INTERVIU Seful TVR, Alexandru Lazescu: Televiziunea publica se afla intr-o situatie financiara critica

de Costin Ionescu     HotNews.ro
Joi, 22 septembrie 2011, 19:12 Economie | Media & Publicitate


Alexandru Lazescu
Foto: Agerpres
Conducerea TVR isi schimba strategia de publicitate si intocmeste un plan prin care urmareste sa externalizeze  o parte dintre activitati, lucru care ar urma sa se simta si in randul numerosilor angajati ai institutiei. Intr-o institutie impovarata de contractele cu UEFA sau NBC Universal, unde sindicalistii spun ca taierea bonurilor de masa este un "abuz" si in care se iau inca prime de vacanta, conducerea poate interveni la doar la 15% din costurile televiziunii, spune presedintele-director general Alexandru Lazescu intr-un interviu pentru HotNews.ro.  El explica si de ce nu a organizat mai devreme concursul pentru sefia stirilor, unde Rodica Culcer a ramas interimar, desi a ajuns la varsta pensionarii.

Potrivit acestuia, pe primul semestru deficitul TVR s-a ridicat la 53 de milioane de lei. Deficitul pentru primul semestru al anului trecut, cand in functie se afla Alexandru Sassu, se ridica la 77 de milioane de lei, dar Televiziunea publica a incheiat 2010 cu un deficit total de 162 de milioane de lei. Acum, "situatia este critica", spune Alexandru Lazescu. El explica in interviu unde poate si unde nu poate sa intervina pentru limitarea costurilor si ce masuri are in vedere pentru redresarea institutiei, in conditiile in care "e posibil sa apara o situatie in care se respinge raportul (de activitate al TVR in Parlament - n.r.) si plecam acasa".

Ideile pe scurt:
 • Televiziunea nu poate umbla, acum, nici la salarii, nici la contracte extrem de costisitioare precum cel pentru UEFA Champions League
 • Actualul contract colectiv de munca ar putea fi contestat in instanta, dar "am fi intrat intr-un conflict care poate sa dureze doi-trei ani si de aceea nu am apelat la asta. Intre timp nu am fi rezolvat nimic".
 • "Eu nu am o sursa de bani de unde sa scot cateva zeci de milioane" pentru salarii compensatorii, in cazul unor disponibilizari.
 • Cu NBC Universal "am ajuns intr-un anumit impas, a intervenit si aceasta actiune in justitie. Dorinta noastra e sa rezolvam in mod amiabil"
 • Cea mai mare dificulate financiara este de departe cea legata de fotbal. (...) Fiecare meci din UEFA Champions League pe care il dam ne aduce o gaura de aproape jumatate de milion de euro.
 • Cu regia Splendid Media "suntem practic intr-un conflict. Sunt circa sapte luni de zile de cand avem tot felul de discutii, avem si actiuni in justitie. Prioritar este sa recuperam sumele, sunt sume consistente pe care nu le-au platit. (...) Facturi in scadenta sunt in jur de 20 de milioane de lei.(...) Nu mai putem sa asteptam. Ei trebuie sa dea un raspuns pana vineri (23 septembrie - n.r.), sa putem semna o tranzactie prin care sa avem un calendar de plati pentru recuperarea banilor."
 • "Daca ma intrebati pe mine, incerc sa merg pe un model care se generalizeaza in Europa, cu o entitate controlata de noi care sa faca vanzari (de publicitate). (...) Avem in vedere o companie care sa apartina Televiziunii Romane. (...) Trebuie sa discutam in Consiliul de Administratie, care se reuneste pana la sfarsitul lunii"
 • Isi face probleme legate de faptul ca raportul de activitate al SRTv nu a fost votat inca in Parlament? "Degeaba imi fac sau nu-mi fac probleme. O sa vedem ce-o sa se intample. Eu incerc sa-mi fac treaba cum trebuie in conditiile date. Daca as sta permanent sub presiunea asta, ar insemna sa nu fac decat calcule si lobby toata ziua. E contraproductiv. Singurul lucru decent pe care ti-l permiti e sa-ti faci treaba cat poti."


 • La mai mult de 85% din costurile televiziunii nu am posibilitatea sa intervin

Rep: Cat de grava este, in septembrie 2011, situatia financiara a TVR, unde ati preluat mandatul cu un deficit de circa 77 milioane de lei la jumatatea anului trecut si ati incheiat anul cu un deficit mult mai mare?
Alexandru Lazescu: Situatia e critica. Imi dau seama ca e un discurs complicat. Lumea spune ca ai luat institutia cu un deficit mare, dar care a crescut de cateva ori in aceasta perioada, iar lumea te intreaba ce-ai facut. Ca sa explic situatia, am facut niste calcule si am constatat ca la mai mult de 85% din costurile televiziunii nu am posibilitatea sa intervin.

Am sa explic de ce. Exista doua mari categorii de costuri: salariile oamenilor - o categorie foarte mare - si tot felul de plati in baza unor contracte. Cele mai multe contracte sunt pe sport, dar mai sunt si pe filme.

 
Merge intreprinderea bine, merge rau, trebuie sa dai prima de vacanta, care se ridica la 85% din salariu
 
 
Nu poti umbla la salarii, pentru ca acolo sunt dificultati, e riscul unui conflict cu sindicatul, pentru ca in orice institutie de acest tip exista un contract colectiv de munca. Avem un contract extrem de generos pentru sindicate, semnat de fosta administratie. De exemplu, primele de vacanta nu mai sunt conditionate de situatia financiara a intreprinderii. Adica merge intreprinderea bine, merge rau, trebuie sa dai prima de vacanta, care se ridica la 85% din salariu. Ceea ce nu e in regula. Pentru ca la contractul colectiv de munca la nivel de ramura se specifica faptul ca poti oferi un astfel de bonus in functie de performanta, de capacitatea financiara. Daca nu ai bani, in mod normal ar trebui sa ai posibilitatea sa renunti la el.

La TVR nu e optional. Ceea ce in contractul la nivel de ramura era conditionat de situatia financiara a intreprinderii a fost transferat cu generozitate la nivelul contractului colectiv de munca semnat de fosta conducere...

Rep.: Cand a fost semnat contractul?
A.L.: In primavara anului 2010.

