "uite, noi lucram pt voi, va aparam interesele, etc", ca sa obtina venituri si de la artisti, pt reprezentare, si de la casele de discuri, si de la stat, si din amenzi, sau de unde or mai obtine ei... ca sunt sigur ca nu mor de foame!
Cand se leaga organizatiile care protejeaza hotii (sper ca-i clar pentru toata lumea ca nu artistii incaseaza acei bani, ci este mancata de aparatul birocratic) sare avocatul sa taraganeze procesul 5 ani si daca chiar se ajunge la plata, se plateste din fond.
so, asta a trebuit sa plateasca vreo 2500 de euro. la cate un euro, 2500 de utilizatori acopereau amenda. e lejer un euro, si utilizatorii sunt cu sutele de mii.
daca ar da 10 mii de utilizatori care 2 euro (ceea ce nu e mult), cu 20 de mii de euro s-ar plati un avocat sa taraganeze procesul 1-2-3 ani, si chiar daca s-ar ajunge la amenda, s-ar plati din banii aia. si cam cate procese concomitente si-ar permite? :)))
Nu este normal sa ingradesti cuiva dreptul de a asculta Bach sau de a citi un articol nou intr-un domeniu de varf. Dreptul intelectual (acela care ar trebui sa se duca la creator si nu la distrbuitor) poate fi oricand acoperit din averile celor bogati printr-o taxa pe bogatie, fara ca acestia macar sa simta iar nu prin bagatul mainii in buzunarele necajitilor.
Legislatiile fiscale ale tarilor cu staif prevad scutiri de impozite pentru cei care isi dedica gesturile filantropce (de fapt, investitii mascate in valoarea culturala si stiintifica) astfel incat nu ar fi nicio problema.
Dar pentru o astfel de initiativa ar trebui ca in fruntea legislativului si a executivului sa existe oameni capabili si bine intentionati!
n-ati fi in stare sa respectati niste oameni sau munca lor, dar sunteti perfect valabili sa va definiti moralitatea pe munca altora. "suntem cu totii in noroi, de ce sa incerce cineva sa faca curat?"
unde va era moralitatea asta cand dadeati click sa faceti share? habar n-aveati de ea. v-a muscat brusc de fund, si asa cum spunea si cineva pe aici, v-a navalit in mod "confortabil" spiritul mioritic.
nu stiu ce agenda are aimr si am sa-i urmaresc, dar sincera sa fiu, pana acum imi face o placere deosebita ca va scoate la iveala. oamenii care vor citi articolul asta, vor citi si comentariile voastre. ;)
asta a fost pe sistemul "va multumim ca existati"
XOXO
Ela
http://www.gnu.org/philosophy/misinterpreting-copyright.html
E?
daca ai facut macar unul din lucrurile astea, atunci nu inteleg de ce vorbesti!
iti face placere ca aimr ii scoate la iveala? pe aia care ce, care nu cumpara neaparat muzica/filme, si o uploadeaza? datorita astora poti tu asculta si vedea ce vrei! stii ca si alea de pe youtube sunt puse tot de astia pe care ii acuzi ca pirateaza? ca doar nu isi fac artistii sau casele de discuri conturi pe youtube, apoi uploadeaza filme si muzica!
eu chiar nu cred ca absolut toata muzica pe care o asculti e cumparata! sau, daca o asculti pe net, contribui cu ceva la bunastarea artistului? pui bani in contul lor la fiecare melodie pe care o asculti?
unde era moralitatea unora cand dadeau click sa faca share? datorita lor poti avea tu, si altii, ce vreti! spui acelasi lucru pe care il zice si Cristina mai sus! care, cumva, e de acord cu downloadul, dar nu si cu uploadul! asa faci si tu! lipsa de moralitate e si cand iei de pe net, nu doar cand pui!
dupa mintea ta, e ceva de genul "mamaaa, ce bine e ca am gasit de unde sa descarc!!! iar voua, rusine ca ati uploadat! meritati amenda!"
ce tupeu aveti unii sa vorbiti aiurea...
vreau sa il vad si eu pe ala care a dat bani pe ABSOLUT orice melodie ascultata, orice film vazut, orice program folosit, si asa mai departe!
toti care ii acuzati pe uploaderi, aveti windows original? word original? cel mai probabil e sa nu aveti! asa ca... nu va dati moralisti!
ia vedeti cate melodii aveti in calc, si cate cd-uri originale in casa! daca raportul e mai mare de aprox 10 la 1... stiti voi ce inseamna, nu? :)
ar mai fi o varianta. a celor care s-ar putea gandi...: "eu! eu nu am luat niciodata de pe dc, torente, sau alte site-uri, asa ca pot da cu piatra! eu iau (mie imi da) muzica un prieten!" - e, prietenul ala de unde crezi ca o are??? o cumpara?
alta varianta: presupunem ca o cumpara! deci el e ok (si legal, si moral). daca vine la tine acasa cu cd-ul, si o ascultati amandoi, TU nu esti ok moral, pt ca nu contribui cu nimic la ce s-ar cuveni artistului!
presupunem ca tipul care cumpara are 100 de prieteni, si le imprumuta cd-ul, sau ii cheama pe toti la el acasa, si asculta in grup! e ok? poate fi acuzat de ceva in mod legal? rasp: NU!
diferenta dintre imprumutatul cd-ului, si ceea ce voi - falsii moralisti - acuzati, este doar calea prin care muzicaajunge la altii, nimic mai mult!
