Sergey Brin, co-fondator al Google, despre scandalul in care compania e acuzata ca a adunat date personale ale utilizatorilor de retele Wi Fi nesecurizate: Am dat-o in bara!
Scandalul a izbucnit in Germania unde autoritatile au cerut un audit pentru datele ce sunt colectate de masinile care fac poze pentru serviciul Street View care ofera imagini panoramice 360 de grade la nivel de strada. Google a admis ca "din greseala" a adunat o serie de date personale de la retele WiFi nesecurizate, dar a adaugat ca indata ce a descoperit acest lucru, a rezolvat problema, iar masinile nu mai strang momentan date despre retele WiFi.
Nu se stie exact ce date confidentiale au fost stranse de masinile Street View, insa se pare ca este vorba de unele e-mail-uri, fotografii, dar posibil si date despre ce site-uri au vizitat unii utilizatori.
"Am dat-o in bara", a recunoscut Sergey Brin care si-a facut mea culpa si a spus ca nu va cauta scuze. El a adaugat ca desi exista o serie de setari interne, acestea nu au functionat si astfel s-au colectat date personale confidentiale.
In mai multe tari europene dar si in SUA Google va avea de furca fiindca va fi anchetata pentru aceste date colectate in mod ilegal. Diverse institiutii de protectie a datelor din tari precum Germania, Franta, Italia si Spania vor lua la puricat cele intamplate.
Tarile unde masinile Street View au strans date din 2006 incoace sunt: Africa de Sud, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Hong Kong, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Macao, Marea Britanie, Mexic, Noua Zeelanda, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Singapore, Spania, SUA, Suedia, Taiwan si Ungaria.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății. A intrat în politică în 2018
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Dacă un vecin își pune în minte să te spioneze, atunci da, poate fi mult mai rău. Soluția nu este să arăți Google cu degetul, ci să-ți parolezi rețeaua.
Partea cu „e-mail-uri, fotografii și date despre siteuri vizitate” este pusă de la voi și este incorectă. Am citit cel puțin 10 știri pe această temă și nicăieri nu se pomenea despre asta. Google nu a copiat suficiente pachete cap la cap dintr-un singur loc ca să asambleze emailuri întregi. Iar fotografiile stau pe hard-disk și nu sunt direct accesibile prin WiFi. Un articol semi-informativ este un lucru foarte periculos.
Nu poti sa copiezi date "din greseala", sa fim seriosi. Masinile alea aveau ca scop fotografierea zonelor, de acolo pana a se conecta la retelele WI-fi si a prelua date e cale lunga. Sunt IT-ist si va spun ca trebuie facut un soft special pentru asta, nu se copiaza datele de la sine. Google e o corporatie ca oricare alta, obisnuiti-va cu ideea. Profitul e tot ce conteaza.
Pe de alta parte, daca inca nu ai vazut Google Latitude, ca IT-ist, poate ar trebui sa te gandesti cum pot ei sa te pozitioneze cu o precizie asa de mare, folosind de exemplu AP-urile "vizibile" de la locatia ta. In contextul ala mi se pare absolut normal ca masinile lor sa captureze macar MAC+SSID-urile AP-urilor si pozitia lor aproximativa. Daca citeai mai mult despre povestea asta vedeai ca softul a fost refolosit din alt proiect si dupa cum zic ei, optiunea de capturat inclusiv pachetele a ramas cumva pe default.
Scuza cum ca "ar fi uitat" de dezactiveze functionalitatea asta, este praf in ochi. Mi se pare chiar penibila pentru anvergura Google.
Dupa tine, X are voie sa-ti filmeze interiorul casei pentru ca ai lasat lumina sa-ti intre prin geamuri.
ei probabil ca, cautau retele wireless gratis care sa fie afisate pe gmaps. din greseala au bagat si un sniffer pe conexiune si au ascultat tot ce trece prin ele...nu este o scuza, dar se poate face din greseala
Toti care emit radio emit in spatiul public.
