Presedintele Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor, Raluca Turcan, a invitat joi reprezentanti ai radioului si televiziunii publice, precum si pe cei ai societatii civile la dezbaterea pe tema reformei institutiilor publice de radio si televiziune. Discutiile pe aceasta tema au fost initiate in urma cu mai multi ani, dar s-au blocat in Parlament, ele fiind relansate de Raluca Turcan la inceputul acestui an.
Raluca Turcan:
- "Am vorbit si vrem sa introducem instituirea unei taxe radio-tv care sa fie platita de toata lumea, sub denumirea de taxa universala, astfel incat ea sa fie colectata de la toata populatia. Dar cu conditia ca prin actuala lege sa se redefineasca rolul si misiunea radioului si televiziunii publice, asa incat aceste doua institutii sa devina cu adevarat institutii care servesc interesul public."
- "De asemenea, vrem sa separam functia de presedinte director, anume sa stabilim ca presedintele sa se ocupe de strategia institutiei, iar directorul general de managementul in sine al institutiei, fiind angajat in baza de contract de management cu cerinte de performanta."
- "Totodata membrii consiliilor de administratie sa fie desemnati in baza unor criterii de competenta profesionala si probitate morala, pentru a evita politizarea acestor consilii de administratie. De asemenea, am introdus si niste conflicte de interese cel mai important este ca, atunci cand cineva devine membru al consiliului de administratie, acesta sa renunte la calitatea de membru de partid"
Noua initiativa legislativa privind organizarea si functionarea radioului si televiziunii publice are drept scop reforma celor doua institutii. O propunere dorita de cei prezenti la dezbateri este schimbarea modalitatii de numire in CA. Mai precis, este vorba despre prelungirea mandatelor pentru ca acestea sa nu se suprapuna cu ciclul electoral, iar numirile sa se faca si din partea ONG-urilor, pe criterii de competenta.
Presedintele SRR, Maria Toghina, a declarat in cadrul dezbaterilor ca noul proiect de lege trebuie sa intareasca pozitia celor doua institutii publice, insa s-a declarat sceptica in ceea ce priveste depolitizarea CA.
Maria Toghina:
- "Cand vorbim de postul public, el nu e concurent cu postul comercial."
- "In ceea ce priveste depolizitarea, cred ca e o falsa pista, Parlamentul nu va renunta niciodata la desemnarea membrilor in CA."
- "Cred ca membrii CA ar trebuie sa depuna o declaratie ca nu sunt membri ai unui partid politic."
Marian Voicu, reprezentant al salariaţilor in CA al SRTv:
- "Departajarea celor doua functii - presedinte al CA si director - este foarte importanta."
- "Politizarea va exista oricum pentru ca oamenii din TVR pot fi foarte usor supusi cenzurii. Comisia de etica da avize doar consultative, au fost nenumarate scandaluri. Trebuie o instanta ale carei avize sa fie obligatorii, atunci derapajele de la misiunea postului public nu mai pot fi ingaduite."
- "Managementul financiar trece prin perioade foarte dificile, iar departajarea celor doua functii e importanta pentru ca un om nu poate controla o fabrica. Controalele Curtii de Conturi sunt politizate, se ordona sa se gaseasca sau nu ceva."
Ioan Onisei vicepresedintele CNA:
- "Si eu cred ca va fi politizat proiectul. Poate o procedura mai riguroasa ar fi necesara pentru cei care ies din partide. Criteriile de profesionalism sunt un lucru bun."
Conform Ralucai Turcan, initiativa legislativa va fi depusa in Parlament dupa ce vor fi introduse amendamente pe baza propunerilor venite si din partea societatii civile.
chiar de ai avea 29 de ani ! cum visai pe la 33 ! tot ar trebui sa'ti amintesti ca nici tov. barladeanu ! nu ia aprobat lui "cap de cauciuc" taxa [biru] de " 1 leu si 28 de bani ! stimati colegi" pt. tot rumnu ! taindui elanu, dir.ge. tvr liber. aflat in ceatza permanenta
la etaju unspe! cu memorabila replica:"nu putem pune bir pe fumarit".
d'na ! de ai tupeu zi'le sibienilor de intentie si vezi ce ......te paste.
Printre acesti salariati se afla si oarece sefuleti de redactii,producatori,realizatori,asa zisi redactori fara activitate, specialisti in marketing si chiar soferi sau tehnicieni acre incarca inutil schema de personal.
Ne intrebam de ce sunt tari asa numitele trusturi private de presa.Raspunsul este simplu.pentru ca atat la RRA cat si la TVR sefii sunt slabuti slabuti iar posturile respective se mentin sub cota de plutire,au audienta in principal in randul nostalgicilor sau in mediul rural.
In orice caz rezultatele ,audientele sunt cu mult sub investitia pe care o face ascultatorul si telespectatorul in aceste institutii care intarzie sa ramana in zona obedientei sau banalului care nu supura politicienii de la putere
Unde sunt vremurile cand o tinea Stolo din /la scurt si n-avea timp de asemenea taxe ( uite ca aia pe prostitutie iar a cazut !)...