Politia turca a arestat, la sfarsitul saptamanii trecute, circa 30 de persoane, inclusiv multi jurnalisti si sefi de institutii media, sub acuzatia ca ar avea legaturi cu miscarea de opozitie condusa de influentul lider religios Fethullah Gulen. Actiunea a declansat riposte din partea Uniunii Europene si SUA, care au avertizat Turcia ca acest ultim atac asupra presei libere va afecta relatiile Ankarei cu Bruxelles si Washington, potrivit EUobserver.com.

Printre cei arestati in urma actiunilor de duminica dimineata se numara Ekrem Dumali, redactorul-sef al unuia dintre cele mai mari ziare din Turcia, Zaman, si Hidayet Karaca, seful Samanyolu Broadcasting Group. Duminica, BBC nota ca politia a intentionat sa intreprinda raiduri la sediul Zaman, dar fortele de ordine au fost blocate de un grup de protestatari. Redactorul-sef a fost retinut intr-un al doilea raid, in cursul dupa-amiezii.

  • Acuzatiile aduse celor arestati includ subminarea statului, fals si calomnie. Arestarile au avut loc la scurt timp dupa ce Parlamentul de la Ankara a adoptat o noua lege ce permite politiei sa retina persoane in temeiul unor "suspiciuni rezonabile".

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, dar si Comisarul pentru extindere Johannes Hahn au declarat ca aceasta operatiune "este impotriva valorilor si standardelor europene, la care Turcia aspira sa adere". Ei au avertizat ca "orice alt pas facut spre aderare (...) depinde de respectarea deplina a statului de drept si a drepturilor fundamentale", potrivit EUobserver.com.

Cei doi inalti oficiali europeni au mai aratat ca actiunea survine la doar cateva zile dupa vizita lor la Ankara si au amintit ca situatia va fi discutata de ministrii de Externe ai statelor membre, in cadrul unei reuniuni ce va avea loc luni, la Bruxelles.

La Washington, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a declarat ca "In calitate de prieteni si aliati ai Turciei, indemnam autoritatile turce sa se asigure ca actiunile lor nu incalca (...) valorile fundamentale si propria temelie democratica a Turciei".