Rep.: Dupa ce a fost demisa fosta conducere?
A.L.: E undeva la limita. E o discutie intreaga si aici.

Rep.: Care e discutia?
A.L.: Contractul a fost semnat dupa ce a fost demis Consiliul de Administratie. A fost semnat de Alexandru Sassu in calitatea lui de director general, a fost semnat de ambele parti si inregistrat.

Rep.: Dar mai putea sa semneze el, daca era demis?
A.L.: Am intrebat avocatii. Ar trebui sa te duci in instanta pentru contestarea  contractului - aceasta ar fi singura cale. Am fi intrat intr-un conflict care poate sa dureze doi-trei ani si de aceea nu am apelat la asta. Intre timp nu am fi rezolvat nimic, contractul ar fi fost in vigoare pana se pronunta instanta.

Dar, dincolo de aceasta, e chestiunea de fond. Au fost doua tipuri de prevederi deranjante din punctul meu de vedere: acest gen de eliminare a conditionarilor in functie de de situatia financiara, v-am dat exemplul primelor de vacanta; al doilea - maniera foarte generoasa de a oferi salarii compensatorii, se merge pana la 20 de salarii compensatorii, in functie de vechime.

Daca se face o restructurare in interiorul institutiei, in care sunt implicate mai mult de 30 de persoane, deci daca vrei sa reduci mai mult de 30 de posturi, trebuie sa le dai respectivilor salarii compensatorii. Media e de 15 salarii, dar se poate merge pana la 20. Ceea ce din start creeaza o mare problema. Pentru ca in general faci astfel de lucruri in momentul in care ai o situatie financiara critica. Daca mai scoti inca niste zeci de milioane de lei ca sa platesti deodata aceste salarii compensatorii, e clar ca nu ai de unde. Cand face statul chestiunea asta e mai simplu, ca de la buget gasesti o solutie. Cand esti intr-o institutie precum TVR, chit ca e o institutie publica... Eu nu am o sursa de bani de unde sa scot cateva zeci de milioane - admitand ca as fi demarat un astfel de proces.

Cert este ca acest contract de munca este valabil pana la inceputul lunii aprilie 2012. S-a semnat un contract pe doi ani de zile, normal ar fi fost pe un an - si s-a semnat cu prevederile pe care vi le-am spus.

 • Pana la sfarsitul anului evaluam ce servicii putem externaliza

Rep.: Multi oameni, orice explicatie ar primi, gasesc foarte greu sa priceapa de ce raman atatea mii de angajati in televiziunea publica. De anul viitor, cand va fi introdus un nou contract, ce veti face asa incat sa puteti reduce din costurile de personal?
A.L.: Deja lucram pe un plan mai general. Va fi gata si vom putea lucra pe el cu destul timp inainte sa incepem sa-l aplicam. Cred ca pana la sfarsitul anului vom avea un plan de regandire a activitatii.

Am plecat de la situatia noastra, dar m-am uitat si la experienta altor televiziuni publice din Europa, de exemplu televiziunea din Irlanda. Unde au o maniera foarte inteligenta de a externaliza activitati. Pentru ca activitatile din televiziune sunt in general activitati specifice, in care ai varfuri - de exemplu, cand dai drumul la grila, de doua ori pe an, ai nevoie de multi oameni pentru decoruri si in acelasi timp ai perioade intregi, la inceputul verii sau inceputul anului, cand oamenii acestia nu au treaba. Trebuie sa-i platesc tot anul pentru o activitate care fluctueaza.

Nu e vina lor. Dar in mod normal, intr-o companie privata, cumperi serviciul pe o perioada data. Acesta e un tip de problema. In alta parte s-au gandit la solutii, au mers chiar mai departe, la cameramani chiar - s-a mers pe contracte prin care oameni veneau fie prin contracte individuale, fie prin companii si se garanta un anumit nivel de incarcare.

 
Planul este ca pana la sfarsitul anului sa facem o evaluare in care sa vedem ce anume putem externaliza ca servicii fara sa grevam asupra fluiditatii activitatii curente
 
 
Rep.: Care este planul la care va referiti?
A.L.: Planul este ca pana la sfarsitul anului sa facem o evaluare in care sa vedem ce anume putem externaliza ca servicii fara sa grevam asupra fluiditatii activitatii curente. As vrea sa avem acest plan de regandire a activitatii in doua luni-doua luni si jumatate. Vom introduce niste etape de implementare, nu pot sa-l aplic instantaneu.

Rep.: Ce va insemna acest lucru pentru personalul TVR? Veti cine cont de el in cazul viitorului contract de munca?
A.L.: Da, cu siguranta. Trebuie sa facem activitatea mai flexibila.

Adevarul e ca aici se si exagereaza, probabil ca sunt mai multi angajati decat e nevoie, dar nu cu mult mai multi. Daca va uitati la televiziunile private, sunt mai putini oameni, dar nu cu mult mai putini, iar noi avem, de fapt, 12 canale, inclusiv cele regionale, care fac un program separat. Ceea ce e, parerea mea, un pic exagerat. Am putea face un tronson comun cat mai mare. Iar in tara se produc mult prea multe ore de programe. Si aici avem o problema iar de fond.

O sa ma intrebati, daca stiu lucrurile astea, de ce nu se fac. Pentru ca in televiziune totul se face foarte complicat. Iar lucrurile trebuie facute pe rand, nu poti sa le faci pe toate simultan. Am inceput cu TVR 1, TVR 2, canalul de stiri, prezenta pe online.

Vrem sa introducem acest plan si sa transmitem acest mesaj ca lucrurile trebuie transformate in televiziune. Problemele acestea, precum numarul foarte mare de angajati, le au majoritatea televiziunilor publice din Europa, nu e neaparat problema Romaniei. Ele au lucrat traditional intr-un mediu si se transforma greu, pentru ca sunt structuri greoaie. Dar nu e o scuza, spunand lucrurile astea nu vreau sa spun ca in televiziune lucrurile nu trebuie sa se schimbe. Chiar cred ca e datoria noastra sa o facem, dar e un proces foarte complicat.

Deci asupra acestei categorii de costuri nu pot sa intervin, sau intervin cu mare greutate. Am reusit sa limitez prima de vacanta, sa fac niste economii. Am eliminat bonurile de masa (decizie luata saptamana aceasta si calificata de sindicalistii TVR drept un "abuz" - n.r.).

