Premierul Victor Ponta a intervenit, joi, in cazul jurnalistului Cristian Citre, care a fost concediat de la Digi 24 dupa ce a publicat pe contul sau de Facebook un comentariu critic la adresa primului ministru. Afirmand ca tine sa "clarifice (...) o noua minciuna si dezinformare", Victor Ponta publica pe Facebook doua SMS-uri intre el si Cristi Citre. Jurnalistul a spus, pentru HotNews.ro, ca premierul nu i-a cerut acordul pentru publicarea schimbului de mesaje, dar ca nu il deranjeaza acest lucru.

"Tin sa clarific, aici, pe Facebook, o noua minciuna si dezinformare, publicand 2 sms-uri, dintre mine si jurnalistul Cristian Citre, pe care le consider perfect lamuritoare", scrie seful Guvernului pe Facebook.

Cele doua mesaje publicate de Victor Ponta:

  • "Buna ziua! Am vazut acum o stire ca ati fost sanctionat din cauza mea! Imi pare rau, nu am vazut nimic din ce ati scris despre mine, nu m-a suparat niciodata nimic in ce va priveste, nu am vorbit in viata mea cu cineva de la Digi sau din alta parte despre dvs si nu am discutat cu Dl Prelipceanu sau alt sef al postului de foarte mult timp. Imi asum acest lucru si puteti sa folositi acest sms, deoarece este incorect ca cineva sa se foloseasca de numele meu si este incorect sa fiti dezinformat de cineva (care probabil are alte motive sa va sanctioneze)! Va stau la dispozitie pt orice alt detaliu. V.Ponta"
  • Cristian Citre: "Domnule prim-ministru, imi pare rau ca numele dvs a fost invocat in aceasta situatie. Va asigur ca eu nu v-am invocat in niciun fel si nici ca din cauza dvs s-ar fi intamplat ceea ce s-a intamplat."

Intrebat de HotNews.ro daca si-a exprimat acordul ca premierul sa publice acest schimb de replici, Cristian Citre a spus ca Victor Ponta nu i-a cerut acest lucru, dar ca nu are vreo obiectie si ca, daca i-ar fi cerut acordul, ar fi acceptat.

  • Jurnalistul Cristi Citre a fost concediat de postul de televiziune Digi 24 dupa ce a publicat pe contul sau de Facebook un comentariu in care il critica pe premierul Victor Ponta, dupa discutiile de la Palatul Cotroceni despre reducerea CAS, la care au mai participat presedintele Traian Basescu si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a scris, miercuri, site-ul Reporter Virtual. Contactat de Reporter Virtual, redactorul sef al Digi 24, Cosmin Prelipceanu, a spus intre altele ca: "Digi24 ramane consecvent principiilor jurnalismului echidistant si se bazeaza pe toti membrii echipei pentru respectarea acestor standarde. Ne vom desparti de oricine nu impartaseste valorile in care noi credem - echilibru, echidistanta, impartialitate." Vezi detalii aici 

Joi, Cristi Citre a mentionat, pentru HotNews.ro, ca in cursul diminetii nu si-a mai putut accesa contul de Facebook, ce parea sters complet, dar ca intre timp l-a "recuperat". El a spus ca nu stie cauza acestui incident.

UPDATE HotNews.ro a transmis, joi, Digi24 HD mai multe intrebari legate de limitele interdictiei impuse jurnalistilor acestui post de a nu exprima opinii in spatiu public. Raspunsul primit este aceeasi declaratie transmisa, miercuri, si catre ReporterVirtual.ro, in urma materialului despre concedierea jurnalistului Cristi Citre.

Intrebarile HotNews.ro catre conducerea Digi24 HD, transmise prin e-mail:

  • E adevarat ca redactorul-sef Cosmin Prelipceanu le-a comunicat jurnalistilor, in mod repetat, ca nu au voie sa aiba opinii? Daca da, cum le-a comunicat?
  • Daca da, la ce se refera aceasta interdictie - la opinii exprimate pe post (Digi 24) si/sau la opinii exprimate pe bloguri, Facebook, alte media etc.?
  • Exista clauze in contractele cu jurnalistii care se refera refera la faptul ca ei nu au voie sa exprime opinii in mod public, inclusiv pe alte canale (de ex.: Facebook, bloguri)? Daca da, ce prevad exact acele clauze?
  • Daca nu exista astfel de clauze, care este temeiul legal pentru concedierea unor jurnalisti ca urmare a unor opinii exprimate public?
  • Se extinde interdictia de a avea opinii la like-uri, share-uri pe Facebook, RT-uri pe Twitter sau gazduirea unor comentarii critice la adresa unor persoane publice, pe paginile de Facebook sau pe blogurile personale ale jurnalistilor Digi24? Care sunt limitele acestei interdictii?

Raspunsul Digi24 HD - acelasi ca cel oferit ieri pentru ReporterVirtual.ro:

  • "Digi24 ramane consecvent principiilor jurnalismului echidistant si se bazeaza pe toti membrii echipei pentru respectarea acestor standarde. Ne vom desparti de oricine nu impartaseste valorile in care noi credem - echilibru, echidistanta, impartialitate. Credem si in civilitate. In numele ei si al aerului respirabil pe care ar trebui sa-l emane media din Romania, Digi24 se delimiteaza de jignirile aduse in spatiul public oricaror persoane, fie ca este vorba despre politicieni sau nu. Consideram ca libertatea de exprimare include intotdeauna si respectul"