UPDATE Dispute pe tema corectitudinii noilor cifre de audienta TV. TVR cere explicatii in legatura cu "discrepantele" din masuratorile de audienta. Lucia Antal, ARMA: E o perioada in care lucrurile se asaza

de Costin Ionescu     HotNews.ro
Miercuri, 25 ianuarie 2012, 16:30 Economie | Media & Publicitate


La doar cateva saptamani de cand compania Kantar Media a inceput sa furnizeze datele de audienta TV in locul GfK Romania, au aparut dispute privind valabilitatea acestor cifre. TVR este prima televiziune care ridica problema corectitudinii datelor, printr-o scrisoare "transmisa deja" Asociatiei Romane pentru Masurarea Audientelor (ARMA), potrivit unor surse HotNews.ro din interiorul Televiziunii publice. Acestea au afirmat ca TVR cere ARMA, intre altele, sa verifice "riguros" felul cum sunt masurate audientele TV de la inceputul anului si sa dea explicatii pentru "o serie de inadvertente" in rezultatele de pana acum.

UPDATE Contactata de HotNews.ro, presedintele ARMA, Lucia Antal, a spus ca TVR a transmis insistent analize privind datele de audienta din ultima perioada si si-a exprimat nemultumirea fata de unele rezultate, dar ca Asociatia nu a primit, pana acum, nicio solicitate oficiala de verificare a masuratorilor. "E o perioada cand lucrurile se asaza", a spus Lucia Antal. Ea a spus ca, daca TVR va trimite o cerere oficiala, aceasta va fi discutata saptamana viitoare, in Consiliul Director al ARMA. Lucia Antal a spus ca va putea discuta pe larg despre schimbarile din datele de audienta, de la inceputul anului, dupa ce prima luna, ianuarie, se va fi incheiat.

UPDATE 2 Intr-un comunicat transmis miercuri seara HotNews.ro, TVR noteaza ca a solicitat ARMA "informatii suplimentare si lamuriri in legatura cu modul in care sunt realizate masuratorile de audienta". Solicitarea pleaca de la elemente precum "acuratetea sistemului de masurare a audientelor TV in Romania si ale TVR, in particular", "probleme legate de cresterea increderii in capacitatea celor care gestioneaza sistemul de masurare a audientei de a asigura o deplina securizare a datelor" si "probleme privind valabilitatea sistemului de masurare bazat pe peoplemetere, in general". Comunicatul precizeaza ca "din pacate, ARMA  a dat un raspuns nesatisfacator la problemele semnalate de TVR".

Comunicatul TVR:

TVR a solicitat ARMA explicatii in legatura cu discrepantele in noile date de audienta

In legatura cu informatiile aparute in media privind preocuparea TVR referitoare la disfunctionalitatile sistemului actual de masurare a audientelor, precizam urmatoarele:

TVR a solicitat Asociatiei Romane pentru Masurarea Audientelor (ARMA), organizatie a industriei de media si publicitate din Romania si proprietara a datelor de audienta, informatii suplimentare si  lamuriri  in legatura cu modul in care sunt realizate masuratorile de audienta.

De la 1 ianuarie 2012, furnizorul Serviciului National de Masurare a Audientelor este compania Kantar Media. Anterior, audienta TV fost masurata de GfK Romania.

Solicitarea televiziunii publice pleaca de la urmatoarele elemente:
- Probleme privind acuratetea sistemului de masurare a audientelor tv in Romania, si ale TVR, in particular; 
- Probleme legate de cresterea increderii in capacitatea celor care gestioneaza sistemul de masurare a audientei de a asigura o deplina securizare a datelor;
- Probleme privind valabilitatea sistemului de masurare bazat pe peoplemetre, in general. Acest sistem are serioase dificultati in a tine pasul cu noutatile aparute in piata, precum: fragmentarea extrema a categoriilor de public, schimbarea obiceiurilor de consum, multiplicarea numarului de statii de televiziune emitente, accesul publicului la content audio-video de pe diverse platforme si canale.