A doua mare problema e ca am in spate contracte semnate de altii. Poate la momentul respectiv era oportun. Cert este ca, de exemplu, am contracte pe filme...

 • Ficare meci din UEFA Champions League ne aduce o gaura de aproape jumatate de milion

Rep.: In privinta filmelor, ati fost dati in judecata...
A.L.: Da, de NBC Universal. Pentru ca e un contract in care costul pe unitatea de continut - un film, un episod dintr-un serial - creste cu 20% pe an. Sa creasca nu era un lucru neobisnuit, pentru foarte multi s-a mers pe aceasta formula. Parerea noastra e ca la momentul respectiv, in 2005, s-au acceptat niste cresteri prea mari. In plus, contractul avea si alte clauze care creeaza dificultati - are un corp fix, legat de filme, dar pe de alta parte, daca iei un serial, cat timp se produce Dr. House, de exemplu, eu sunt obligat sa-l cumpar.

Am ajuns intr-un anumit impas cu ei, a intervenit si aceasta actiune in justitie. Dorinta noastra e sa rezolvam in mod amiabil si asta este ce facem in momentul de fata - cautam sa reglam lucruri care au ramas neplatite pe continut deja difuzat si in acelasi timp sa renegociem un tip de contract pe care il vom avea in viitor.

Dar la filme multe contracte sunt in regula. Cea mai mare dificulate financiara este de departe cea legata de fotbal. Aici s-a semnat un contract pe o suma enorma. Fiecare meci din UEFA Champions League pe care il dam ne aduce o gaura de aproape jumatate de milion de euro, tinand cont si de costurile de transmisie, nu doar de contract. Pentru ca suma pe care o scot din reclama e infima - e 4-5% din cat ma costa un meci.
 
Toate acestea s-au rostogolit. Daca in 2009 s-au platit, in total, pentru sport (toate transmisiunile sportive ale TVR - n.r.) cam opt milioane de euro, in 2010 sunt aproape 20 de milioane, iar in 2011 putin peste 20 de milioane.

 
La fiecare meci am 96% gaura. Si pe masura ce se desfasoara contractul, gaura mea se mareste.
 
 
Mai mult, contractul are in spate o scrisoare de garantie. Incerci sa mai negociezi, sa mai sublicentiezi, dar nu poti inceta contractul. Nu poti sa spui "eu nu mai transmit". Realitatea e ca ratingurile, asa cum se obtin pentru aceste meciuri, nu sunt spectaculoase si banii pe care ii iei sunt undeva la 4%. Altfel spus, la fiecare meci am 96% gaura. Si pe masura ce se desfasoara contractul, gaura mea se mareste.

Si pus cap la cap, pot interveni pe circa 15% din costurile totale ale televiziunii. Dar chiar si asa, trebuie sa mai cheltuiesti pe programe. In momentul de fata, suma cheltuita direct pe programe e undeva la 5-6% din totalul costurilor. E destul de putin.

O chestiune de fond, dincolo de contracte si alte obligatiuni, este ca televiziunii publice din Romania i se erodeaza in fiecare an veniturile. Taxa TV a ramas neschimbata in ultimii zece ani, iar in fiecare an veniturile TVR scad cu rata inflatiei. Iar taxa din Romania e de aproape cinci ori mai mica decat in Serbia, de exemplu. Nu inseamna ca televiziunea nu trebuie restructurata, ca nu se face risipa, ca nu se pot face mai destept achizitii. Dar in acelasi timp avem aceasta realitate, in care nu poti merge cu aceasta institutie in acest ritm.

Si mai e chestiunea veniturilor din publicitate. Televiziunea are mai putine minute de publicitate (pe ora - n.r.) si nu poate intrerupe programe pentru reclama. Aici apare problema - caderea de audiente intre programe e foarte mare, iar banii de publicitate se dau in functie de audienta. Nu spun ca e rau asa. Putem merge pe un model in care daca veniturile sunt mai bune din taxa, chiar sa reducem minutele de publicitate. E de luat in calcul. Dar trebuie sa faci ceva.

In afara de acestea, mai am doua surse de presiune financiara: prima e chestiunea recuperarii TVA-ului (TVR nu recupereaza TVA-ul), a doua sursa, care nu e doar a noastra, e ca a cazut foarte tare piata de publicitate.

 • Cu Splendid Media "suntem in situatia in care le-am dat un ultimatum. Nu mai are sens"

Rep.: Spuneati la inceputul anului ca reganditi politica de publicitate a TVR si ca urma sa renuntati la contractul cu regia Splendid Media. Pana acum nu s-a intamplat nimic, mai e putin si expira contractul...
A.L.: Da, suntem practic intr-un conflict. Sunt circa sapte luni de zile de cand avem tot felul de discutii, avem si actiuni in justitie. Prioritar este sa recuperam sumele, sunt sume consistente pe care nu le-au platit. Suntem in situatia in care chiar am ajuns sa le dam un ultimatum. E adevarat, am recuperat cateva milioane in ultimul timp, dar fata de sumele pe care le au de platit...

Rep.: Cat de mari sunt aceste sume?
A.L.: Mari. Facturi in scadenta sunt in jur de 20 de milioane de lei. Am negociat, i-am anuntat ca suntem nemultumiti de prestatia lor, dar am incercat sa facem o negociere in care sa ne asiguram ca aceste plati sa se faca. Suntem in situatia in care le-am dat un ultimatum. Nu mai are sens.

 
Daca vedem ca nu ne putem intelege, in momentul acesta incetam unilateral contractul
 
 
Rep.: Ce ultimatum si cand le-ati dat?
A.L.: Chiar zilele astea. Am avut niste negocieri si rezultatele sunt dezamagitoare. Am ajuns, pana la un punct, la o intelegere in legatura cu platile pe care trebuie sa le faca pana la sfarsitul anului, dar nu am reusit sa ajungem la o intelegere privind un termen de esalonare pentru anul viitor.

Am facut tot felul de somatii, actiuni in justitie, dar pot sa dureze foarte mult, un an-doi. Dar, daca vedem ca nu ne putem intelege, in momentul acesta incetam unilateral contractul. In perioada aceasta am incercat sa luam cat mai multi din banii pe care ii aveam de recuperat, dar nici nu vreau sa pierd controlul, ca macar pentru contractele de anul viitor - acum se fac bugetele - sa le putem gestiona. Nu mai putem sa asteptam.

