Tribunalul Bucuresti a admis propunerea administratorului judiciar General Group Expert SRL privind intrarea in faliment in procedura generala a debitoarei SC Catavencu SA, editorul Academia Catavencu, potrivit deciziei publicate pe site-ului oficial al instantei, citata de Mediafax.

Potrivit deciziei de marti a Tribunalului Capitalei, societatea va fi dizolvata si are urmatoarele obligatii: "sa predea gestiunea averii catre lichidatorul desemnat, in termen de zece zile de la notificarea deschiderii procedurii; sa depuna la dosarul cauzei, in termen de zece zile de la intrarea in faliment, actele si informatiile prevazute de art. 28 alin.1 din Legea 85/2006, cu exceptia celor prevazute de lit.e) si i) ale art.28 alin.1".

Totodata, Tribunalul a dispus intocmirea de catre administratorul judiciar si predarea catre lichidator, in termen de maximum zece zile de la intrarea in faliment, a unei liste cuprinzand numele si adresele creditorilor si toate creantele acestora la data intrarii in faliment, cu indicarea celor nascute dupa deschiderea procedurii.

Pe de alta parte, termenul de inregistrare a cererilor de admitere a creantelor asupra averii debitorului nascute dupa data deschiderii procedurii sau al caror cuantum a fost modificat fata de tabelul definitiv este 7 iunie 2011.

Termenul de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului suplimentar de creante este 17 iunie, iar termenul final a tabelului definitiv consolidat este 28 iunie.

Tribunalul a desemnat drept lichidator societatea General Group Expert SRL, care va indeplini atributiile prevazute de art. 25 din lege, cu o remuneratie de 2.000 lei, exclusiv TVA, din averea debitoarei.

Printre activitatile pe care General Group Expert trebuie sa le indeplineasca se numara formalitatile privind mentionarea la registrul comertului a reprezentantilor permanenti ai sai; sa procedeze la sigilarea bunurilor din averea SC Catavencu; sa trimita o notificare, in conditiile art.61 alin.3 din Legea 85/2006, privind intrarea companiei in procedura falimentului si ridicarea dreptului de administrare al acesteia, tuturor creditorilor mentionati in lista depusa de debitor in conformitate cu art. 28 alin.1 lit.c) si art.35 din lege, debitoarei si oficiului registrului comertului in care aceasta este inmatriculata, pentru efectuarea mentiunii, iar in temeiul art. 37 din lege sa trimita o notificare similara si instantelor judecatoresti in a caror jurisdictie se afla sediul debitoarei declarat la registrul comertului si tuturor bancilor unde debitoarea are deschise conturi, in vederea aplicarii prevederilor art. 36 din lege; - sa deschida un cont la o unitate bancara, din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, in cazul neindeplinirii acestei atributii de catre SC Catavencu; - sa instiinteze toate bancile la care debitoarea are disponibil in conturi cu privire la dispozitia tribunalului de a nu dispune de conturile debitoarei fara un ordin in acest sens al judecatorului sindic sau al lichidatorului.

Termenul stabilit de instanta pentru continuarea procedurii este 13 septembrie 2011, cu drept de recurs in termen de sapte zile de la comunicare.

Tribunalul Bucuresti admisese, in sedinta din 16 martie 2010, cererea de intrare in insolventa a societatii Catavencu SA, depusa in 11 martie anul trecut, permitand, conform sentintei, pastrarea dreptului de administrare a societatii sub supravegherea administratorului judiciar. La acea data, Mihnea Vasiliu, pe atunci director operational Realitatea-Catavencu, spunea ca este vorba despre o "reorganizare judiciara", nu despre faliment, prin intermediul careia vor fi reesalonate datoriile Catavencu SA.

SC Catavencu SA, societatea care editeaza publicatia Academia Catavencu, face parte din grupul Realitatea - Catavencu.

In 3 martie 2010, Mircea Toma, unul dintre fondatorii Academiei Catavencu, anunta ca 20-25 dintre persoanele care lucrau la publicatie au decis sa paraseasca ziarul si, impreuna, vor realiza "un Catavencu alternativ", un saptamanal de satira politica, care va aparea print si on-line. Acel grup de jurnalisti a lansat ulterior revista Kamikaze, intr-un tiraj de 60.000 de exemplare.

La Academia Catavencu au ramas, dintre fondatorii ziarului, Doru Buscu, Ioan T. Morar si Eugen Istodor.