Probabil masina inregistra tot ce prindea pe WiFi pe toate canalele succesiv iar ulterior urmau sa proceseze datele despre retele.
Fiindca sistemul a fost simplu scris sa inregistreze tot, cine nu avea WiFi criptat... a fost inregistrat din plin cu tot ce facea el in momentul respectiv.
Dat fiind ca masina circula si nu stationeaza, nu poti acuza Google ca a facut asta intentionat cu scopul de a submina pe cineva anume sau pe toti pentru ca masina nu sta suficient de mult timp in zona, deci un accident. Important e ca recunosc si remediaza problema!
Cel mai important insa e sa-ti criptezi WiFi cu AES si alte solutii mai puternice si sa arunci la gunoi WEP-ul.
Interesanta opinia cu spatiul public si reteaua necriptata, vina utilizatorului. Deci daca eu nu incui usa la casa, e PERFECT LEGAL ca cineva sa intre in casa si sa FURE orice, pentru ca nu-i asa, e vina mea ca nu am inchis usa cu cheia.Chiar suntem o natiune de hoti care arunca vina pe victima ? Nu e vinovat violatorul ci fata ca avea rochia scurta ? Dupa comentariile de aici, se pare ca da.
Cine garanteaza ca GOOGLE pe viitor nu o sa-si bage XXXX si in retelele securizate mai slab (WEP), ca nu-i asa, e vina lor ca nu au folosit o securizare mai buna. (intre noi fie vorba, nu cred ca i-ar fi greu sa sparga orice retea "domestica" daca vrea sau poate ca deja a facut-o)
Nu a downloadat nimeni date de pe calculatoarele nevinovatilor - articolul este scris un pic prost pentru ca lasa loc de interpretari.
Altfel ai dreptate cu legalitatea, dar asta este o discutie mai lunga. De exemplu, ruland o retea wireless open, oricand ai fi acuzat de activitati ilegale, ai putea sa negi ca nu ai fost tu si ca putea fi oricine. Deci lasatul asta al usii deschise este pe de alta parte si un mijloc de a acoperi ilegalitati.
daca folosesti in loc de web-mail un e-mail client ai mailurile local pe computer. o parte din mailuri ajung, chiar daca fara intentie la google.
lol, ajung oricum daca ai gmail ;)
si ce priveste activitati ilegele, in postingul meu de mai jos un link la o decizie judecatoreasca actuala.
Si nu cred ca Google, in contextul actual cand sunt deja acuzati si monitorizati pt ca ar pastra prea multe informatii personale, ar face intentionat o tampenie ca asta. Si mai ales acum cand oricum iti treci atatea date personale oricum prin Google, ce rost are sa umble cu gainarii deastea? Si pe deasupra s-au si conformat si coopereaza cu autoritatile, care oricum nu pricep destul din data-cloud, din moment ce le-au cerut ca harddisk-urile respective sa fie predate...
Daca intr-adevar ai fi in situatia sa te fi spionat cu adevarat Google, eu m-as teme mai mult de vecinul de jos, care te uraste mult mai mult pt subwoof-erul ala nenorocit ;-).
pana la chestia cu vecinul de jos.
e de fapt vecina de sus ;)
German court orders wireless passwords for all
http://news.yahoo.com/s/ap/20100512/ap_on_hi_te/eu_germany_wireless_passwords
German Court Says You Must Secure Your WiFi Or You May Get Fined
http://www.techdirt.com/articles/20100512/1116409394.shtml
o explicaie (plauzibila) pt comportamentul google din punctul de vedere IT (din pacate numai in germana):
http://blog.koehntopp.de/archives/2860-Wie-man-aus-Versehen-WLAN-Daten-mitschneidet.html
nu se poate sa-ti lasi reteaua neprotejata si apoi sa ma dai in judecata ca am intrat pe ea si am vazut ce aveai in calculator.
un exemplu elocvent pt bob-ul mediu: daca-ti lasi masina descuiata si ti se fura, aia de la asigurare sunt ei prosti sa-ti plateasca politza?
cu google macar daca s-ar investiga probleme mai importante...