Ei trebuie sa dea un raspuns pana vineri (23 septembrie - n.r.), sa putem semna o tranzactie prin care sa avem un calendar de plati pentru recuperarea banilor. In care sa stim precis cum vom recupera banii pe care ii au de dat.

Sigur, au avut si ei probleme cu anumite firme, unele au dat faliment. Pot sa dau la o parte sumele acelea. Dar sunt o parte mica din ansamblu. Ceilalti au platit. Pana acum am recuperat, dar putin, din suma pe care o au de dat.

 • Am apelat la un consultant, recomandarea lui e sa avem propria entitate de vanzare de publicitate

Rep.: Cand veti organiza o licitatie pentru a alege un nou vanzator?
A.L.: In acest moment oscilam intre doua versiuni. Daca ma intrebati pe mine, incerc sa merg pe un model care se generalizeaza in Europa, cu o entitate controlata de noi care sa faca vanzari. O regie de vanzari proprie, cum au France Televisions, austriecii, belgienii, irlandezii. Cam toate au facut o companie separata care sa se ocupe de vanzari. Avem in vedere o companie care sa apartina Televiziunii Romane.

Am chemat un consultant care a fost la noi la inceputul acestei saptamani - Michel Gregoire, care a fost secretar general EGTA, o organizatie europeana care reuneste 120 de televiziuni si case de vanzari. El a fost implicat personal in casa de vanzari a televiziunii publice din Belgia si a fost consultant pentru elvetieni si pentru austrieci. Noi l-am chemat, el ne va da un raport, dar in mare recomandarea lui e sa facem cam ce fac si altii.

Rep.: Ar insemna ca trebuie sa o faceti foarte repede...
A.L.: Aceasta e intentia. Trebuie sa discutam in Consiliul de Administratie, care se reuneste pana la sfarsitul lunii, iar daca se accepta aceasta versiune pe care noi dorim sa o sustinem, are sens. Pana acum nu am avut niciun avantaj din faptul ca am lucrat cu un tert. Are datorii mari la mine, care e avantajul? In cazul unei societati unde proprietarul este acelasi, pot sa am control, sa vad fluxurile.

Rep.: Spuneati ca sunt doua optiuni...
A.L.: A doua era sa facem licitatie. Decizia finala o are Consiliul de Administratie. Dar din perspectiva managementului, preferam prima optiune. De aceea am si chemat pe cineva din exterior, care are experienta directa si care poate sa dea un sfat.

Luam in calcul, la modul foarte general, sa discutam eventual si cu radioul public, ca aceasta casa sa ii reprezinte si pe ei. Si atunci ar fi o entitate care functioneaza destul de eficient, relativ mica, asa incat sa putem asigura un volum de vanzari mai mare, sunt convins ca putem sa-l crestem. Si, in plus, sa venim cu bani mult mai repede, avem nevoie vitala in situatia noastra.

Daca nu se accepta formula asta in CA, vom merge pe licitatie.

 • Cat de dese sunt presiunile si interventiile politice? Sunt

Rep.: TVR a anuntat recent ca va fi un concurs pentru sefia Stirilor pana la sfarsitul anului. Ce inseamna, mai precis, "pana la sfarsitul anului"?
A.L.: Am vrut sa incepem grilele noi, va fi o grafica de jurnal noua, sa dam drumul la emisiuni si dupa aceea vom face concursul.

Rep.: De ce nu a fost organizat un concurs, nu s-a cautat o solutie inainte ca Rodica Culcer sa ajunga la varsta pensionarii?
A.L.: A fost la mijlocul anului, cand sa fac concurs, peste vara? Nu mi s-a parut neaparat potrivit. Ea asigura continuitatea, deocamdata, acolo. Timing-ul ne-ar fi dus in august, nu puteam face un concurs in august.

Rep.: Mai e putin si incepe anul electoral. Cat de mari sunt acum presiunile, cat de dese sunt telefoanele?
A.L.: In general, parte din lucrurile care se spun sunt reale, parte nu. Trebuie sa recunosc ca nu e o viata simpla. Pe de o parte, opozitia in general ataca, spunand ca esti arondat puterii - cele mai multe dintre critici nu cred ca sunt justificate, daca ne uitam la felul cum sunt facute jurnalele, de exemplu. Cred ca sunt echilibrate. Pe de alta parte, e situatia prezentelor (oficialitatilor si politicienilor in emisiuni - n.r.). Conform normelor, sunt luate in considerare separat puterea, respectiv autoritatile publice centrale - ministri, secretari de stat etc. Am de adus oameni care trebuie sa lamureasca probleme concrete, nu pot lua doar tehnicieni. Si nu e simplu sa te incadrezi. Noi incercam sa facem un echilibru intre prezente, dar nu e simplu.

Rep.: Dar la nivel de presiuni, de interventii directe?
A.L.: In general, chestiunile astea se leaga de tipurile de prezente, nu neaparat de ce anume se spune.

Rep.: Cat de dese sunt?
A.L.: Sunt.

 
Nu e normal ca regula sa fie ca niciun CA sa nu-si poata termina mandatul.
 
 
Rep.: Se foloseste cineva de faptul ca raportul pe 2010 nu a trecut inca de parlament?
A.L.: Aceasta e permanent un instrument din toate punctele de vedere. Nu e normal ca regula sa fie ca niciun CA sa nu-si poata termina mandatul. E ceva in neregula cu procedura. Daca e ceva special, un mare scandal, poti demite Consiliul de Administratie. Dar in mod normal regula ar trebui sa fie ca un CA sa-si faca treaba patru ani de zile. Demiterea e pana la urma o chestiune politica.

Rep.: Acum va faceti o problema privind votarea raportului in Parlament?
A.L.: Degeaba imi fac sau nu-mi fac probleme. O sa vedem ce-o sa se intample. Eu incerc sa-mi fac treaba cum trebuie in conditiile date. Daca as sta permanent sub presiunea asta, ar insemna sa nu fac decat calcule si lobby toata ziua. E contraproductiv. Singurul lucru decent pe care ti-l permiti e sa-ti faci treaba cat poti.

