Editia de duminica a emisiunii "Romania, te iubesc!", difuzata de Pro TV de la ora 18.00, va fi dedicata unei anchete despre felul cum s-a evaporat, dupa Revolutie, imensul patrimoniu al Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania. Ancheta povesteste cum au fost preluate si in mare masura instrainate activele UGSR, ravnite de noile sindicate si miscari sindicale. "Este foarte greu sa patrunzi la informatii de acest gen (...) Oamenii din structurile sindicale au fost extrem de refractari sa raspunda la intrebarile noastre", spune pentru HotNews.ro Cosmin Savu, jurnalist Pro TV.

Materialul spune povestea banilor de care UGSR dispunea in 1989, la Bancorex si BNR: 4,7 miliarde de lei (echivalentul a cateva sute de milioane de dolari) si 2 milioane de dolari, 21.000 de imobile (blocuri, hoteluri, case de cultura, baze sportive) etc. Cea mai mare parte a acestui patrimoniu a disparut din momentul in care sindicatele nou aparute au preluat activele spre administrare, acestea fiind instrainate, ulterior, iar banii - retrasi din conturi.

Ancheta include interviuri cu lideri sindicali precum Victor Ciorbea, Miron Mitrea, Bogdan Hossu, Dumitru Costin, Marius Petcu, unii dintre ei aflati si acum in fruntea miscarii sindicale din Romania, care a inceput sa se infiripe in perioada guvernarilor Petre Roman si Theodor Stolojan de la inceputul anilor '90.

Cosmin Savu, jurnalist "Romania, te iubesc!"/Pro TV, pentru HotNews.ro:

  • Am reusit sa punem mana pe hartiile din 1990-1991, cand baietii aceia s-au ocupat mai intai de cash - cei 4,7 miliarde de lei. Liderii sindicali de atunci neaga, spun ca si-au impartit doar dolarii. 
  • In 1993, banii deja nu mai erau in conturi. In afara de bani mai erau activele imobile - intre altele, blocuri de locuinte, vandute pe legea chiriasilor, care se referea, insa, doar la imobile construite din bugetul de stat. S-au mai vandut case de oaspeti, sedii, s-a ajuns sa se vanda pana si case de cultura.
  • Prin lege noile sindicate nu au avut voie sa instraineze activele UGSR pe care le-au luat in administrare, pana cand avea sa fie organizat un congres. Acest congres nu a mai avut loc. De altfel, UGSR nu s-a desfiintat niciodata oficial.
  • Este foarte greu sa patrunzi la informatii de acest gen. Ancheta s-a intins pe parcursul a cateva luni, am filmat in Bucuresti, dar si in multe locuri din tara - Bistrita, Pascani, Voineasa, Vidra.
  • Oamenii din structurile sindicale au fost extrem de refractari sa raspunda la intrebarile noastre. La ei nu se aplica Legea liberului acces la informatii.