chiar daca aimr sau altii vor reusi sa interzica tot ce tine de sharing pe net (desi, nu vor reusi niciodata!), lumea nu o sa dea navala sa cumpere! din aproape in aproape isi vor usb-uri, cd-uri, dvd-uri, hard-uri, etc etc, si aimr tot degeaba o sa fie!
sau pe site-uri de transfer. unde nu veti putea stii ce se transfera, pentru ca nu veti avea acces. si nu veti avea nici cum sa fortati proprietarii site-ului de transfer sa va permita verificarea continutului, pentru ca , din moment ce nu stiti care transfer contine ceva legal sau nu, ar trebui sa verificati toate transferurile, ceea ce nu este legal pentru voi, pentru ca ar trebui sa va bagati nasul si in unele transferuri ok, in care nu aveati ce cauta!
e ca si cand ati intra in casele tuturor oamenilor, poate poate o-ti gasi ceva ilegal! nu, fratilor, tre sa mergeti la sigur! iar daca nu puteti, asta e
dati alternative intai, apoi sa faceti valuri... intr-un pahar cu apa!
Cine cunoaşte, ştie.
Dupa asta m-am informat mai bine si am inteles ca problema nu este sa dai jos ceva de pe net,problema este ca o dai mai departe fara a avea acest drept...usor usor ai nostri conducatori il cam bat la cur pe ceausescu,acum traim adevaratul comunism
Dacă era comunism informatic, tocmai, că era voie să daunlodezi, pentru că toate produsele erau la dispoziţia societăţii şi crearea lor nu era "stimulată" doar prin profit şi pe bază de lăcomie ca acum.
Ai vrea tu să fie comunism informatic, dar n-avem noi norocul ăla.
Traim intr-o tara de abuzuri in care cei multi si "prosti" nu au nici un drept!!!!!!!
ma gandesc ca aceeasi lege ar trebui sa pedepseasca si copiatul la xerox al unei carti, nu?
- important e sa nu pui la dispozitia altora pe dc, sau pe orice alt site (pe care il pot ei verifica) daca vrei sa dai cuiva, se poate face asta face-to-face, sau pe messenger, sau pe mail, sau eventual pe un site de transfer (dupa ce arhivati si voi, si eventual puneti un alt nume. desi, unele din site-urile astea arhiveaza automat la momentul uploadarii). ce rezulta de aici? ca sa verifice arhivele, trebuie sa aiba acordul proprietarului site-ului pentru a le verifica pe toate. si lucrul asta nu il pot cere, pt ca ar trebui sa isi bage nasul si in chestiile absolut legale, unde nu aveau ce cauta! (bine, acum depinde daca exista vreo precizare pe site-ul respectiv in care sa se spuna ca datele sunt protejate, sau nu. si daca ceea ce uploadati poate fi vazut de oricine, sau doar celui caruia ii trimiteti, sau ii dati linkul respectiv)
nu stiu ce acuza ei in principal, dar logic ar fi sa pedepseasa uploadul, nu si downloadul.
si in drept exista notiunea de "buna credinta". adica: daca tu cumperi un bun, ce era furat, dar nu stiai ca este furat, nu ai nici o vina, ba mai mult, bunul respectiv nu iti poate fi luat!
deci, daca o pers gaseste pe internet un site... sa zicem cu muzica gratuita, si downloadeaza, e vina lui? sa il acuze pe cel care o pune la dispozitie, nu pe cel care o preia.
apoi, amenda pt tipul asta din cluj cica a fost stabilita in functie de cate chestii au fost gasite la el acasa. mi se pare gresit!!! sa fie stabilita in functie de cate chestii avea la share, la momentul la care a fost verificat!! nu in functie de cate avea acasa! poate unele au fost cumparate pe internet! pentru ca exista astfel de site-uri!
ex: a cumparat melodii, filme, pe internet, si le are pe hard. sau le-a pus pe cd/dvd! ce vina are? e de buna credinta, nu? ca doar a platit pt ele! daca proprietarul site-ului nu avea voie sa le vanda, asta e alta problema mai fratilor!! amendati-l pe ala!
citate din text:
"In ianuarie 2010 inculpatul T.D. a achitat catre AIMR suma de 10.000 lei reprezentand prejudiciul cauzat pentru postarea in reteaua DC++ a fonogramelor si videogramelor muzicale" - deci, a platit pentru POSTAREA LOR! ca urmare, trebuia stabilita suma in functie de ce avea la share, nu de ce i-au gasit acasa!
"Prejudiciul a fost stabilit in functie de materialele gasite la utilizator" - gresit!!! ce spun ei in al doilea citat cam contrazice ceea ce e in primul!
si ei ce fac, presupun ca tot ce avea acasa, ar fi pus la share? ntz, nu merge! pe aceeasi idee, daca o pers are cutite in bucatarie, inseamna ca are ganduri rele?
alta varianta: daca tot ce avea acasa era original? normal era sa-l amendeze pt ce punea la share, strict. ca restul de acasa, fiind originale, erau total legale!
AIMR ar fi trebuit sa-l platesca pe tipul ala ca e putin probabil ca cineva dintre cei care au luat "piesele" sa fie dintre cei dispusi sa dea bani pe muzica romaneasca.
Nu-i nici un prejudiciu, faptul ca artistii aia devin "faimosi" si platiti bine la nunta sau concerte se datoreaza DC++.