Rep.: Tot acum, inaintea anului electoral 2012, TVR a anuntat ca-si redefineste misiunea sa de televiziune publica. Multi au spus ca seria de reguli de buna functionare ca serviciu public e o gluma, tinand cont de birocratia din TVR si de conditionarea politica. Pana la urma e vorba de o bifare a unui proiect anuntat ca intentie de acum un an, de un exercitiu de imagine sau de o chestiune pe care chiar credeti ca o puteti face?
A.L.: Unul din motivele pentru care am apelat la un partener din exterior (Centrul pentru Jurnalism Independent - n.r.) este de a vedea ce vor oamenii, ce cred ei ca e sau nu e legitim. In paralel am demarat si o cercetare sociologica. Cred ca e un lucru pe care trebuie sa-l facem. Daca aceasta chestiune poate fi transformata in realitate ramane de vazut, dar eu trebuie sa o pun pe masa. Nu pot sa stau permanent si sa-mi inhib actiunile gandindu-ma ca nu pot sa le pun in practica.

Sunt destule lucruri care trebuie schimbate aici. Pe de alta parte, parerea mea e ca perceptia generala asupra televiziunii publice, indusa din varii motive, fie din cauza retoricii politice, fie din alte cauze, e mai proasta decat ar trebui. Din punct de vedere al programelor, caci institutional sunt mai multe probleme.

E posibil sa apara o situatie in care se respinge raportul si plecam acasa. Se poate intampla. Dar nu pot sa-mi conditionez ce fac aici legat doar de aceasta posibilitate. Nu ma astept sa fie minuni, dar sunt lucruri pe care trebuie sa le pui pe masa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6585 vizualizari

 • -2 (14 voturi)    
  nimic nou... (Joi, 22 septembrie 2011, 19:23)

  costica [anonim]

  Inca o gaura neagra langa atatea altele(CFR, CNH, Oltchim, ... ), cum spunea ieri Boc, fiecare companie de stat in pierdere "papa" bani din deficitul bugetar!!!
  Pai, ei stiu asta bine mersi, iar PDL va vota fara probleme Raportul TVR in Parlament!!! Ce daca au facut gaura de miliarde euro la bugetul Romaniei ?!
  Unde-o sa se duca TB sa-si expuna ideile alea care nu fac 2 bani ptr viata romanilor?! Sau Dl Boc unde-o sa mearga sa transmita toata ziua buna ziua romanilor ca "Guvernul va face si Guvernul va drege" !!!!??
  La TVR, la televiziunea portocalie de partid si de stat !!!!
  Asa ca, dle Lazescu stati linistiti, nu veti merge acasa, veti face mai departe gaura si mai mare !! SUCCESURI!!!!!
  Si felicitari ptr contraperformanta inregistrata ca Director general la TVR!!!!
 • -2 (14 voturi)    
  taxa TV (Joi, 22 septembrie 2011, 19:28)

  angel [anonim]

  As dori sa stiu de ce sunt eu obligat sa platesc taxa TV.
  Eu consider ca e un abuz, nu ar trebui sa sponsorizez eu o televiziune neperformanta (si in acelasi timp instrument de propaganda).
  Nu cred ca in alte tari exista asa ceva, in mod sigur unde am trait eu (SUA si Canada)
  • +2 (14 voturi)    
   exista (Joi, 22 septembrie 2011, 20:44)

   MM [anonim] i-a raspuns lui angel

   Exista taxa TV si e mult mai spurcata in Germania (GEZ)! Terminati o data cu prostiile ca nu romanii au inventat apa calda si nicidecum taxele aberante oricat ne-ar placea noua sa credem. Cine zice ca sunt multe taxe in Romania pt persoane fizice sa vina in Germania!
 • -6 (10 voturi)    
  penibil... (Joi, 22 septembrie 2011, 19:30)

  lili [anonim]

  mi-e de-ajuns acea explicatie, greu de digerat pentru un om decent, referitoare la pensionarea Dnei Culcer, mare sustintoare pe fata de TB si PDL.....
  Vai de corectitudinea asta din TVR... sa nu va asteptati ca cei din opozitie cand vor veni la puetere sa faca altfel... NU, niciodata nu va fi altfel, recunoaste destul de discret asta si Dl Lazescu....TVR este a partidului aflata la putere si PDL impreuna cu TB nu au facut altfel....
  Democratia originala romaneasca de la Iliescu incoace nu are nici o sansa sa se schimbe....
 • +9 (13 voturi)    
  Schengen (Joi, 22 septembrie 2011, 19:43)

  Trojan.H [utilizator]

  Ce-au facut uslasii cu TVR asa au facut si cu Romania.
  • 0 (2 voturi)    
   Pardon (Vineri, 23 septembrie 2011, 11:49)

   Mitică [anonim] i-a raspuns lui Trojan.H

   Singurul manager în adevăratul sens al cuvântului a fost un stângist, bolşevic, comunist (sau cum naiba mai spun cei care au uitat că PD-ul a cântat internaţionala socialistă la început) PSD-ist, respectiv Nicolau. Domnii de dreapta, respectiv răposatul Giurgiu (PNL) au pus pe butuci o instituţie care avea profit şi profit mare, oameni mai bine plătiţi şi echipamente mai moderne. Îmi veţi spune de Sassu, ei bine când a venit el, lucrurile erau deja foarte grave.
 • +7 (11 voturi)    
  Cu viteza melcului... (Joi, 22 septembrie 2011, 19:50)

  Traienel [anonim]

  ...se schimba lucrurile in tara asta! Dom' Lazescu, de ce nu amintiti domnule de managementul dezastruos? Managementul e de vina cand sunt pierderi domnule, cand sunt semnate contracte aiurea, nu angajatii! E usor sa ii iei angajatului un drept, ca nu esti tu in stare sa faci profitabila firma. Fara un Giurgiu care a devalizat TVR-ul ca sa aiba el acum bani cu care sa-si faca filme, fara un Sassu PSD-ist si alcoolic, care a semnat un CCM aberant cu Rada, alt PSD-ist, fara dvs. care de un an si ceva nu faceti decat sa va lamentati si fara cohorta de manageri de pe toate palierele care freaca menta pe salarii babane, nu s-ar fi ajuns aici! Va laudati ca aveti 12 canale, dar teritorialele sunt un dezastru plictisitor, conduse de niste clanuri de sefi incompetenti de 8 ani de zile. Cum e domnule posibil asta? De ce ii tineti in functii pe salarii uriase? Cum e posibil ca la TVR Craiova, Barbulescu sa ia un salariu de zeci de milioane pe langa cei 1000 de euro indemnizatie ca membru al CA si o pensie tot de 1000 de euro? Poate aveti nevoie de votul lui de sluga obedienta in CA? Cine va va trage la raspundere cand plecati din functie? NIMENI!!! Angajatii astia va tin domnule in spinare. Rusine!!!
  • +3 (3 voturi)    
   Chiar nu pricepi? (Joi, 22 septembrie 2011, 22:34)

