Daca planul de administrare speciala de la Astra Asigurari nu reuseste, nu avem alta posibilitate de interventie decat declararea falimentului. Avem 900 milioane lei la Fondul de Garantare si va trebui sa cheltuim cea mai mare parte din acest rezerve daca Astra intra in faliment, a declarat marti Misu Negritoiu, presedintele ASF. Drept urmare, autoritatea a propus un proiect de lege privind redresarea si rezolutia asiguratorilor care ar permite ASF sa initieze mecanisme de prevenire a falimentului, precum vanzarea activelor, totala sau partiala, catre o entitate viabila, in termeni comerciali, sau transferarea activelor sanatoase catre o entitate-punte special creata, cu durata limitata. Presedintele ASF se asteapta ca acest proiect de lege sa fie adoptat cel mai tarziu la sfarsitul acestui an.

Misu Negritoiu, presedintele ASFFoto: Hotnews

VIDEO Misu Negritoiu, explicand ce s-ar intampla daca Astra Asigurari ar intra in faliment:

  • "Daca am fi avut adoptata legea cu rezolutia acum am fi putut interveni la vanzarea activelor totale sau partiale. Astra sau orice alta societatea are active proaste si active bune. Nu trebuie sa le tratezi pe toate la gramada. cand constatam ca majorarea nu functioneaza si daca majorarea de capital nu va avea rezultate, noi va trebui sa declaram Astra in stare de faliment si apoi vom lucra cu asiguratii carora le platim despagubirile sau obligatiile pe care le are Astra fata de ei. Si atunci intra in functiune Fondul de Gsarantare. Daca am avea mecanismul de rezolutie, in planul de redresare poti sa prinzi mai multe variante. Deocamdata nu-l avem, discutam. Acum simulam care sunt resursele de acoperire a tuturor daunelor asiguratilor si obligatiile de plata ale societatii.
  • In cazul legislatiei curente, autoritatea nu poate interveni. Dupa cum stiti avem doua cazuri unul este de supraveghere speciala (n.a Astra Asigurari), celalalt de plan de redresare (n.a Carpatica Asigurari). In ambele cazuri ASF nu poate interveni direct sau sa faca ceva decat sa ceara actionarilor sau Consiliului de Administratie sa intreprinda actiunile pentru redresarea societatilor. In cazul in care am avea aceasta legislatie in vigoare am putea sa intervenim noi", a precizat marti Misu Negritoiu, presedintele ASF.

Acesta a reamintit faptul ca exista interes si din partea investitorilor pentru preluarea Astra Asigurari.

  • "Preluarea Astra este de interes, dar este pur si simplu o chestiune de pret", a spus acesta.

Presedintele ASF: Conturile Astra Asigurari au fost deblocate

Presedintele ASF a mai precizat marti ca Astra Asigurari are in prezent conturile deblocate, dupa ce o decizie in instanta a decis suspendarea, pana la o decizie pe fond, a procedurii de executare a unei sume de aproximativ 95 milioane lei datorata de Astra catre CNADNR.

La inceputul acestei luni, reprezentantii KPMG au precizat ca "in urma initierii procedurii de executare a sumei de aproximativ 95 milioane lei datorata de Astra catre CNADNR, cu titlu de garantie, conform deciziei Curtii de Apel Bucuresti in dosarul Romstrade, administratorul special al Astra, KPMG Advisory, a inaintat catre executorul judecatoresc o propunere de esalonare la plata a sumei, care ar permite societatii sa-si continue activitatea si sa plateasca daunele.

Administratorul special al Astra asteapta acum ca executorul judecatoresc sa revina cu un raspuns in urma consultarii cu reprezentantii CNADNR. Astra Asigurari se afla pe locul trei in piata asigurarilor din Romania, dupa Allianz-Tiriac si Omniasig VIG, cu venituri de 777,2 milioane lei in 2014.