In ce priveste al doilea punct, plecam de la premisa ca acuratetea masuratorilor se bazeaza fundamental pe capacitatea de securizare a bazelor de date care contin informatii despre gospodariile care au instalate peoplemetre (e vorba de 1.320 de gospodarii, potrivit Kantar Media). Este evident ca o cunoastere preferentiala a acestor date de catre unele statii de televiziune masurate ar putea duce la o distorsionare a rezultatelor. Temerile noastre sunt departe de a fi neintemeiate. Un scandal recent aparut in Turcia, pe aceasta tema, a evidentiat cum s-a ajuns la fraudarea masuratorilor de audienta prin acest mecanism. Iata de ce, atat ARMA, ca organizatie, cat si operatorul trebuie sa fie mai convingatoare in a oferi membrilor sai (televiziunile beneficiare, intre care si TVR) certitudini privind securizarea datelor, deoarece orice probleme aparute in aceasta zona pot ridica si in Romania mari semne de intrebare privind credibilitatea sistemului de masurare.

Din pacate, ARMA  a dat un raspuns nesatisfacator la problemele semnalate de TVR.

TVR a constatat variatii mari, bruste, in sens negativ, ale cifrelor de audienta odata cu schimbarea furnizorului datelor de audienta, inclusiv la programe care inregistrau audiente constante.

De exemplu, audienta medie a unor programe, precum Telejurnalul de la ora 20.00 (TVR 1), Teleenciclopedia (TVR 1),  Danutz SRL (TVR 1), Distractis Show (TVR 1) sau serialul coreean (TVR 1,)  a inregistrat in prima parte a lunii ianuarie scaderi semnificative  si de peste 40% fata de ultimele luni ale anului trecut.

"Suntem surprinsi de scaderile bruste ale audientelor programelor TVR in masuratorile realizate de Kantar Media, dupa cum suntem surprinsi si de salturile inexplicabile inregistrate peste noapte de alte posturi de televiziune", a declarat Alexandru Lazescu, presedinte-director general al TVR. "Intrebam, firesc, cum se pot explica scaderile de audienta si de peste 40% inregistrate, in numai cateva zile, de emisiuni care au, in mod traditional, un public fidel. Noi nu sustinem neaparat ca cifrele de audienta anterioare erau corecte si cele noi sunt eronate, dar pentru a accepta din punct de vedere metodologic un astfel de sistem de masurare ar trebui ca  acesta sa fie predictibil la schimbarea esantionului si a operatorului in limita unei plaje reduse, in jurul a  3-5 procente", a completat Lazescu.

TVR  isi manifesta disponibilitatea de a se implica in remedierea problemelor semnalate, fara sa excluda si recurgerea la alte solutii de masurare a audientei, pe care alte piete le gandesc si le experimenteaza.

Conducerea TVR


 • Datele de audienta TV sunt principalul instrument folosit de companii si agentii pentru alocarea bugetelor de publicitate la posturile de televiziune.
 • Kantar Media a fost selectata, in urma cu un an, sa masoare audientele TV incepand cu 1 ianuarie 2012, in locul GfK Romania, care a masurat audientele in ultimii ani. Beneficiarul masuratorilor este Asociatia Romana pentru Masurarea Audientelor (ARMA), ce reuneste cele mai multe posturi TV, agentii de publicitate si clienti de publicitate din Romania.

Din informatiile HotNews.ro, Televiziunea publica cere inclusiv lamuriri privind masurile luate pentru securizarea bazelor de date, asa incat unele posturi sa nu aiba acces la lista de gospodarii din esantionul Kantar, unde au fost instalate peoplemetere - instrumentele cu ajutorul carora se masoara audientele TV.

SRTv este nemultumita de felul cum au scazut audientele medii pe care le au posturile sale de la 1 ianuarie a.c., dar si, punctual, audientele anumitor programe, potrivit datelor furnizate de Kantar, comparativ cu cele furnizate anterior de GfK. Chestiunea audientelor ar putea fi discutata la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al TVR, potrivit surselor HotNews.ro.

 • Contactati de HotNews.ro, responsabilii de comunicare ai TVR au spus ca vor da in scurt timp o informare pe aceasta tema.

Audientele lunii ianuarie au fost marcate de o crestere a posturilor de stiri, pe fondul protestelor organizate la Bucuresti si in tara, Antena 3 depasind, de cateva ori, inclusiv liderul de audienta, Pro TV.

Datele de audienta TV au constituit, de-a lungul timpului, subiectul mai multor dispute, indeosebi in ultimii ani, cand criza a determinat o scadere considerabila a bugetelor de publicitate. In cazul masuratorilor realizate de GfK Romania, cel mai cunoscut caz este cel al auditului finalizat la inceputul lui 2009. Tot TVR a amenintat, in 2009, ca da in judecata GfK Romania pentru "nerespectarea parametrilor de masurare" a audientelor.