   Carla [anonim] i-a raspuns lui Traienel

   O lalaim, tragem de timp, mai masuram, mai amanam, mai analizam, mai studiem si upssssssss! Au trecut 4 ani si plecam mai bogati cu niste zeci de mii de euro si probabil intr-o alta functie mult mai buna!
 • +7 (13 voturi)    
  the best (Joi, 22 septembrie 2011, 19:51)

  Vlad [anonim]

  Pacat...TVR da cele mai bune stiri, stiri din sport adevarate fara scandaluri si alte porcarii, filme, si un lucru foarte bun e ca nu sunt intrerupte de publicitate.
 • +4 (16 voturi)    
  TVR ar trebui..... inchis. (Joi, 22 septembrie 2011, 19:51)

  geanin [utilizator]

  de ce TVR are un statut preferential fata de celelalte televiziuni? de ce sintem OBLIGATI sa platim abonament?si nu sintem lasati sa decidem daca vrem sau nu TVR?cum este la HBO sau MEZZO.daca e concurenta,apoi concurenta sa fie.de ce trebuie sa platim pt programele tvr. si la operatorul de cablu si separat si taxa radio-tv.? de ce tvr nu face educatie civica si cetateneasca mai multa la ore de prime-time! in loc de acele telenovele chinezesti, care sint de tot rahatul. sau aveti impresia ca sintem o natie prea educata cumva? si sint foarte multe lipsuri la tvr. credeti cumva ca daca dati machiuri(meciuri) din cheampions league este deajuns???
  • -1 (3 voturi)    
   TVR ar trebui ... (Vineri, 23 septembrie 2011, 13:02)

   Telviziunea Romana [anonim] i-a raspuns lui geanin

   Pentru ca asa e in toata lumea, domnule. Televiziunile de stat sunt subventionate prin taxa obligatorie, care depinde de la o tara la alta. Dumneata cred ca nici la Mezzo si nici la HBO nu te uiti, pentru ca nu cred ca intelegi ceva de acolo, poate la OTV, asta da!
 • -3 (11 voturi)    
  VASAZICA (Joi, 22 septembrie 2011, 19:52)

  pointless man [utilizator]

  pur si simplu nu avem incotro si trebuie sa platim toti pentru aceasta turma supranumerara de taraie-brau, de invartiti si semi-profesionisti care de zeci de ani nu sint in stare sa ne ofere ceva substantial diferit de posturile comerciale. Daca la 22 de ani de la evenimentele din '89 TVR inca nu a fost reformata ATUNCI CE S-A REFORMAT in tara asta ?

  Iar Dl. Lazescu are orice mutra doriti numai una de manager viguros si alert nu. Ca si stimata Dna. Rodica Culcer, o mitzuca fara gheare, ce pretinde ca supervizeaza niste stiri de un provincialism exasperant.
 • +5 (9 voturi)    
  neprofesionisti (Joi, 22 septembrie 2011, 20:00)

  TUDOR VORNICU [anonim]

  Cum sa nu decada TVr daca nu au emisiuni sa faca audienta.ia incercati voi cu emisiuni mai dinamice de weekend seara cu varietati,cu emisiuni magazin de weekend cum erau odata si o sa vedeti cum va creste cota.daca continuati linia americana impusa televiziunilor romanesti de PROTV o sa va zbateti in auidienta mediocra.Si cine a fost idiotul care a gandit "Tezaur Folcloric "Duminica dimineata cand majoritatea telespectatorilor de la sate care il urmareau ,sunt la biserica.Sa mai aminitm de revelionul dezastru de la TVr realizat de Almasanca?Salvarea vine doar cu un Cristia Topescu s-au un Dan Mihaescu s-au un Doru Dumitrescu in calitate de Presedinte Director general al TVR.IN rest oliticul acolo a provocat dezastru
 • +2 (6 voturi)    
  TVR (Joi, 22 septembrie 2011, 20:48)

  MM [anonim]

  Cum sa fie TVRu profitabil cu pseudo-manageri ca asta? Cum sa fie profitabil cand astia inchid emisiunile cu cel mai mare rating pe motiv ca sunt neprofitabile(exemplu emisiunea FERMA de pe tvr2)? Vinde-ti TVRu la SOV sau la securistu FELIX ca macar aia au un scop si il aplica bine, voi vreti numai sa distrugeti... Vine o vreme pt voi pseudo-manageri cand nu o sa mai puteti rezista concurentei oricate pile a-ti avea....si nu sunt departe acele vremuri!
  • +6 (6 voturi)    
   Bine spus! (Joi, 22 septembrie 2011, 21:13)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui MM

   Toti cei platiti de la bugetul statului trebuie sa lucreze fara profit.Vaca de muls este statul pentru o anumita clientela.Treaba lor daca asa vrea acest stat, dar de ce ma obliga pe mine sa sponsorizez din putina pensie pe care o am,un post tv fie el si public in care cheltuielile se fac intr-un dezmat fara ca cineva sa ia vreo masura?
 • +4 (10 voturi)    
  poate (Joi, 22 septembrie 2011, 20:52)

  blec-bierd [utilizator]

  daca nu iar fi dat salariu de 18 000 EURO LUNAR ar putea sa mai aiba vreo scuza. probabil ca si in prezent mai exista asemenea salariati. pai asa fratilor chiar ca mai bine o inchidem de tot
  • +4 (6 voturi)    
   pardon (Joi, 22 septembrie 2011, 22:03)

   blec-bierd [utilizator] i-a raspuns lui blec-bierd

   despre andreea marin e vorba. cand se difuza stupize stupize
 • +2 (8 voturi)    
  salut (Joi, 22 septembrie 2011, 21:00)

  bally [anonim]

  de banii care ii incaseaza in fiecare luna de la populatia romaneasca si mai primesc bani si de la operatori de cablu sa transmita tvr,
  ca si televiziune sunt mai mult decat ok, dar ar trebui sa umble la salarii, sa reduca cheltuielile cu meciurile din champions league, si celelalte televiziuni daca le ar transmite tot in gaura ar fii, oricum mai nimeni nu se uita la fotbal, maxim 400000 de microbisti si aia ca sunt de pe alta planeta
 • +2 (2 voturi)    
  contract colectiv (Joi, 22 septembrie 2011, 21:33)

  marius [anonim]

