EXCLUSIV Plata in rate a RCA va fi ceruta de arbitrul pietei asigurarilor. Seful celui mai mare broker spune ca nici o companie de asigurari, cu o exceptie, nu permite plata in rate pentru persoanele fizice

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 27 iulie 2017, 19:57 Economie | Asigurari


Cornel Coca Constantinescu, Prim-vicepresedinte ASF
Foto: Hotnews
'Toti asiguratorii RCA, cu exceptia Euroins, nu au implementat in sistemele informatice si nici nu doresc sa ofere posibilitatea de plata in rate a politelor RCA anuale pentru persoanele fizice, in conditiile in care in noua lege RCA se spune ca 'plata politei se face integral sau in rate conform acordului dintre asigurat si asiguratorul RCA', a declarat joi pentru HotNews.ro Viorel Vasile, directorul general al Safety Broker, cel mai mare broker de asigurari din tara. In acelasi timp, surse din ASF au declarat joi pentru HotNews.ro ca ASF a demarat deja o analiza/investigatie in acest sens si va chema asiguratorii la discutii pentru a le cere conformarea legala prin punerea la punct in cel mai scurt timp a sistemelor de plata in rate a asigurarilor anuale RCA'.

 • "Urmare a supravegherii permanente a sectorului asigurari-reasigurari din cadrul ASF, inclusiv pe baza informatiilor primite din piata, ASF a demarat o analiza/investigatie referitoare la ofertarea in rate a asigurarilor RCA anuale, tinand cont de noile prevederi ale legii RCA referitoare la drepturile  asiguratilor de a contracta asigurarile RCA in rate. In acest sens societatile de asigurare vor fi chemate la discutii si li se va cere conformarea legala prin punerea la punct in cel mai scurt timp a sistemelor de plata in rate a asigurarilor anuale RCA. Interpretarea ASF este ca acesta este un drept al asiguratilor care trebuie respectat de catre asiguratori", au declarat joi pentru HotNews.ro surse din cadrul ASF.

Cornel Coca Constantinescu, vicepresedintele ASF si responsabil de sectorul asigurarilor, a confirmat pentru HotNews.ro ca exista o analiza/investigatie pe acest subiect, fara a oferi alte detalii.

Viorel Vasile, CEO Safety Broker
Foto: Arhiva personala
Contactat de HotNews.ro, Viorel Vasile, directorul general al Safety Broker, cel mai mare broker de asigurari din tara, a confirmat de asemenea faptul ca majoritatea asiguratorilor nu permit in prezent plata in rate a politei RCA pentru persoane fizice. Acesta spune ca a facut recent o solicitare in acest sens pentru un client persoana fizica, raspunsurile fiind negative de la toti asiguratorii RCA, mai putin Euroins.

"Cu exceptia Euroins, care ofera posibilitatea platii in doua rate a politei RCA anuale la persoane fizice, ceilalti asiguratori RCA nici nu au implementat in sistemele informatice posibilitatea de plata in rate a politelor RCA anuale dar nici nu doresc sa ofere acest serviciu pentru persoanele fizice. Alta este situatia la persoanele juridice, unde in functie de marimea flotei auto sau de bonitatea clientului se accepta si plata pana la 12 rate. In noua lege RCA se spune ca plata politelor se face integral sau in rate conform acordului dintre asigurat si asiguratorul RCA. Este la latitudinea asiguratorului, mai ales ca legea permite achizitonarea de polite pe o luna, pe 2 luni, pe 3 luni etc. ", a declarat Viorel Vasile, CEO Safety Broker.

Acesta a subliniat ca achizitionarea de polite RCA pe perioade mai mici de timp inseamna costuri mai mari pentru asigurati.

Oferta RCA
Foto: Safety Broker de Asigurare
Acesta a prezentat o simulare recenta facuta unui client persoana fizica (vezi imaginea atasata) in care se poate observa ca exista asiguratori (Groupama si Generali) care vand polite RCA la 6 luni la acelasi pret cu cel de 12 luni.

"Sunt cazuri in care pretul pe jumatate de an este exact ca pretul pe 1 an. Deci cu siguranta daca vei cumpara pe cateva luni, pretul va fi mai mare decat daca ai cumpara dintr-o data pe o perioada mai lunga. Daca ai plati si in rate, ar fi si mai avantajos. Este o facilitate de plata pe care legea ti-o permite. Problema este ca asiguratorii nu dau aceasta facilitate. Asiguratorii nu permit acest lucru din cauza costurilor pentru ca daca asiguratul nu plateste, asiguratorul trebuie sa se duca in instanta ca sa recupereze banii. Intr-adevar polita este titlu executoriu, dar totusi apare un cost pentru asigurator.", a spus seful Safety Broker.

Intrebati de HotNews.ro daca asiguratorii membri UNSAR (Uniunea asiguratorilor care detin peste 90% din piata locala de asigurari) permit plata in rate a politelor RCA, reprezentantii Uniunii au precizat ca: "plata in rate a politelor RCA este prevazuta in lege (art.5 din Legea nr. 132/2017). Companiile membre UNSAR respecta prevederile legislatiei in vigoare. UNSAR nu detine informatii referitor la procedurile interne ale membrilor, drept pentru care va rugam sa va adresati fiecarui asigurator pentru a primi raspunsul solicitat".

