Comitetul Director al Societatii Romane de Radiodifuziune a declansat o ancheta "pentru a verifica circumstantele a ceea ce se banuieste a fi un atac informatic extern asupra productiilor radiofonice ale Radio Romania Actualitati", potrivit unei informari SRR. Duminica dimineata, la ora 6.14, in timpul emisiunii "Iarba verde de acasa", realizata de Gheorghe Verman, a fost difuzat un spot anti-Basescu, despre care RRA afirma ca ca este "un sabotaj".

Descarca spotul in format MP3

UPDATE CNA a decis, duminica, sa sanctioneze RRA cu somatie publica pentru acest incident. Reprezentantii CNA au spus ca au fost informati de conducerea SRR ca acest spot anti-Basescu avea 5 minute, din care au fost difuzate doar 50 de secunde, dupa care difuzarea a fost blocata.

UPDATE 2 Comunicatul SRR

COMUNICAT RADIO ROMANIA

(6 decembrie 2009)

Consiliul de Administratie si Comitetul Director ale Societatii Romane de Radiodifuziune, reunite astazi, 6 decembrie 2009 in sedinta extraordinara au luat masurile ce se impun si au declansat o ancheta interna pentru a verifica circumstantele a ceea ce se banuieste a fi un atac informatic extern asupra productiilor radiofonice ale Radio Romania Actualitati.

Continutul original al emisiunii "Iarba Verde de Acasa" a fost alterat prin intercalarea unor secvente audio pirat cu continut denigrator la adresa unuia dintre candidatii la alegerile prezidentiale.

Interventia prompta a operatorilor de emisie a blocat continuarea difuzarii materialului pirat, fiind pusa in unda varianta originala aflata in cabina de emisie pe un CD-martor.

Conducerea SRR a informat Consiliul National al Audiovizualului precum si staff-urile celor doi candidati de producerea acestui incident.

Ancheta declansata are in vedere inclusiv apelarea la institutiile specializate ale statului in vederea clarificarii si luarii masurilor ce se impun fata de acest sabotaj la adresa postului public de radio.

Conducerea SRR a transmis totodata Organizatiei Pro-Democratia detalii in legatura cu acest incident.

Serviciul Comunicare

UPDATE 3Realizatorul emisiunii modificate, Gheorghe Verman: E foarte grav ca s-a intrat in sistemul informatic al radioului public si ca oricine poate face acest lucru.

Contactat de HotNews.ro, Gheorghe Verman a explicat in ce conditii s-a petrecut incidentul. Potrivit acestuia, emisiunea "Iarba Verde de Acasa" nu a fost transmisa in direct, ci a fost inregistrata pentru a fi difuzata de la ora 6.05 pe Radio Romania Actualitati si de la 9.05 pe Antena Satelor. "In emisiune, spuneam ca sunt doua momente importante astazi, ca este Sfantul Nicolae si ca ne alegem presedintele. Si spuneam in continuare 'mergeti la vot'. La Radio Romania, secventa cu 'mergeti la vot' a fost inlocuita, din afara, cu acea secventa".

Potrivit lui Verman, inregistrarea originala a fost pusa pe serverul RRA, dar si pe un CD de rezerva. "S-a umblat in server, s-a sters o bucata si s-a bagat acest spot. Pe Antena Satelor nu s-a facut interventia, nici pe CD. Oamenii au trecut foarte repede la inregistrarea de pe CD, care a fost corecta, fapt pentru care le multumesc oamenilor de la radio ca au fost foarte prompti", spune el.

Gheorghe Verman:

  • La server nu are acces oricine, administratorul de sistem schimba parolele si ultima data acestea s-au schimbat cu o seara sau doua inainte. Modificarea inregistrarii s-a facut dupa schimbarea parolei.
  • S-a constatat ca vina e dinafara, se fac cercetari penale.
  • Si emisiunea de la Antena Satelor a fost intrerupta, de frica sa nu fie si acolo modificarile, chiar daca in cazul Antena Satelor nu au fost facute schimbari. Emisiunea va fi reluata duminica viitoare.
  • E grav ca s-a intrat pe sistemul radio si ca oricine poate face acest lucru.

In spotul respectiv se aude o voce care il imita pe Traian Basescu, spunand "ho, ho, ho, am pacalit, am tepuit", voce amestecata, pe fundalul sonor al unei manele, cu vocea reala a lui Basescu, spunand cu diverse ocazii: "Va informez ca am promulgat legea salarizarii profesorilor. Am considerat ca aceasta lege este oportuna"; "In maxim cinci minute de la vot voi demisiona"; "Mai ales ca e vorba de un copil". Secventa difuzata se incheie cu vocea lui Ion Iliescu recomandand "cu toata caldura", in cadrul unui miting electoral: "votati-l pe Mircea Geoana".

CNA a primit doua sesizari in legatura cu acest caz, in cursul zilei de duminica. Intre timp, SRR informeaza: "continutul original al emisiunii "Iarba verde de acasa" a fost alterat prin intercalarea unor secvente audio pirat cu continut denigrator la adresa unuia dintre candidatii la alegerile prezidentiale. Interventia prompta a operatorilor de emisie a blocat continuarea difuzarii materialului pirat, fiind difuzata varianta originala aflata in cabina de emisie pe un CD-martor".

Potrivit RRA, ancheta interna are drept scop inclusiv apelarea la institutiile specializate ale statului pentru a clarifica acest "sabotaj la adresa postului public de radio". SRR a informat CNA, Asociatia Pro Democratia si staff-urile celor doi candidati in legatura cu producerea incidentului.