​Televiziunea de stat rusa Pervii Kanal a inclus imagini dintr-un joc video intr-un material referitor la Siria, potrivit site-ului EU vs. Disinfo, care citeaza publicatia rusa RBC. Nu e prima data cand propaganda rusa include secvente din jocuri video in materiale despre situatii de conflict, potrivit sursei citate.

Secventa din jocul Arma 3Foto: Captura YouTube

Aceasta arata ca, duminica seara, Pervii Kanal a difuzat un material, "Studiu de caz: Siria", in care lauda eroismul unui soldat rus ucis in razboiul din Siria, in primavara anului 2016. Dar telespectatori atenti au observat, inclus in reportaj, imagini dintr-un joc pe calculator, numit "Arma 3".

RBC citeaza un reprezentant al companiei care a produs jocul, Bohemia Interactive, potrivit caruia aceasta nu a acordat sub nicio forma permisiunea ca imaginile din joc sa fie folosite in acest fel. RBC a contactat si Pervii Kanal, un reprezentant al caruia a dat vina pe editorii reportajului, care ar fi folosit imagini de arhiva "folosite anterior pentru un material despre jocuri pe calculator".

Sursa citata aminteste ca, in noiembrie 2017, ministrul rus al Apararii a inclus secvente din jocul video "AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron" in ceea ce institutia a prezentat drept "dovezi irefutabile ca SUA ofera acoperire pentru trupe ISIS".