 • In ultima luna inainte de a incepe masuratorile oficiale, Kantar Media, alaturi de ARMA, au lansat o campanie de publicitate in care mesajul principal era "Audienta programelor TV depinde si de noi". Presedintele ARMA, Lucia Antal, spunea atunci pentru HotNews.ro ca publicul-tinta al campaniei consta in oamenii din cele 1.200 de gospodarii incluse in esantionul unde urmau sa fie instalate peoplemetere. Procesul de instalare a peoplemeterelor urma sa se incheie la 31 decembrie 2011. De ce era nevoie de o astfel de campanie de comunicare? "E o campanie menita sa-i incurajeze pe cei inclusi in esantion ca e bine nu doar sa accepte peoplemetrul, ci si sa-l pastreze si sa-l foloseasca", spunea pentru HotNews.ro Lucia Antal.
 • Tot in decembrie, o discutie aprinsa desfasurata la BRAT, legata de "coruptia" din industria de publicitate, a atins si chestiunea audientelor TV. Participanti la acea discutie sustineau, intre altele: "Toata lumea spune ca studiile de audienta TV sunt mult mai bune decat cele de presa scrisa. Realitatea e ca la TV mergeau si merg mult mai multi bani decat in presa. (...) Acum, la TV merg circa 200 de milioane, in presa scrisa, 20 de milioane in cel mai bun caz. (...) Standardele  dupa care se varsa de zece ori mai mult in TV ar trebui sa fie mult mai severe (...) Peoplemeterele nu ofera atata acuratete. [In ultimii ani] au fost doua audituri ingrozitoare legate de masurarea audientelor TV. (...)"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5676 vizualizari

 • +14 (20 voturi)    
  pogo (Miercuri, 25 ianuarie 2012, 16:40)

  asd [anonim]

  televiziunile noastre de rahat sint cel mai mare rau de departe in tara asta...
  • -8 (10 voturi)    
   Da, TVR are dreptate, are audientza nr.1 (Miercuri, 25 ianuarie 2012, 17:33)

   Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui asd

   oriunde ma duc, in orice casa, crashma, frizerie...televizorul este pe TVR, vasnica noastra televiziune nationala (si bugetara..adica platita obligatoriu de toti).
   de ce? Pentru ca este singura care arata adevarul, care prezinta stirile nepartinitor, toate stirile momentului, fara exceptie...
   Iar interviurile, ehei, interviurile....mai ales daca este madam Culcer, sunt un deliciu.
   Evident ca nu ne arata protestele astora, ca noi nu vrem sa stim de ele, ca ne deranjeaza...mai bine niste emisiuni sportive, culturale (folclor), etc.
   Invitati, tot unu' si unu', doar de-ai nostrii, ca ailalti ne prostdispun.
   Opozitie? Ce-i aia? ca si cuvantul suna rau, unii care adica se opun. Noua nu ne plac aia de se opun.
   Asa ca nu inteleg de ce astia cu ratingul nu iubesc RTV.
   Sigur este Voiculescu de vina, si Dan Diaconescu, si Paunescu....aaaa fara Paunescu, ca ala este mogulul bun (B1, este de-a noastra)...aaaa nici Dan Diaconescu ca asta este mogulul diversionist (doar nu credeati ca e de capul lui...tot noua ne ajung voturile PP).
   Bravo TVR, nu te lasa, la cat mai multe datorii, ca platesc prostii.
  • +2 (2 voturi)    
   Audiente (Joi, 26 ianuarie 2012, 9:59)

   ilu ministul [anonim] i-a raspuns lui asd

   E foarte simplu: Dupa tot circul organizat in bucuresti zilele precedente de realitatea si rtv acum trebuie sa se umble putin la audiente sa faca portie de publicitate si rtv.Doar nu au luptat degeaba cu jandarmii cu demonstrantii cu galeriile etc. pe viscol si pe ninsoare ca niste eroi adevarati ai Noii Revulutii de Media
 • -8 (26 voturi)    
  Zero (Miercuri, 25 ianuarie 2012, 16:46)

  Sun Tzu [utilizator]

