Brandul turistic al Romaniei va fi lansat joi, la Shanghai, cu ocazia zilei nationale a Romaniei la Expozitia Mondiala 2010, anunta Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. La evenimentul de lansare vor participa, alaturi de ministrii Elena Udrea si Teodor Baconschi, si fostii mari sportivi Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi.

Cu acest prilej va fi prezentat noul logo si noul slogan sub care Romania va fi promovata ca destinatie turistica in urmatorii ani, anunta MDTR. "Caracteristicile brandului vor fi subliniate prin recitalul maestrului Gheorghe Zamfir", precizeaza sursa citata.

Publicul prezent la lansare va viziona un film de prezentare a Romaniei ca destinatie turistica si va primi suveniruri inscriptionate cu noul logo, din partea organizatorilor romani.

"Din punct de vedere vizual, logoul sub care va fi promovata Romania este unul proaspat, inspirat de unul dintre cele mai puternice simboluri ale poporului roman si in acord cu tendintele mondiale de reorientare spre natura, descoperire, conservare", se arata in comunicatul transmis luni de MDTR.

Crearea si promovarea brandului turistic, finantate din fonduri europene, fac parte dintr-un proiect de promovare a potentialului turistic al Romaniei, pentru care sunt alocati 75 milioane de euro pana la finalul anului 2013.

Obiectivul general al brandului de turism este crearea unei imagini pozitive a Romaniei prin realizarea si afirmarea brandului turistic national, prin cresterea atractivitatii Romaniei in strainatate ca destinatie de turism si indirect de afaceri.

"Pentru prima data, Romania va aborda aceasta problema intr-un mod profesionist, pentru a putea raspunde competitiei din domeniu si a se distinge pe plan international", sustine MDTR, precizand ca, dupa lansarea internationala a brandului, urmeaza campania de comunicare si promovare a Romaniei ca destinatie turistica, mergand pe coordonatele date de cercetarea efectuata pe pietele tinta si folosind identitatea vizuala aferenta brandului.

Consortiul Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA - Taylor Nelson Sofres SA (THE-TNS), care realizeaza brandul turistic de tara, a derulat timp de aproximativ 6 luni o cercetare pe cele 8 tari alese ca tinte de promovare turistica: Austria, Franta, Germania, Italia, Ungaria, Rusia, Marea Britanie, SUA.

Potrivit lui Eulogio Bordas, liderul consortiului THR-TNS, cercetarea realizata releva faptul ca, din aceste tari, exista 83 de milioane de turisti care ar putea vizita Romania, si pentru mai mult de 40 de milioane dintre acestia tara noastra reprezinta o "destinatie prioritara".

Pentru turistii interesati de Romania, punctele de interes sunt peisajele naturale - in principal Muntii Carpatii si mediul rural, siturile culturale si istorice, cultura si modul de viata traditionale.

Informatii despre proiectul de realizare al brandului turistic

Potrivit informatiilor MDRT, "contractul de realizare a Brandului de Turism al Romaniei a fost atribuit asocierii THR-TNS in urma unei licitatii internationale, la care s-au inscris 13 consortii de prestigiu. Ministerul a beneficiat pe toata durata proiectului, inca de la intocmirea caietului de sarcini, de consultanta din partea expertilor externi cooptati: International Advertising Association, Uniunea Agentiilor Publicitare din Romania si Asociatia Romana a Profesionistilor in Relatii Publice".

Suma pe care o va plati ministerul pentru aceste servicii este de 894.970 Euro, "comparabila cu valoarea unor proiecte similare derulate de THR". Banii sunt alocati Romaniei in acest scop de catre Uniunea Europeana, prin Programul Operational Regional - Domeniul Major de Interventie 5.3: "Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica".

La finalizarea contractului, MDRT va implementa strategia de comunicare a Brandului de Turism al Romaniei, avand la dispozitie, din aceleasi fonduri structurale europene, alte 73 milioane de Euro. Pentru implementare va fi organizata o noua licitatie.