Contactati marti la pranz de HotNews.ro, mai multi reprezentanti ai industriei de media si publicitate au spus ca nu au fost informati si nu au primit niciun fel de informare oficiala cu privire la textul ordonantei de urgenta, a carei adoptare a fost anuntata initial de Digi24. Postul de televiziune a notat ca documentul a fost trecut pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de azi a Guvernului.
Legea audiovizualului este o lege organica, dar a mai fost modificata, in trecut, prin ordonanta de urgenta, ultima data in 2008, tot in perioada alegerilor.
UPDATE 1 Potrivit noii versiuni a ordonantei, obtinuta de HotNews.ro, cele mai multe dintre prevederile versiunii care a circulat in prima parte a acestei luni raman intacte. Ies unele prevederi care, potrivit unor surse, ar fi fost "pricina de infringement de la Comisia Europeana", precum cea care ar fi intarit controlul politic asupra CNA, prin posibilitatea ca membrii forului audiovizual sa fie demisi de catre Parlament prin respingerea rapoartelor anuale de activitate. Sunt pastrate masuri precum cele ce urmaresc:
- transparentizarea fata de televiziuni a fluxului de bani intre beneficiarii de reclama si agentii
- obligatii suplimentare, tehnice sau de alta natura, pentru cablisti, precum si amenzi de 1-3% din cifra de afaceri a acestora, aplicabile practic imediat
- aplicarea sanctiunilor CNA pentru televiziuni doar dupa solutionarea eventualelor contestatii in instanta
- masuri care exclud efectiv aplicabilitatea principiului "must carry" pentru sistemele DTH
- prevederea prin care posturile generaliste ies din randul "serviciilor de programe cu pondere semnificativa in formarea opiniei publice" - in functie de care se calculeaza eventuale pozitii dominante de piata. Acestea servicii se limiteaza acum la "serviciile de programe de stiri, de analize si dezbatere pe teme politice si/sau economice de actualitate".
Aceste masuri contestate vehement, acum doua saptamani, de Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania si de seful Asociatiei Cablistilor, Radu Petric. Acestia vorbeau, atunci, despre "berlusconizarea" audiovizualului, invocau "interesele Intact" si criticau incalcarea principiilor concurentei si ale libertatii economice.
UPDATE 2 Purtatorul de cuvant al guvernului a anuntat in conferinta de presa aceasta ordonanta, spunand ca initiatorul proiectului "a fost Ministerul Comunicatiilor, apoi a urmat tot traseul de avizare, inclusiv Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei". Pe pagina unde MCSI supune dezbaterii publice proiectele pe care le initiaza, proiectul de ordonanta de urgenta nu figureaza.
Intrebat care sunt conditiile exceptionale care justifica o astfel de ordonanta, Andrei Zaharescu a reafirmat ce scrie in preambul, anume ca "se doreste eliminarea de practici netransparente si neconcurentiale". Intrebat de ce nu a existat dezbatere publica, Zaharescu a spus: "Atata vreme cat guvernul a hotarat ca intr-adevar este prioritar sa se elimine aceste practici neconcurentiale, nu vad care ar fi impedimentul sa se voteze astazi".
UPDATE 3 IAA Romania, asociatie ce reprezinta clientii de publicitate, agentiile si media, a retransmis marti o pozitie anterioara prin care cerea tuturor partilor sa dialogheze pe tema modificarii Legii. Victor Dobre, directorul IAA Romania: "Vom avea o pozitie oficiala cat se poate de repede. Asociatiile industriei au invitat toate partile la dialog din momentul in care erau doar simple discutii in presa si nu ne-a bagat nimeni in seama".
UPDATE 4 Cum prezinta Executivul tintele ordonantei de urgenta adoptate azi: "combaterea coruptiei si a sistemelor subterane de achizitionare a spatiului media", "sa stopeze practica distribuitorilor de servicii de a efectua modificari in mod unilateral in grilele de programe", "modificarea criteriilor de stabilire a serviciilor de programe cu pondere semnificativa in formarea opiniei publice".
- Vezi in documentul atasat ce se schimba in legea audiovizuala, potrivit noii versiuni a ordonantei
in curs de actualizare
asa se va guverna romania in urmatorii 4 ani, cu ordonante de urgente prin eveu, pe susta, modificari de legi, de regulamente si de constitutie, asa cum vor ei... ca doar ei is la butoane, nu suntem numai cu executatul
ce, conteaza ca tva-ul se va face 25% la anu, sau ca gazul si curentul se vor scumpi cu 50% pe 2013... prostu de roman sa munceasca, ca plagiatorul sef si cu puturosul nr.1 a romaniei sa ne conduca.
multumim USL
Ca sa facem o treaba calumea ca altfel pute a bolsevism iar cei care au iesit atunci in strada se vor numi bolsevici notorii daca nu vor fi consecventi si acum!
Motivul simplu, atunci s-a pus in prim plan faptul ca legea nu a fost dezbatuta public.
visezi la cai verzi pe pereti...
Sint abonat digi satelit de prin 2007!!! si am fost foarte multumit. De aceea am acum 3 receivere!
Acum 5-6 ani aveam 20-25 de canale.Si eu sint fan Discovery insa in ultima vreme nu mai imi placea.
Nimeni nu a sesizat insa ca au introdus History si Viasat Nature pe linga canalele lor proprii.
History mi se pare mult peste ceea ce a devienit Discovery in ultima vreme.
Este adevarat ca m-ar deranja sa imi scoata Science si World totusi.
M-a bucurat in schimb scoaterea ANtenelor. Mai sint si altele pe care le-as vrea scoase. De ex Protv care au scazut mult calitatea programelor iar de filme nu mai poate fi vorba.
- pct 11: obligatia achitarii amenzii stabilite de CNA se suspenda de drept pana la judecarea in instanta a contestatiei. Cine are o gramada de amenzi de la CNA contestate? hmmm
- pct 13 si 14: distribuitorii pot modifica structura programelor doar cu aprobabre de la CNA, si sunt obligati sa transmita si pe DHT posturile "liber la retransmisie". Cine a avut un conflic comercial cu RCS/RDS legat de retransmiterea in DHT a anumitor posturi din grup? Hmmmm
- pct 15-18: prevederi legate de calitatea semnalului retransmis. Cine se plangea ca RCS/RDS ii 'saboteaza' prin retransmiterea unui semnal mai slab?
-pct 19 e foarte interesant. Amenzile date pentru incalcarea conditiilor de calitate nu se suspenda de drept in cazul contestarii in instanta. Dubla masura? (vezi pct 11) Siiigur ca nu!
cu amenzile la fel, un scurt studiu si observam cum antena3 are cele mai multe amenzi luate pe 2012
asa e romania de bun simt a lu ponta si antonescu... romania unde varanul felix schimba legile audio vizualului pentru business-ul propriu