Intact Media Group a lansat miercuri propriul catalog de tipul Top 300 Capital sau Top 500 Adevarul, intitulat "Romani care dezvolta Romania". Intact a introdus in propriul clasament de o suta de "cei mai puternici oameni de afaceri" multe figuri noi, care nu au figurat in topurile de profil pana acum, dar asta inseamna ca printre "romanii care dezvolta Romania" nu apar nume clasice precum Ion Tiriac, Zoltan Teszari (RCS-RDS), Ioan Niculae, Gigi Becali sau Sebastian Ghita.

Catalog Intact Media GrupFoto: Intact Media Group

Apare in schimb familia Voiculescu, tocmai pe locul 37, unde ni se spune cum Dan Voiculescu si-a cladit averea pornind de la diurnele obtinute din deplasarile in strainatate ca salariat Vitrocim si Crescent.

  • UPDATE: Cum se explica lipsa unor nume cunoscute din catalog: "De ce lipsesc din acest top primii miliardari ai tarii? Principalele companii din portofoliul lui Ioan Niculae sunt astazi in insolventa. Gabriel Popoviciu nu detine direct participari majoritare in nicio companie romaneasca cu cifra de afaceri relevanta, la fel Frank Timis, Gigi Becali, George Bosanceanu, Veronica Gusa sau Zoltan Teszari. Deci nu o sa regasim companiile romanesti care au actionar majoritar societati inregistrate in strainatate, despre care nu putem obtine informatii cu privire la participarile in actionariat ale proprietarilor".

Pe primul loc in clasament, intocmit in functie de cifra de afaceri pe 2014, apar Dragos si Adrian Paval (Dedeman, 3,4 miliarde lei), urmati de Anca Vlad (Fildas-Catena, 3,2 miliarde lei) iar pe trei de Ovidiu Buluc si Isabelle Iacob (Farmexim, 1,9 miliarde lei).

In top 10 mai apar nume precum familia Rapotan (Arabesque), familia Vonica-Gligor (Polisano), Dan Ostahie sau Iulian Stanciu (Emag).

Capitolul dedicat familiei Voiculescu precizeaza intre altele: "Pornind cu un capital de 50.000 de dolari, detinuti intr-un cont personal la BRCE, ca urmare a diurnelor obtinute din frecventele deplasari in strainatate, ca salariat Vitrocim si ulterior Crescent, profesorul Voiculescu a pus bazele unor activitati de pionierat in economia romaneasca".

Prezentarea mai arata ca Dan Voiculescu si-a donat toata averea fetelor sale in 2006, iar in privinta anului 2015 arata ca acesta s-a finalizat pentru Intact Media Group cu un "EBIDTA de 6,3% la o cifra de afaceri de 100 milioane".

Pentru Camelia si Corina Voiculescu, fiicele lui Dan Voiculescu, e mentionata o cifra de afaceri cumulata pentru 2014 de 500,78 milioane lei.

In cadrul tuturor activitatilor desfasurate, IMG a furnizat catre bugetul de stat peste 400 milioane euro in ultimii zece ani, sustine prezentarea.

Catalogul lansat miercuri este coordonat de Alessandra Stoicescu si include, intre altele, editoriale semnate de Dacian Ciolos, Mugur Isarescu dar si specialistul in insolventa Remus Borza.