Kevin Keller, guru in branding: Bucurestiul ar trebui sa fie punctul de pornire al brandului de tara al Romaniei
Reporter: V-ati inceput prezentarea mentionandu-l pe Ilie Nastase, care v-a placut mult ca jucator de tenis. Este Nastase un element al brandului de tara al Romaniei?
Kevin Keller: A fost atunci cand era activ, mai mult decat acum. Poate pentru oamenii mai in varsta, care si-l amintesc bine, el mai poate reprezenta un brand al Romaniei. Cand o tara are sportivi de prima clasa, lumea isi da seama ca acea tara poate avea "produse" de prima clasa, fie ca este vorba despre oameni, bunuri sau servicii. Un alt lucru ce se intampla invariabil cand ai persoanlitati de nivel mondial este ca afli astfel mai multe despre tara respectiva, gratie atentiei care li se da acestor oameni, gratie articolelor scrise despre ei, in care vorbesc despre tara lor. O tara care are sportivi sau artisti de valoare mondiala poate deveni mai vizibila datorita lor.
Reporter: Pe ce ar trebui sa se axeze construirea unui brand de tara al Romaniei?
Kevin Keller: Exista un mare interes pentru estul Europei, pentru noile democratii. Cred ca Romania ar trebui sa se pozitioneze ca o poarta spre Europei de Est, iar un punct nodal este Bucurestiu. E important sa transmita mesajul ca poti veni aici sa iti dezvolti o afacere, apoi sa te extinzi in restul regiunii. Cred ca trebuie sa mearga pe ideea ca este un taram al oportunitatilor, cu o buna crestere economica, cu multe afaceri si investititori care vin aici. Romania poate capitaliza aceasta situatie si poate sublinia ca este o baza pentru intrarea in restul Europei de Est: dupa ce intri cu o afacere, poate urma de o alta. Trebuie subliniata ideea ca este un "hub" pentru estul Europei.
Reporter: Aveti o vasta experienta in brand si branding, ati lucrat pentru companii ca Starbucks, Procter&Gamble, Disney, American Express, nume binecunoscute in intreaga lume. Este mai grea crearea unui brand de tara decat a unui produs?
Kevin Keller: Este in mod evident mai dificil, pentru ca sunt o serie de elemente pe care nu le poti controla, evenimentele politice de exemplu. Si toate contribuie la ceea opinia oamenilor despre o tara. Mie mi se pare interesanta istoria Romaniei si ceea ce cred ca este mai dificil pentru oameni este sa isi aduca la zi imaginea despre Romania. De aceea e important ca brandul de tara sa arate unde se afla acum Romania si spre ce vrea sa se indrepte, asta e provocarea, in ciuda istoriei atat de intersante a tarii.
Faptul ca este o tara in dezvoltare este un avantaj, in termeni de oportunitati. Dar exista si mai multe provocari, pentru ca intr-o tara in dezvoltare, dinamica, nu poti fi sigur pe ceea ce se intampla. Astfel, trebuie sa ii convingi pe oameni ca ceea ce promite brandul este pe masura asteptarilor lor si, in acelasi timp, sa reduci riscurile care ar putea afecta aceasta promisiune.
Reporter: Ati spus, in prezentarea dvs., ca in construirea unui brand de tara se poate incepe cu construirea brandului unui oras, a unei regiuni si ati vorbit mult despre Bucuresti, ca loc al oportunitatilor. Poate si trebuie Bucurestiul sa fie punctul de pornire al brandingului de tara al Romaniei, in opinia dvs.?
Kevin Keller: In mod cert. Bucurestiul este partea cea mai dezvoltata a Romaniei, este capitala. In mod evident trebuie sa incepi cu cel mai puternic "ingredient" in construirea brandului. Daca vorbesti despre Romania, Bucurestiul este un sub-brand si el este punctul de pornire.
Brandul de tara este un subiect care a suscintat o intensa dezbatere in Romania in ultimii ani. Au existat o serie de campanii, contestate in general, asa ca industria comunicarii a anuntat - luna trecuta - crearea "coalitiei brandingului de tara". Reprezentantii IAA Romania, principala asociatie a industriei de marketing si comunicare din Romania, isi propun redactarea unui document de pozitie pe care sa-l trimita clasei politice in dorinta de a o cointeresa in acest proiect. "Ea trebuie sa stie ca exista specialisti care se pun la dispozitie pentru un astfel de proiect, deocamdata pro bono", a spus Felix Tataru, presedintele IAA.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Va dura ceva timp, 1-2 ani, apoi inca 2-3 ani pana le ies tziganii din cap italienilor si le intra brandu de Dambovitza :).
