​Ministerul Comunicatiilor si Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) au relansat joi Biblioteca Nationala de Programe (BNP), un sistem dezvoltat de ICI, prin care se doreste colectarea si administrarea informatiilor despre soft-urile locale ce ar putea fi utilizate de administratia publica si mediul de afaceri. Momentan, baza de date contine date despre 33 de soft-uri, apartinand ICI (20 de programe), Siveco (9 produse) si IPA (4 produse). Serviciile oferite, inclusiv inregistrarea de programe, sunt gratuite pentru inceput pana la data de 31 martie.

Biblioteca Nationala de ProgrameFoto: Captura BNP

Principalele servicii ce ar urma sa fie furnizate prin BNP sunt: inregistrarea de produse software, informare periodica asupra produselor noi inregiastrate in baza de date, furnizarea de soft-uri, la cerere, in acord cu drepturile de proprietate asupra acestora, asistenta tehnica pentru cautare in biblioteca, reclama pentru produsele informatice, livrare documentatie despre produsele program din BNP, in conditiile respectarii drepturilor de proprietate, asigurarea conditiilor tehnice pentru demonstrarea functionalitatii soft-urilor inregistrate in BNP, impreuna cu furnizorul, si nu in cele din urma certificarea functionalitatii soft-urilor inregistrate in BNP (in perioada urmatoare), in conformitate cu dispozitiile legale.

In prezent serviciile sunt gratuite pana la data de 31 martie 2011. Dupa aceasta data se vor percepe tarife pentru: inregistrarea de produse, abonamente pentru informare, cautari speciale (acces la informatii de detaliu), asistenta tehnica si certificare produse.

Doina Banciu, directorul general al ICI a spus ca pana acum dezvoltarea BNP a costat circa 40.000 de lei, efortul financiar fiind facut de institutul pe care il conduce. Tarifele care vor fi percepute dupa expirarea perioadei de gratuitate vor fi stabilite in perioada urmatoare.

  • Se doreste si atragerea de produse open-source

Prezent la eveniment, ministrul comunicatiilor Valerian Vreme a spus ca intentia este de a atrage si soft-urile open-source in aceasta biblioteca.

  • "Este un nou inceput pentru BNP, care a jucat un rol important in dezvoltarea IT-ului in Romania inainte de anii '90. BNP ar trebui sa reprezinte un punct nodal de informare si sa puna ordine in ceea ce inseamna dezvoltarea softului in Romania. La noi se produce mult soft dar de multe ori se produce acelasi soft in mai multe intreprinderi. Nu in ultimul rand, BNP reprezinta un punct nodal si pentru dezvoltarea de open-source. Trebuie sa gasim mecanismele prin care sa promovam open-source in piata. Am vrea ca producatorii de open-source sa vina alaturi de noi", a spus ministrul.

Irina Socol, Siveco si Nicolae Badea, Computerland, cer certificarea produselor din BNP. In urmatoarele luni se va da o HG pentru a intari pozitia BNP

Chiar daca intre serviciile BNP se numara si certificarea produselor, acesta este pentru moment un deziderat. Pentru aceasta este nevoie inatai de toate de stabilirea unei legislatii in acest sens. Prezenti la eveniment, Irina Socol, directorul general al Siveco Romania si Nicolae Badea, seful Computerland, au subliniat importanta certificarii produselor din BNP.

  • "Firma noastra va fi una din principalele beneficiare a acestei initiative. Cred ca pentru intreaga piata romaneasca de dezvoltare software va fi pe undeva o confirmare si o stimulare a calitatii. O certificare la nivelul BNP a produselor ar fi extrem de utila pentru beneficiarii nostri atat privati cat si publici", a spus Irina Socol, directorul general al Sioveco Romania.

Aceasta a mai mentionat ca acest lucru ar folosi inclusiv exporturile de produse soft romanesti.

Si Nicolae Badea a subliniat importanta unei asemenea certificari.

  • "S-a vorbit de certificarea programelor. Cred ca reglementarea certificarii nu va fi simpla, dar odata obtinuta aceasta calitate de a certifica atunci se va putea vorbi de o pozitie majora pe care BNP o va detine", a spus Badea.

In acest sens, Ministrul Comunicatiilor a spus ca "in urmatoarele luni" ar urma sa fie data o Hotarare de Guvern (HG) care sa intareasca pozitia Bibliotecii Nationale de Programe.