Senatul a adoptat luni, in calitate de camera decizionala, proiectul de lege pentru modificarea art. 20 din Legea audiovizualului nr.402/2002 prin care respingerea de catre Parlament a raportului anual de activitate al CNA atrage, de drept, demiterea din functie a presedintelui Consiliului. Initiativa legislativa apartine senatorilor Georgica Severin (PSD) si Gigel Stirbu (PNL), cei doi fiind si presedintii comisiilor de cultura de la Senat, respectiv Camera Deputatilor, si fusese respinsa de Camera Decizionala.

Laura GeorgescuFoto: Agerpres

Proiectul a primit 117 voturi pentru.

Potrivit proiectului, Parlamentul va numi un nou presedinte al Consiliului pentru restul de mandat al fostului presedinte. Fostul presedinte demis nu mai poate fi reales in functie pana la expirarea mandatului de membru CNA.

"Am incercat sa gasim formula prin care sa responsabilizam partea administrativa a CNA. Propunerea noastra nu vizeaza schimbarea vreunui membru din CNA, nu e o tentativa de politizare a CNA. Practica, din nefericire o spun, a demonstrat ca trebuie sa existe o modalitate prin care partea de conducere administrativa a CNA sa fie controlata si, eventual, inlocuita, fara sa ne atingem in vreun fel de inamovibilitatea celor 11 membri ai Consiliului", a afirmat presedintele Comisiei pentru cultura si media a Senatului, Georgica Severin, potrivit Agerpres.

  • Initiativa - contestata de organizatiile de media, care apreciau ca regulile propuse "deschideau portile arbitrarului si abuzului" - reprezinta o incercare de a solutiona blocajul institutional de la CNA, unde majoritatea membrilor il contesta pe presedintele Consiliului, Laura Georgescu. Proiectul prevede ca presedintele CNA sa poate fi demis prin respingerea de catre Parlament a raportului anual de activitate, caz in care Parlamentul numeste un nou presedinte. Detalii aici

In prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii presedintelui CNA, insa prevede ca CNA trebuie sa depuna un raport anual de activitate si executia bugetara. Acest raport trebuie depus la Parlament pana la data de 15 aprilie a fiecarui an.

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost initiat de parlamentarul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura si media din Senat, si de parlamentarul PNL Gigel Stirbu, presedintele Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor.