News Corp, gigantul media controlat de familia lui Rupert Murdoch, a anuntat vineri vinzarea pachetului de 79% din actiuni pe care il detinea in companiile de publicitate News Outdoor Rusia si News Outdoor Romania. Cumparatorul pachetului este un consortiu condus de banca rusa VTB, scrie Reuters.

Potrivit unui anunt al companiei, citat de Reuters, acordul anuntat azi incheie procesul prin care News Corp a instrainat afacerile sale de publicitate outdoor, cu exceptia celor din Republica Ceha.

Intr-o declaratie separata, VTB a anuntat ca a preluat pachetul detinut de News Outdoor impreuna cu NOOH Investments Cooperatief si Marathon Outdoor Cooperatief, reprezentand un om de afaceri, Peter Gerwe, respectiv fondul de investitii rus Alfa Capital Partners. Partile nu au dezvaluit detaliile financiare ale acordului, dar Reputers citeaza ziarul Kommersant, potrivit caruia valoarea afacerii News Outdoor in Rusia se ridica la circa 350 milioane de dolari.

Rupert Murdoch si-a manifestat de mai multi ani intentia de a renunta la activitatile de publicitate outdoor din Europa de Est si Rusia. In urma unor tensiuni intre News Outdoor si autoritatile de la Moscova, News Corp a inceput, in a doua parte a lui 2008, negocieri cu JCDecaux, mare companie internationala de publicitate outdoor, insa discutiile de atunci nu au dus la niciun rezultat.

News Outdoor are sediul la Moscova si opereaza in Romania prin News Out of Home BV, companie inregistrata in Olanda, care detine 100% din News Outdoor Romania. News Outdoor a intrat pe piata locala la inceputul deceniului trecut, prin preluarea afacerii de publicitate outdoor Exclusiv Media.

VTB este a doua banca comerciala a Rusiei, controlata de stat, cu active de peste 15 miliarde de dolari si cu o strategie de achizitii foarte agresiva, avand participatii inclusiv la grupul EADS.

Reamintim ca familia Murdoch este prinsa intr-un imens scandal in Marea Britanie, unde oficiali de rang inalt sint acuzati ca ar fi fost la curent cu ascultarea ilegala a telefoanelor unor personalitati de catre ziaristi ai tabloidului News of the World, inchis deja in urma cu doua saptamini.