Serviciile Google sunt blocate sau cenzurate intr-o anumita masura intr-un sfert din tarile in care compania isi ofera serviciile, a anuntat luni gigantul american, potrivit PC World. "China este cel mai concludent exemplu, insa nu singurul. Produsele Google (...) au fost blocate in 25 din cele 100 de tari unde ne oferim serviciile", a precizat Rachel Whetstone, vicepresedinte al departamentului de comunicare al Google, pe unul din blogurile oficiale Google.

"In plus, primim cu regularitate cereri din partea autoritatilor nationale pentru a restrictiona sau indeparta continut postat prin serviciile noastre", a mai spus Rachel Whetstone, precizand ca Google analizeaza cu atentie daca aceste cereri sunt conforme cu legea si incearca sa negocieze astfel incat tot mai putine elemente ale unei aplicatii sa fie interzise.

Precizarile vin in contextul in care luna trecuta Google a decis sa inchida serviciul de cautare google.cn, cu rezultate cenzurate si sa ofere posibilitatea unor rezultate necenzurate pentru utilizatorii chinezi prin intermediul site-ului din Hong Kong, google.com.hk.

China nu este insa singura tara care vrea sa controleze continutul postat pe internet, oficialul Google mentionand cazuri in tari din Europa precum Germania, Franta sau Turcia.

In Germania si Franta spre exemplu, datorita legislatiei nationale care interzice publicarea de materiale pro-naziste, rezultatele cu astfel de continut nu sunt afisate, insa aceasta este doar la nivel national, respectiv Google.de in Germania spre exemplu.

Daca in tari unde Google activeaza, legislatia nationala interzice un anumit continut, Google restrictioneaza accesul la acel continut doar in respectivele tari, nu si in altele. Exemplu dat este Turcia, unde in urma cu doi ani compania a blocat accesarea unui clip video postat pe YouTube care era ilegal, dar s-a impotrivit extinderii la nivel global a acestei masuri asa cum i s-a solicitat.