Rukmini Callimachi - jurnalista americana de origine romana - nominalizata la premiile Pulitzer
Cariera de jurnalist si-a inceput-o in New Delhi (India), ca freelancer. S-a alaturat echipei Associated Press in anul 2003, iar reportajele sale au castigat premiile Sidney Hillman Newspaper, the Templeton Religion Story of the Year si doua premii Associated Press Managing Editors.
Rukmini Callimachi este corespondent AP pentru Africa de vest din 2006. Jurnalista a absolvit Colegiul Dartmouth si are un master in lingvistica la Colegiul Exeter, Oxford. Poeziile sale au fost publicate in peste 20 de ziare, printre care si The American Scholar.
Rukmini Callimachi si-a petrecut vacanta de Pasti in Romania, iar in cursul zilei de marti a revenit in Africa.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
2.Femeia si-a petrecut Pastele in Romania, in Moldova, nu in USA sau alt colt de Grecie. Nu e o intamplare, familia ei are mai multe afinitati genetice, lingvistice, culturale si religioase cu Romania decat cu Grecia.
3. Fara nici un fel de indoiala, Calimachi e mai "romanca" etnic decat Vanghelie, Gutza si Salam sau Banel Nicolita. Asta e adevarul, n-ai ce-i face !
Felicitari Hotnews !
Oricum, chiar şi celelalte familii fanariote care au locuit în România se căsătoreau cu membri din familiile boiereşti româneşti, iar în sute de ani, ADN-ul grecesc nu mai era predominant. :-)
Functionarul il intreaba care este numele actual si cetateanul raspunde: Popescu, dar cand ma prezint, oamenii se uita lung la mine si ma intreaba cum ma chema inainte. Si de acum inainte vor face la fel, numai ca in loc de Schlezinger le voi raspunde Popescu!
Parintii ei s-au despart; Callimachi este numele unei bunici. (Sa nu initram prea mult in detalii de familie, ce, de ce, cum, uite asa, etc)
Zi mersi ca intilnesti un reporter de origine romana cu calitati deosebite!
La sf. sec.18, Matei Deleanu-Cantacuzino se refugiaza dincolo de Nistru, in Transnistria unde mai erau 149 de familii nobile moldovenesti (si doar 5 erau rusesti) fugite dupa razboaie cu turcii.
Matei Deleanu se casatoreste acolo cu printesa moldoveanca Ralu Calimachi (din familie de domnitori fanarioti) si au 3 fii.
2 dintre ei ajung colonei in Garda Imperiala a tzarului (exista un regiment moldovean la curtea tzarului). Fiul cel mare, Grigore Deleanu-Cantacuzino, moare in lupta la Borodino in 1812, iar alt fiu, Gheorghe, s-a casatorit cu Elena Gorciakov, sora printului Gorciakov.
Cumnatul lui Ralu Calimachi, Alexandru Deleanu-Cantacuzino, a avut un fiu, Mihai, casatorit cu fiica primului ministru al Regatului Greciei.
Descendentii familiei Cantacuzino-Calimachi au trait in Moldova, Transnistria, Grecia, apoi au revenit in Rusia si dupa revolutia bolshevica din 1917 au revenit in Romania, la Bucuresti.
Rukmini Calimachi se trage astfel din familie fanariota greaca de acum 300 de ani, insa are o multime de romani moldoveni si rusi printre ascendentii ei din ultimii 200 de ani. De altfel, numele ei de nastere era parca Sichitu-Botez, nu Calimachi.
Chiar rauvoitori fiind, trebuie sa recunoastem ca Rukmini e mai mult moldoveanca decat grecoaica si daca-i pui o bundita nu o deosebesti intre fete dintr-un sat moldovean, indiferent ca e sat pe Prut sau pe Nistru:)
Daca din punct de vedere genetic este evident, mai ramane ca si ea insasi sa-si doreasca sa spuna adio ultimei ramasite de alogenism: numele!
Deci Rukmini insasi este singura care isi poate pune bundita... in cazul in care nu ii este rusine cu noi.
Daca din punct de vedere genetic este evident, mai ramane ca si ea insasi sa-si doreasca sa spuna adio ultimei ramasite de alogenism: numele!
Deci Rukmini insasi este singura care isi poate pune bundita... in cazul in care nu ii este rusine cu noi.
Ce are nasterea cu originea? Ma asteptam ca dupa afirmatia "de origine romana" sa urmeze ceva explicatii, ca de exemplu detalii despre familie, etc.
Si cand colo urmeaza ca doar s-a nascut in Romania si a plecat. Pai daca cineva se naste intr-o tara nu inseamna neaparat ca are ceva cu acea tara, ca de exemplu originea. Poate fii chinez care se naste in Romania si pleaca familia cu el cu tot.
In acelasi timp ma intreb ce posibilitati de afirmare ar fi avut cu adevarat in Romania...
O fi ruda cu mine!?
Sincer!
Si atunci hotnews va avea tot mai des ocazia sa scrie stiri de-astea cu "originea romana". Care la un moment dat va disparea in ceata.
Din punct de vedere al originii, Calimachi, daca e descendenta din familia domnitoare in Moldova la sf. secolului XVIII, e de origine romaneasca. O ramura a unei familii de boieri de prin Bucovina, care a urcat in rang, unii ajungand Domni, iar unii inalte fetze bisericesti. Calmashul era parca denumirea, a se vedea Trecute vieti de doamne si domnite!