Noua lege RCA (Legea nr. 132/2017), care a intrat in vigoare in data de 12 iulie 2017, prevede posibilitatea platii in rate a politelor RCA. Astfel, la art. 5, alin. 3 se precizeaza:

"(3) Plata primelor de asigurare se face integral sau in rate conform acordului dintre asigurat si asiguratorul RCA. Contractul RCA produce efecte si in cazul in care rata primei de asigurare nu a fost platita la termenul convenit intre asigurat/contractant/utilizator si asiguratorul RCA, daca asiguratorul RCA nu si-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA. Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente si neachitate."

 • Consiliul ASF a adoptat miercuri si norma de aplicare a prevederilor noii legi RCA

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a dezbatut si a aprobat, in sedinta din data de 26 iulie 2017, Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.

Consiliul ASF a adoptat norma in forma rezultata din consultarile avute cu principalii participanti la piata asigurarilor auto obligatorii (asociatii de protectia consumatorilor, societati de asigurare, transportatori, brokeri si service-uri auto, precum si alte asociatii), considerand ca amendamentele aduse proiectului initial au conturat un cadru coerent si echilibrat in sprijinul aplicarii legii, care a intrunit totodata si un consens larg pe parcursul celor doua dezbateri publice pe aceasta tema.

Norma detaliaza mecanismele de implementare a noii legi RCA si aduce clarificari in ceea ce priveste o serie de prevederi, printre care se numara:
 • reglementarea modalitatii de constatare, evaluare, stabilire si plata a despagubirilor;
 • modalitatea de decontare directa;
 • asigurarile RCA aplicabile asiguratilor cu risc ridicat;
 • reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus.

Norma de aplicare a Legii RCA va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Contactati de HotNews.ro in legatura cu forma finala a normei RCA, oficialii ASF au precizat ca aceasta va fi publicata pe site-ul autoritatii dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2591 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  rate (Joi, 27 iulie 2017, 20:27)

  tibirk [utilizator]

  Asiguratorii nu sunt unitati de creditare. Simplu. si e normal sa fie asa. Ratele se fac la Banci nu la Asiguratori. Cine nu isi permite sa plateasca o polita de asigurare inseamna ca nu isi permite sa intretina o masina. Mai exista o aberatie legislativa care ar putea reprezenta o optiune pentru cine nu isi permite sa plateasca polita si aceea este polita pe o luna.
  • +1 (3 voturi)    
   Oare? (Vineri, 28 iulie 2017, 7:07)

   Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui tibirk

   Pai sa o luam si altfel:
   1) exista o lege ce reglementeaza un domeniu iar cei vizati nu o respecta. Misto! Asta prima la mana, dar e vitala pt. ca ori schimbam legea ori o aplicam intocmai. In domeniul meu de ex. nu se pune problema ca respectarea legii sa fie optionala.
   2) Care-i legatura cu plata in rate si incapacitatea de a intretine o masina? Daca am doua sau poate chiar 3 de intretinut? Daca platesc la timp, nu e treaba nimanui cum imi administrez eu bugetul personal. E doar o chestiune de prioritati sau cash-flow.
   3) Nu ar fi misto ca unitatea de contractare a RCA-ului sa fie 1 luna? Daca am 2 sau 3 masini, si in realitate merg doar cu 1 sau 2, nu ar fi fain sa pot plati RCA pentru cealalta masina doar pentru luna(ile) cand stiu ca o voi folosi?
   • +1 (1 vot)    
    Punctul 3... (Vineri, 28 iulie 2017, 8:19)

    TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

    Punctul 3 ar trebui rezolvat altfel, și nu înțeleg de ce nu se face la noi: asigurare per șofer. Am 10 mașini, normal că nu o să le conduc pe toate odată. Conduc una singură, atunci am asigurare (eu... persoană fizică).
    Alt exemplu: mașină de familie. Conduc când eu, când soția. Dacă unul din șoferi face accident, automat el va fi penalizat la următoarea asigurare. Nu mașina. Nu celălalt șofer. Mașina (deocamdată) are nevoie de șofer pentru a fi condusă. In cazul unui accident, 99.99999999% e vina șoferului. Deci... nu mai bine facem asigurare per șofer?
   • 0 (2 voturi)    
    nu! (Vineri, 28 iulie 2017, 9:14)

    tibirk [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

    Pentru ca o masina parcata in panta de exemplu care o ia la vale din varii motive, produce pagube.
    In orice tara civilizata RCA-ul este obligatoriu ca si impozitul. Ai masina, platesti asigurare. Nu o platesti Asiguratorului cu care ai contract, o platesti "echivalentului ASF" la pret de 10 ori mai mare. Iar contractul nu are nici caracter anual, nici lunar ci contunuu... pana cand una dintre parti decide sa se retraga. Atunci cand proprietarul vehiculului decide sa se retraga, ori vinde masina ori merge la Alt asigurator... altfel, ghici ce... plateste de 10 ori mai mult echivalentului ASF.
    • 0 (2 voturi)    
     De ce? (Vineri, 28 iulie 2017, 13:29)

     Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui tibirk

     De ce tb ca asigurarea RCA sa fie obligatorie daca o tin in garaj?!?
     Si daca o ia la vale, e vina mea, sunt bun de plata, cu sau fara RCA. Care-i diferenta?!?
     • +1 (1 vot)    
      diferenta (Vineri, 28 iulie 2017, 15:12)

      tibirk [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

      diferenta e ca masina atunci cand o ia la vale poate sa produca o paguba pe care nu va permiteti sa o platiti...
   • 0 (2 voturi)    
    obligatii legale (Vineri, 28 iulie 2017, 10:07)

    tibirk [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

    E bine ca vedeti doar obligatiile legale ale celorlalti (desi din lege nu rezulta ca Asiguratorii au obligatia de a vinde in rate), dar trebuie sa le vedeti si pe ale dvs.. Se numeste asigurare obligatorie de Raspundere Civila Auto ... nu se numeste asigurare obligatorie de Raspundere Civila Auto Pentru Atunci Cand Masina Se Afla In Miscare.
    Doar din denumire rezulta ca daca ai masina ai si obligatia de a avea asigurare de raspundere civila. Sa nu intram in detalii ca va pierdeti...
    • +1 (3 voturi)    
     Fals! (Vineri, 28 iulie 2017, 13:34)

     Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui tibirk

     RCA produce efecte doar cand masina se deplaseaza pe drumuri publice. Retine, deplasare pe drumuri publice.
     Fara RCA ma plimb cu un UTV inmatriculat dar transportat pe remorca cat vreau eu pe drumuri forestiere / dealuri / munti.
     La fel cum pot sa tin masina parcata 10 ani fara RCA ca nu are nimeni dreptul sa ma amendeze ca o tin in fata blocului fara RCA.
     • +1 (1 vot)    
      unde ati citit aceste aspecte? (Vineri, 28 iulie 2017, 15:13)

      tibirk [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

      ca sunt si eu curios unde e mentionat faptul ca daca masina sta 10 ani pe camp nu trebuie asigurata
 • 0 (6 voturi)    
  ok... (Joi, 27 iulie 2017, 21:47)

  Foxcrawl.com [utilizator]

  atunci toata lumea sa se duca la Euroins.
  • -2 (6 voturi)    
   :) (Joi, 27 iulie 2017, 22:11)

   tibirk [utilizator] i-a raspuns lui Foxcrawl.com

   Sa se duca! Iar restul Asiguratorilor le ureaza succes celor de la Euroins la colectarea ratelor neplatite si la plata daunelor din fonduri proprii
 • -3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 27 iulie 2017, 22:04)

  ABetterWorldWithoutVladimir [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  EMAG are rate (Joi, 27 iulie 2017, 22:06)

  JohnR [utilizator]

  Eu acolo fac. Problem solved.
 • 0 (2 voturi)    
  rate? (Vineri, 28 iulie 2017, 9:23)

  Hans Metter [utilizator]

  o sa platim si covrigii in rate.

  Adica nu e suficient ca faci rca pe 1, 6 sau 12 luni? si in rate? Pot face RCA pe 1 luna si sa platesc in rate?

  Saraci si fuduli.
 • -1 (1 vot)    
  Ref impozite taxe (Vineri, 28 iulie 2017, 20:52)

  Klaus1000 [utilizator]

  De ce nu le pot achita in 12 rate daca sunt reglementate de stat! Unde isi baga statul coada adio model de afaceri. Exista posibilitatea platii cu cardurile de credit de ce sa alerge brokerii dupa recuperarea ratelor neachitate de clienti?
 • +1 (1 vot)    
  Intrebari pt. dl. Viorel Vasile (Vineri, 28 iulie 2017, 22:30)

  Klaus1000 [utilizator]

  Daca uit sa platesc rata nu nu mai vreau sa achit rata cine preia riscul de neplata? Statul, asiguratorul, brokerul, firmele de recuperari creante? Daca uit sa platesc ratele se despagubesc si am un accident se despagubesc pagubitii?
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Marţi, 1 august 2017, 13:21)

   tibirk [utilizator] i-a raspuns lui Klaus1000

   oamenii nu inteleg ca asta e o asigurare de raspundere si ca de ea beneficiaza doar tertul pagubit si ca polita produce efecte indiferent daca rata e platita sau nu pentru ca pe tertul pagubit nu il intereseaza relatia ta contractuala cu asiguratorul tau... tertul pagubit stie ca statul te-a obligat sa ai polita de asigurare si ca el beneficiaza de ea daca tu esti vinovat... atat. Ratele sunt problema ta si a asiguratorului tau... de aceea siguratorul tau nu vrea sa isi asume riscul ca sa umbe dupa tine ca sa recupereze rate in timp ce el nu plateste daune in rate


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by