  TVR e cam la acelasi nivel cu OTV in acest moment.Adica zero.
  • +6 (8 voturi)    
   pe bune? (Miercuri, 25 ianuarie 2012, 17:23)

   lmc [utilizator] i-a raspuns lui Sun Tzu

   dar tu te uiti la TVR? ca la OTV pare-se ca te uiti!
  • +5 (7 voturi)    
   . (Miercuri, 25 ianuarie 2012, 17:24)

   darker [anonim] i-a raspuns lui Sun Tzu

   eu cred ca tu ai telecomanda d-aia model 2009, cu doua canale...iti propun sa-ti mai iei un tv...n-o sa mai ai nevoie de telecomanda
 • -4 (28 voturi)    
  Manipulare tvr (Miercuri, 25 ianuarie 2012, 16:51)

  dana [anonim]

  La stirile de la ora 14 de azi de pe tvr din tot discursul de ieri a lui base s-a selectat doar pasajul in care base facea comparatia aberanta cu Voronin. Apoi dintre toti jurnalistii din lume a fost ales tocmai fanaticul basescian mircea marean pentru a comenta decia CC privind comasarea alegerilor! Acest portocaliu spunea ca decizia a fost luata pentru ai satisface pe protestatari. Adica dupa el decizia nu are nici o legatura cu LEGEA. Ca orice basescian care se respecta el le stie pe toate. Revenind la tvr, astfel de manipulari nu mai prind nici la locuitorii din Rachitele, daramite pentru restul populatiei. Oricum deocamdata tvr nu este decat o alta masinarie de furat bani in folosul portocaliilor.
  • +6 (8 voturi)    
   ssss (Miercuri, 25 ianuarie 2012, 17:01)

   NuDa [anonim] i-a raspuns lui dana

   Toti care urlati ca X manipuleaza pe Y, sunt defapt manipulatori din tabara adversa... asa ca .... ssss
  • +4 (10 voturi)    
   hahahaha (Miercuri, 25 ianuarie 2012, 17:07)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui dana

   la tvr manipulari??? hotu striga hotu, cam asa si aici. pai celelalte televiziuni nu o tin decat in manipulare. nu prezinta decat ce vor ei si daca nu spui ca ei esti si dat afara cu apelativul de "nesimtit" (vezi cazul dinescu)
   tvr este o televiziune profesionista fata de celelalte televiziuni de pe piata, si aici vorbim doar pe segmentul politica.
   tocmai voi fanaticii antibasescieni ar trebui sa nu comentati cand e vorba de manipulare...
 • -1 (9 voturi)    
  TVR vrea audienta????????? (Miercuri, 25 ianuarie 2012, 17:11)

  deceneus [utilizator]

  acum vreo 2-3 luni, cativa tineri s-au insirat pe trotuarul din fata televiziunii cu un scotch lipit pe gura in semn de protest fata de cenzura care domneste in TVR... Rezultatul ? in 10 minute jandarmii care erau deja la fata locului au ridicat folosind forta 10 fete si le-au dus la sectie unde le-au amendat cu 10 milioane pentru tulburarea linistii publice... ( desi cum spuneam tinerii aveau gura acoperita cu scotch si nu fusesera deloc zgomotosi).....


  intr-o maxima bataie de joc, televiziunea romana nu a iesit sa filmeze ce se intampla chiar in fata sediului lor si peste cateva zile si-au cerut scuze pe facebook !!!!!

  si mai vor audienta??????
 • -1 (5 voturi)    
  te-apuca rasul ... (Miercuri, 25 ianuarie 2012, 19:56)

  Anonimus [anonim]

  deci dupa ce au urlat de le-a venit rau ca GfK ii fura, astia de la TVR s-au trezit so urle ca cei de la Katar ii fura si mai rau. Aia de dianinte erau mai buni, le dadeau audiente mai bune. Ce dracu' e in capul lor? Dupa ce i-au contestat pe unii, vin acum sa sustina cu sunt nereguli bazandu-se pe datele de la aia pe care ii contestau.
 • +1 (1 vot)    
  Nu ma uit la TVR (Joi, 26 ianuarie 2012, 13:23)

  iuliumaniu2007 [utilizator]

  Eu, unul, recunosc, nu ma uit la TVR. Poate 1 minut pe saptamana cand mai dau din greseala.
  Ma uit doar la televiziunile de stiri si la cele cu documentare.
  Daca e sa ma intrebati pe mine, TVR are audienta zero.
 • 0 (0 voturi)    
  Hotu striga hotii (Joi, 26 ianuarie 2012, 16:40)

  Brazco [anonim]

  Aici articolul complet despre cum si de ce o sa dispara televiziunile prin cablu: http://wp.me/p26Bg7-31


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by