Romania isi pastreaza primul loc in Europa la viteza medie a conexiunilor la internet
Coreea de Sud avea cea mai mare viteza medie a conexiunilor la internet, 12 Mbps, scadere de 1% in ultimul an. Hong Kong si Japonia au viteze de 9 Mbps, respectiv 7,9 Mbps, iar Romania 6,3 Mbps, crestere de 6,5% fata de primul trimestru din 2009. Letonia, Suedia si Olanda ocupa locurile urmatoare in top 10, cu viteze medii intre de peste 6 Mbps, iar clasamentul e incheiat de Cehia, Danemarca si Elvetia.
Per total, in Romania 48% dintre conexiunile broadband aveau viteze de peste 5 Mbps, iar 1,6% au viteze foarte mari de peste 25 Mbps. In Coreea de Sud 65% dintre conexiuni au peste 5 Mbps si 11% peste 25 Mbps.
Raportul ofera si un top al primelor 100 de orase din lume cu cele mai mari viteze medii de conexiune de internet, in care apar si trei orase din Romania. Astfel, Constanta ocupa locul 61 in lume, cu o viteza medie a conexiunilor de 7,6 Mbps, Timisoara este pe locul 84, cu 6,6 Mbps, iar Iasiul este pe locul urmator. Primele sapte pozitii sunt ocupate de orase din Coreea de Sud, cu viteze medie de peste 12 Mbps, iar 61 de orase din top 100 sunt japoneze.
Akamai detine peste 60.000 de servere in 70 de tari si transporta o cantitate uriasa de trafic web. Compania are acces la informatii detaliate despre gradul de penetrare al internetului pe plan mondial, iar in primul trimestru al anului peste 487 de milioane de IP-uri unice erau conectate la reteaua companiei.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
Mai sa creada n'ea Ghita ca am luat-o inaintea nemtilor.
Bravo baieti! La mai mare!
P.S. Ce bine ar fi daca viteza asta medie a conexiunilor ar tine si de foame.
mai serveste un cliseu,asa poate te saturi.
aaaaaaaaa
am uitat formula clasica a postatorilor de comentarii :nu e bine deci emigram....
fir'ati ai dreacului cu melcii vostri...
Ia pune mana si cauta si tu cat costa in medie 1 Mbps in tarile "civilizate" si compara cu Romania. In Germania eu zic ca DSL-ul costa cam 1.25EUR/Mbps. Poate gasesti VDSL pe la 0.8 cu putin noroc. In schimb vad ca DigiNet pare sa coste cam 0.09EUR/Mbps!!!
Fiecare dupa posibilitati. Lasa ca or sa dispara si cablurile alea in curand. Dar acum daca platesti asa de putin pentru asa de mult, termina cu vaicareala. Altfel du-te si zi-le ca le platesti dublu daca isi ingroapa cablurile.
http://speedtest.net/global.php#0
Pe de alta parte, akamai sunt super puternici. Cauta dex pe youtube prezentari si o sa vezi ce performante scot ei pe reteaua lor mondiala interna comparativ cu Internet-ul. Akamai sunt practic prezenti cu hardware in toti ISPistii cat de cat din Romania, asa ca pot sa masoare exact viteza de conectare a utilizatorului pana in ISP.
Acuma poti sa o iei cum vrei - pe de o parte stam grozav pe segmentul client-ISP, pe de alta nu asa de bine pe parte de break-out ISP-Internet backbone. Totusi, eu zic ca este grozav ca avem o infrastructura locala asa de buna.
Iar viteza conexiunii dintre client și ISP nu mi se pare cea mai bună unitate de măsură pentru că dacă ISP-ul nu are peering cu noduri importante nu mă ajută cu nimic faptul că site-urile din MAN se încarcă rapid.
Viteza unei conexiuni din punctul de vedere al end-user-ului este dată de percepția sa asupra timpilor necesari transferului de informație de la el la serverele care găzduiesc serviciile folosite de acesta.
Oricum, mi se pare foarte fain că în .ro o conexiune broadband la Internet este foarte ieftină în comparație cu prețurile de afară și de asemenea mi se pare formidabil că vitezele noastre externe sunt mai mari decât vitezele interne ale occidentalilor.
Explicația lui maris1980us este corectă. La noi Internetul de bandă largă a apărut târziu, dar s-au folosit tehnologii noi. Avantaj noi. :P
Acum avem de precit si toate celelalte companii care au investit masiv in fibra optica si noduri cu ups-uri facand si aceste retele aproape perfecte din punct de vedere al ne-intreruperilor de curent. Toata lumea stie cat de proasta e reteaua electrica.