Romania risca sa nu mai participe in acest an la Eurovision, motivul fiind datoriile acumulate in ultimii opt ani la European Broadcasting Union (EBU) de catre Televiziunea Publica, informeaza un comunicat al institutiei difuzat sambata si citat de Agerpres.

Logo Eurovision 2016Foto: Eurovision.tv

"Reprezentanti ai European Broadcasting Union - cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din lume - au anuntat, deocamdata verbal, reprezentantii Televiziunii Romane ca, din cauza datoriilor acumulate in ultimii opt ani la EBU de catre TVR, acest organism va trece la urmatorul prag de sanctiune. Astfel, Romania risca sa nu fie acceptata pe scena Eurovision si nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite aceasta competitie", se arata in comunicatul TVR.

Potrivit sursei citate, TVR datoreaza EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii necesare de acoperit provenind din perioada 2011-2012.

"Pana in acest moment, TVR a platit datorii aferente anilor 2008 - 2012. Ultima plata a fost facuta in luna ianuarie, in valoare de 250.000 de euro, dupa care TVR a anuntat organizatia internationala ca nu mai are cum sa sustina aceste plati", precizeaza sursa citata.

In ceea ce priveste concursul Eurovision, TVR precizeaza ca a fost achitata in termen taxa de participare.

"Tocmai pentru a ne asigura de participarea si transmiterea competitiei, in 2016 - pentru prima data dupa multi ani - TVR a achitat la termen (in martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea se pare ca datoriile acumulate au determinat boardul EBU sa ia aceasta decizie radicala. Inaltii oficiali ai EBU au precizat ca asteapta un punct de vedere de la cei carora li s-au adresat in ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finante) pentru ca este datoria fiecarei tari sa isi pozitioneze onorabil televiziunea publica, prin legi corecte si finantari aduse la zi", se mai arata in comunicatul citat.

TVR informeaza ca va continua toate demersurile pentru a putea participa la Eurovision si pentru a putea transmite evenimentul. In acelasi timp, postul public de televiziune solicita institutiilor statului contactate de EBU sa sprijine demersul de plata si de garantare, amintind ca urmeaza alte competitii majore - Campionatul European de Fotbal si Olimpiada de la Rio, din 2016 - pe care o televiziune ingropata in datorii si subfinantata nu le va putea oferi publicului.

"TVR a depus ieri (vineri - n.r.) la Parlament raportul de activitate pe anul 2015 din care se vede un progres vizibil si o alta strategie de manageriere a banilor, dar care nu sunt suficiente pentru a se repara deficiente de ani de zile si a se acoperi subfinantarea inceputa agresiv dupa anul 2004", se mai arata in documentul citat.

Concursul Eurovision se va desfasura, in 2016, la Stockholm, Suedia, in 10, 12 si 14 mai.

Romania ar urma sa participe in a doua semifinala a concursului, cea din 12 mai, alaturi de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elvetia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel si Serbia.