  Stiam ca aceste contracte colective nu mai exista cnf noului cod al muncii. poate cibeva sa lamureasca acest aspect?
  din cate stiu exista modalitati de a reduce deficitul, prin concediere [restructurare de posturi], prin concediu fara plata. nu vreau sa par insensibil, dar este o structura supradimensionata iar ideea ca partea de vanzari sa fie interna este complet gresita. o sa fie trai pe vatrai.
  singura sansa a tvr-ului si implicit a telespectatorilor este o RESTRUCTURARE la sange, cu productii care trebuie sa atraga publicul [culturale, educative, spectacole] , productii care trebuie sa fie conforme cu legislatia dar sa prinda, iar asta o faci cu oameni de calitate care isi doresc performanta. daca reusesc asta vor reusi sa faca si bani din publicitate. in rest pot da vanzarea de advertising celui mai mare shop de media din lume si nu vor reusi. cred ca TVR-ul ar trebui sa adopte ca si o soc normala tactica de intrare in insolventa [nu stiu daca dpdv juridic poate]. si sa nu uit, politicul ar trebui exclus for ever din tvr!
 • +4 (4 voturi)    
  Bani in vant? (Joi, 22 septembrie 2011, 22:11)

  johnny [anonim]

  Se spune ca televiziunea este supradimensionata numeric. De 3 mandate incoace fiecare nou presedinte spune acelasi lucru dar in paralel angajeaza submediocri profesional pe criterii clientelare cu salarii de pornire duble fata de cat le-a dat celor mai vechi Nicolau. Carora le mai da si spatiul de emisie. cum credeti ca in aceste conditii TVR mai poate performa? Se semneaza contracxte pe sume aberante pentru lucruri de nimic. Si Parlamentul, in subordinea caruia e TVR, prin comisiile de cultura accepta tacit toate acestea.
 • -1 (3 voturi)    
  afara! (Joi, 22 septembrie 2011, 23:36)

  vakl [anonim]

  de ce trebuie sa platim toate dilele de la tvr-uri?
 • +3 (5 voturi)    
  ce glumeti (Joi, 22 septembrie 2011, 23:37)

  I [utilizator]

  astia iau bani si de la buget si din reclame si tot nu le ajung. Cum? TVR info nu a spart piata inca? incredibil. Nici reprizele de teleshoping nu aduc destui bani?

  Problema lor este ca au prea multi bani pentru a face televiziune dar prea putini ca sa sature toate lipitorile. Acolo cautati rezolvarea.
 • +3 (3 voturi)    
  angajati din stele (Vineri, 23 septembrie 2011, 7:37)

  ciuleandra [anonim]

  cum se face ca nu sint bani dar se fac angajari la comanda si pe mult salar si sa nu faca nimic?asta ca sa schimbat conducerea!
 • 0 (2 voturi)    
  TVR - calitate destul de buna fata de concurenta (Vineri, 23 septembrie 2011, 11:17)

  ionescu [anonim]

  Comparativ cu restul televiziunilor, TVR da cele mai bune stiri. Restul televiziunilor vor rating cu orice pret si au umplut stirile cu crime si mondenitati; exista si astea la TVR, dar in proportie mult mai mica. Unde mai pacatuieste TVR e la relatia cu puterea, dar, asta e, nimic nu e perfect.
  Si filmele TVR sunt destul de ok; au seriale ameicane de succes, plus filme din alte tari (china, koreea).
  Chestia cu Liga campionilor mi se pare o greseala; TVR ar trebui sa promoveze mai mult sportul romanesc, nu sa constribuie la bugetul marilor echipe din Europa.
 • +2 (2 voturi)    
  Dati afara de la Stiri (redactie si productie) (Vineri, 23 septembrie 2011, 13:57)

  Dan [anonim]

  De ce s-a mai continuat sa se angajeze oameni noi pana de curand in institutie daca stiati ca situatia este astfel?
  Acum nu mai stiti cum sa-i dati afara...
  In primul rand umblati la salariile de la Stiri si la oamenii lor (redactie si productie)...acolo sunt cele mai mari salarii...
  Performanta la Stiri(redactie si productie)?...uitati-va ce fac...in schimb au pretentia sa aiba beneficiile cele mai mari...
 • 0 (2 voturi)    
  tvr sit financiara (Vineri, 23 septembrie 2011, 14:26)

  bc [anonim]

  redeucerea cheltuielilor trebuie sa inceapa cu :
  - desfiintarea temporara a; tvr3, tvr info, tvrhd, - reducerea personalului de la tvr locale. in tvr ex inca formatul emisiunilor dinainte de '89. cine e raspunzator sa fie dat afara. fata de formatul emisiunilor de la tv private, la tvr moderatorii se calca reciproc pe bombeuri decat de multi sunt.
 • 0 (2 voturi)    
  normal ca nu se mai uita nimeni (Vineri, 23 septembrie 2011, 14:43)

  asd [anonim]

  dati numai stiri despre catolici,papa,monarhii,unguri.Ba ati inceput si voi ca aia,bolsevicii din r Moldova,cu luat interviuri in limba minoritatilor,in afara emisiunilor de profil.Penibil,normal ca pierdeti telespectatori,pe urma,magaria cu abonamentul pe factura la curent,care nerveaza mult,si cei 3000 ! de angajati si salariilor lor,Zburatacelul instalator are 25 milioane pe luna,mai mult ca un medic.
 • +2 (2 voturi)    
  mai exista TVR? (Vineri, 23 septembrie 2011, 15:31)

  Cosmin [anonim]

