CNA a eșuat să dea o sancțiune Televiziunii publice și în cazul celei de-a doua emisiuni "Viața satului" cu Liviu Dragnea în campania electorală, după același tipar prin care prima dintre cele două ediții cu fostul lider PSD a scăpat nesancționată. A doua ediție ar urma să fie, totuși, rediscutată, la cererea unuia dintre membrii forului audiovizual.

Liviu Dragnea Viata satuluiFoto: Hotnews
  • În campania pentru alegerile din 26 mai, Liviu Dragnea a apărut la Viața Satului de două ori, cu mesaje electorale, fără ca emisiunea să fie încadrată ca atare.
  • Prima emisiune a ajuns pe masa CNA la finele lunii trecute, dar fără rezultat: membrii Consiliului nu s-au înțeles asupra sancțiunii cuvenite.

Marți, CNA a votat, dar nu a reușit să adopte vreuna dintre cele două propuneri de sancțiuni - somație, respectiv amendă de 15.000 de lei - pentru a doua emisiune Viața satului cu Liviu Dragnea, difuzată în campania pentru europarlamentare.

Votul a fost reluat joi, când propunerea de somație, făcută de membrul CNA Radu Herjeu, a întrunit 4 voturi, iar propunerea de amendă, făcută de membrul CNA Cristina Pocora, a atras un vot, după cum a precizat pentru HotNews.ro aceasta din urmă. Pentru ca o sancțiune să treacă, e nevoie ca ea să fie votată de cel puțin 6 membri CNA.

În aceste condiții, emisiunea a scăpat nesancționată, la fel cum s-a întâmplat și în cazul primei ediții din campanie, asupra căreia CNA a votat la finele lunii trecute. Detalii despre caz - aici.

Cristina Pocora a spus, însă, pentru HotNews.ro că, fiind vorba despre un caz grav, care nu poate rămâne nesoluționat, a solicitat reluarea dezbaterii în privința celei de-a doua ediții, lucru care ar trebui să se întâmple în următoarea ședință CNA.

E notabilă, în această poveste, modalitatea prin care TVR are mari șanse să scape nesancționată, deși opinia majoritară în CNA este că legislația a fost încălcată:

  • La prima ediție, propunerea de somație în loc de amendă s-a bazat pe faptul că Televiziunea publică nu a primit, recent, vreo altă sancțiune pentru astfel de abateri.
  • Deși șase din 11 membri CNA au votat într-un fel sau altul pentru o sancțiune, niciuna dintre propuneri nu a trecut, deci postul a rămas nesancționat pentru acea primă ediție.
  • Ca atare, faptul că s-a constatat o abatere la prima emisiune nu înseamnă că există un precedent pentru a doua emisiune, întrucât nu există o sancțiune de referință. Drept urmare, iar a fost propusă o somație. Dar nici așa nu a fost sancționată televiziunea publică.