Pe de alta parte, raportul OSCE apreciaza ca institutiile media "au oferit, in ansamblu, electoratului o gama larga de informatii si opinii politice, care au permis alegatorilor sa compare candidatii si platformele acestora si sa ia o decizie informata in ziua alegerilor". OSCE noteaza ca CNA a impus pe parcursul campaniei o serie de sanctiuni televiziunilor private pentru incalcari minore ale legislatiei in vigoare, legate indeosebi prezentarea echilibrata a candidatilor in emisiunile informative, Antena 3 fiind postul sanctionat cel mai frecvent.
Cum vede OSCE felul cum au reflectat televiziunile si ziarele campania electorala
TVR 1
- In primele trei saptamani ale campaniei, monitorizate de OSCE, TVR 1 a oferit candidatilor acces egal in emisiunile dedicate alegerilor. Au fost transmise programe speciale dedicate alegerilor, la ore de maxima audienta, iar toti candidatii s-au putut adresa alegatorilor.
- Totusi, TVR 1 a acoperit foarte putin campania in emisiunile sale informative.
- In intervalul de maxima audienta, postul a dedicat presedintelui in exercitiu 26% din timpul emisiunilor sale informative pe teme politice si electorale si a folosit un ton neutru in proportie de 67%, fiind reflectate adesea activitatile institutionale ale presedintelui.
- Alti candidati au avut parte de o acoperire marginala in emisiunile de stiri.
Pro TV
- Stirile de seara ale postului au avut un model similar. 21% din acoperirea media a fost dedicata presedintelui in exercitiu, pe un ton neutru, insa timpul acordat campaniei electorale a fost foarte limitat, restul materialelor legate de politica fiind dedicate in general unor persoane politice care nu candidau, precum Lucian Croitoru sau Liviu Negoita.
Prima TV
- Postul a avut o abordare similara, dar a acordat mai mult timp altor candidati in stirile de seara: 22% presedintelui Basescu, 10% lui Mircea Geoana si 5% lui Crin Antonescu.
- Postul a avut, in general, un ton echilibrat.
Realitatea TV
- Postul a acordat mult mai multa atentie alegerilor, atat in emisiunile de stiri cat si in alte programe informative.
- In cazul stirilor din prime-time, Realitatea TV a dedicat 39% din totalul transmisiunilor politice presedintelui in exercitiu (56% - ton negativ), 12% lui Mircea Geoana (53% - ton pozitiv) si 9% lui Crin Antonescu (41% - ton pozitiv).
Antena 1
- O tendinta similara celei de la Realitatea TV, insa mai accentuata, a fost observata in cazul stirilor de seara ale postului Antena 1, unde 59% din acoperirea politica si electorala l-a avut drept subiect pe presedintele Basescu (72% - ton negativ).
Presa scrisa:
- Jurnalul National - din totalul spatiului acordat candidatilor la presedintie, 83% l-a avut ca subiect pe presedintele Basescu (77% - ton negativ).
- Cotidianul i-a dedicat lui Basescu 74% din spatiul acordat candidatilor (83% - ton negativ).
- Gandul i-a acordat presedintelui in exercitiu 62% din totalul spatiului acordat candidatilor (59% - ton negativ).
- Romania libera si Evenimentul Zilei au avut o acoperire mai echilibrata, atat din punct de vedere al spatiului, cat si al tonului folosit.
E clar ca Antena 3 a fost impartial si isi merita amenda cu prisosinta, dar daca vrei sa fii obiectiv, te iei si de cei pro base care tot impartiali au fost