  Orice presendinte pe care l-a avut TVR a dat vina pe cei care au fost inaintea lui.
  Orice presendinte care a venit si-a pus pe functii de conducere oamenii lui.
  Management adevarat nu s-a facut niciodata in institutia asta bolnava. Poate sa vina si mama lu' EGTA ca tot in rahat raman. Va pleca domnul asta, care oricum e un mediocru, fost director executiv intr-o perioada la TVR, si va veni alt domn, care va aduce domnii lui si tot asa. Never ending story.
 • +1 (1 vot)    
  bine zis : lipitorile (Vineri, 23 septembrie 2011, 17:09)

  zoe [anonim]

  mai HN ai nevoie de un interviu sa afli ca TVR e in dificultate financiara ? eu nu .Nu cred ca pot sa spun numele a 10 persoane exceptionale ca dna Voda,Stefanescu,Guran , Tabara pe care merita sa ii urmaresti (daca iti amintesti cand evolueaza) in rest zero barat. Se cracaneaza pe 7-8 posturi sa ne ofere nimic la preturi exorbitante .La munca , la munca inteligenta sau la sapat tvr , incolonati dupa realitatea.....As fi vrut ca furnizorul de cablu sa-mi permita sa-mi aleg posturile tv in cadrul "pachetului" chiar daca eram obligata sa platesc si tvr ...
 • +1 (1 vot)    
  Haz de necaz (Vineri, 23 septembrie 2011, 22:03)

  Buratino [anonim]

  Inainte de toate sa lamurim problema cu prima si anume acesta nu este 85% din salariul de baza ci este o suma fixa de 1300 RON!!Cam are probleme cu memoria domnul presedinte Lazescu cand vorbeste de pierderi si de cauzele acesteia deoarece uita sa mentioneze si numele celor care au semnat cele 2 contracte paguboase cel cu UEFA si cu NBC, si face asta deliberat deoarece sunt cei care acum sunt in camarila dansului.Sunt sute de persoane care isi iau salariul desi nu au pus piciorul in TVR mai mult de 2 ori pe an, unii au si sofer la scara desi nu mai ocupa nicio functie care ar garanta o masina de serviciu, altii au fost angajat pe perioada mandatului Lazescu desi chiar dansul spune ca sunt prea multi in institutie!Echipele de filmare nu au cu ce merge la filmari caci zeci de masini sunt ocupate cu directorii si directorasii din TVR, soferul a devenit un fel de factor determinant si populeaza barul din TVR.Ei vorbesc de SPUSTV ca ar fi indolent si agresiv...pai ce ar vrea sa faca sa fie pres ca sindicatul celalat facut doar pt a executa ordine si de a fi un eventual partener de discutie la noul CCM?Faceti cercetari si vedeti despre ce este vorba!Rolul unui sindicat este sa fie dur cu angajatorul, sa apere interesele membrilor de sindicat, sa se lupte pentru cele mai bune conditii, iar angajatorul trebuie sa fie abil in relatia cu sindicatele nu sa se planga in presa de una sau alta legat de CCM sau de sindicatul in sine!Sindicatele sunt parteneri de discutie in cazul in care vad ca se doreste concret si corect sa se faca ceva pt TVR, nu doar vorbe goale, promisiuni...daca intradevar ar exista un plan real de reducere a cheltuielilor, eliminarea persoanelor care nu isi justifica prezenta in TVR, nu pot crede ca sindicatele nu s-ar ralia la aceasta manevra, insa cand vezi ca totul se face preferential si in functie de maleabilitate si obedienta atunci normal e sa devii agresiv si sa iti aperi locul.
  • +1 (1 vot)    
   Brothers in arms (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 1:01)

   Chelovek s kinoapparatom [anonim] i-a raspuns lui Buratino

   Dumnezeule, cred că suntem colegi... Deci şi tu ai întârziat la filmare fiindcă unica maşină (şi aia achiziţionată pe vremea lui Nicolau) din bază trebuia să o ducă o şefulină acasă...

   Să vorbim şi de vârsta camerelor cu care lucrează colegii cameramani din studiouri şi de pe la teren?

   Tuturor celor care dau cu noroi în TVR le-aş dori să fie măcar o zi pe teren ca redactori, dar din ăia fără pile, să vadă ce comod este....

   Oamenii se întreabă unde sunt banii lor din taxa tv, păi, asta ne întrebăm şi noi....
   • 0 (0 voturi)    
    Pt Chevolek (Duminică, 25 septembrie 2011, 21:52)

    buratino [anonim] i-a raspuns lui Chelovek s kinoapparatom

    :):)
    Ideea este ca gargara nu tine loc de actiune!atat am auzit din partea actualului presedinte ca face si drege, dar lucrurile dupa cum observ sunt din ce in ce mai grave!Aparatura depasita, oameni in locuri cheie putini,masini care transporta echipele la filmare nu sunt insa sunt masini pt sefuleti si sefulete cu salarii exorbitante.Eu as propune sa fie obligat fiecare sef si sefulet sa isi publice salariul, fisa postului si realizarile sa vedem daca astea sunt cumva in simbioza, si daca salariul este rezultatul performantei!
    Se castiga bine, s-a castigat bine si se va castiga bine la TVR dar asta este si va fi valabila doar pentru o anumita categorie...restul are deja buzunarele ca urechile elefantului!
    Sunt oameni si foarte multi care castiga sub salariul unei femei de serviciu de la o banca sau o companie serioasa din Romania.
 • +1 (1 vot)    
  gura! (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 18:51)

  marijuan [anonim]

  sa se desfiinteze tvr-ul si gata,credeti ca nu putem sa rezistam fara asta?!eu cred ca reusim,oricum trebuie sa se mute pe on line daca vrea sa supravietuiasca
  si legalizati marijuana
 • +1 (1 vot)    
  fara tvr (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 21:21)

  petu [anonim]

  mai bine va desfiinteaza,ptr ca nu sunteti in stare sa ne tineti la curent cu evenimentele zilnice. Grila de programe nula,nu tu filme,nu sport,nu stiri credibile, nu divertisment.Afost pe tvr-1 emisiunea matinala exceptionala ati trintitosi pe asta. Ce sa ascultam pe Rodica Culcer ca parca are prune in gura .RUSINE ptr PROGRAMELE VOASTRE.Totul e invechit si sunteti partizani puterii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by