Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind isi declara ingrijorarea cu privire la proiectul de act normativ pentru modificarea Legii organizarii Agentiei Nationale de Presa AGERPRES, care va fi discutat pe 11 octombrie 2017 de Parlamentul Romaniei. Pozitia a fost insusita si de Federatia Europeana a Jurnalistilor, care a anuntat ca va sesiza platforma pentru protectia jurnalistilor din cadrul Consiliului Europei.

AgerpresFoto:

De asemenea, Alianta Europeana a Agentiilor de Presa (EANA) cere Parlamentului Romaniei, printr-o scrisoare deschisa, sa se asigure ca noua lege va pastra independenta editoriala si manageriala a Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MediaSind transmis luni si citat de Agerpres, noua lege prevede ca orice majoritate politica poate decide demiterea directorului general, in timp ce legea in vigoare stipuleaza ca directorul general nu poate fi partinitor, adica sa promoveze idei, programe si activitati ale partidelor politice.

"Asemenea prevederi ar avea acelasi impact ca in cazul conducerii Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si al Societati Nationale de Televiziune (SRTV): dupa fiecare scrutin, Consiliile de Administratie ale SRR si SRTV pot fi demise inaintea terminarii mandatului, pentru a reflecta noile forte politice. Multe organizatii internationale, printre care si Federatia Europeana a Jurnalistilor (EFJ), au denuntat aceasta prevedere ca un instrument de politizare a serviciului public de presa", se spune in comunicat.

Federatia Europeana a Jurnalistilor (EFJ) sustine MediaSind in apelul catre Parlament, in sensul abandonarii acestui proiect de lege.

"Consideram ca prin modificarea propusa se deschide calea subordonarii politice a conducerii AGERPRES. (...) Oricare majoritate politica ar putea considera ca directorul general nu este suficient de 'loial' majoritatii si ar putea decide respingerea raportului, fara legatura cu calitatea managementului, doar pe criterii politice. Va solicitam sa renuntati la acest proiect de lege", afirma directorul general AGERPRES si Federatia Romana a Jurnalistilor, intr-o scrisoare adresata Parlamentului.

Acest project de lege a fost initiat si depus de actualul ministru al Culturii, Lucian Romascanu, in timp ce era presedinte al Comisiei pentru cultura din Senatul Romaniei. Propunerea legislativa a mai fost semnata de alti patru senatori.

"Cazul va fi depus pe Platforma Consiliului Europei pentru promovarea protectiei jurnalismului si a sigurantei jurnalistilor", se spune in comunicatul Mediasind.