Dar daca in 4-5 ani scapam de imaginea proasta e excelent, pt. ca intr-o societate superficiala si consumerista, felul in care arati si te prezinti inseamna 50% dintr-un contract. Asa ca poate brandul ne va accelera cresterea PIB-ului peste cativa ani.
La turci de ex. a mers chestia cu "Turkey is the Key" bagata in marile ziare din lume, sugerand ideea ca Turcia e cheia de intrare in Asia si Orientul Mijlociu. A mers bine vreo 2 ani (10% crestere PIB), pana au inceput asasinatele de ziaristi armeni, crestini, premiul Nobel, Pamuk, a fugit din tara, islamistii s-au instalat la putere, a reinceput razboiul civil cu kurzii, etc.
Bravo ma, huooo!
Ce "branduri" au Cehia, Ungaria, dar Franta, Suedia sau Spania?
Brandurile sunt: autostrazi, cai ferate decente, hoteluri decente la preturi normale, partii de ski. Lipsa gunoaielor in riuri, lacuri si paduri. lipsa maidanezilor de pe strazi.
Birouri de informare a turistilor. Nimic din astea nu exista dar vezi-doamne, un brand, o vorba goala ar fi solutia
ROMAN!!!! din Ardeal (sa nu se apuce v'un dobitoc sa injure ungurii degeaba)
Bucurestiul e perfect ca brand pt o asemenea tara. Lipsa de modestie ('jmechereala'), aroganta cauzata de lipsa de cultura, curve cu nurii cat casa dar 0 barat cultural (e plin TV-ul de ele), trebuie sa aiba Bucurestii ca imagine!
Mi-e rusine ca sunt de aceeasi nationalitate cu 90% dintre romani!
3 saptamani am stat in Anglia si deja as vrea sa ma intorc acolo. Si sa trag apa peste Romania, ca la buda.
hai sa fim seriosi , sau ne urasti pe toti ... sau ne iubesti pe toti ca doar suntem la fel.
daca tu venisi pe aci trei saptamani - prin anglia, ma refer - si ti-ai format o opinie, ar trebui sa stii ca este bazata pe experinta ta personala, si prea bine se poate sa nu reflecte situatia reala.
nu stie nimic despre romania ..si nici macar despre bucuresti ....avem o tare infecta iar bucurestiul e capitala ei
eu cred ca mare lucru nu castiga omul de rand daca se vor cheltui milioane de euro pentru a crea o impresie despre Romania, sau o imagine. La o adica un brand este o imagine comerciala a unui produs/serviciu, care poate sau nu sa reflecte realitatea. de obicei nu reflecta realitatea.
de ex starbucks, lantul de cafenele pentru oameni complexati, adopta o tactica de expansiune agresiva, cuplata cu imaginea asociata cafelei ( vezi doamne, daca bei o cafea in starbucks ai tot felul de ... conditii, iti exprimi ...personalitatea si alte tampenii de genul asta), si cu limitarea drepturilor angajatilor ( de ex limiteaza numarul de ore pe care un angajat le poate lucra intro saptamana la 39, in asa fel incat sa fie trecuti ca "part-time", si nu mai platesc taxe si nu acorda drepturi ca unui angajat permanent). asta e brandul.
sau uite la nike, face o pereche de pantofi in vietnam cu 5 dolari costuri si ii vinde cu 150 de dolari, si investesc o groaza in imagine, in brand.
noah daca asa vor unii sa fie Romania, o imagine , o impresie pictata a unor realitati crude, apai sa stea la ei acasa cu branduri lor cu tot.
mai bine canalizare si apa potabila la cateva scoli cu banii aia, sau sa renoveze un spital ceva . numa bine
FARA PRODUS NU EXISTA BRAND!!!!!!!!!
daca punem sigla Mercedes pe trabant credeti ca o sa se trasforme in masina!!!!!!
Cum romania in afara de jeg si cocalari nu are nimic, nu o sa aiba nici brand!
poate doar daca prostia, nesimtirea si smecheriea o sa se trasforma peste noapte in valori o sa avem cel mai tare brand din lume!
Restul ce spun mai marii consultanti din lume este buuuuluuuuuushit pe muuulti banii!
Cat priveste cat de reprezentativ e Bucurestiul, cand deschizi o piata incepi cu capitala economica. Cat de frumos / urat e Bucurestiul si miticii nu e relevant. Ca are vre-un ardelean indigestii mentale nu o sa schimbe faptul ca Bucurestiul e capitala, cu toti mojicii si pocnitorile sale. In context, daca maine devine Clujul capitala, si cam unde credeti ca se muta Monica si Gigi? La Baicoi??
Iar cartea lui Keller cu Kotler e chiar misto.