"Nu este o noutate că mi-am depus candidatura pentru preşedinţia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) şi urmează acest proiect", a spus miercuri în Parlament vicepremierul Viorel Ştefan, întrebat dacă va rămâne în Guvern, informează Agerpres. El a menţionat că dacă nu va fi numit preşedinte al ASF, rămâne parlamentar. Întrebat dacă a vorbit cu Liviu Dragnea despre această funcţie şi dacă acesta îl susţine, Ştefan a spus că are votul organizaţiei PSD din care face parte pentru candidatura de președinte al ASF.

Viorel StefanFoto: AGERPRES

"Nu ştiu care va fi succesiunea, dacă întâi remanierea şi apoi votul la ASF, de aceea nu pot să anticipez. Astăzi, când vorbim, mi-am depus candidatura pentru preşedinte ASF şi merg pe proiectul ăsta", a arătat el.

Întrebat dacă a vorbit cu Liviu Dragnea despre această funcţie şi dacă acesta îl susţine, Ştefan a spus că are votul organizaţiei din care face parte.

"Ce răspuns ar trebui să vă dau? Sigur că da, vă spun că am un vot în organizaţia PSD din care fac parte, unanim, pentru susţinere în această cursă", a afirmat acesta.

28 de candidați s-au înscris în cursa pentru cele 9 posturi din Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), autoritate care reglementează piețe de zeci de miliarde de euro și în care șefii au venituri lunare de până la 14.000 de euro. Actualul președinte al ASF, Leonardo Badea, și vicepremierul Viorel Ștefan, sunt principalii candidați susținuți de PSD, pentru funcția de președinte al ASF, pentru care s-au înscris alți cinci candidați.

  • Are Viorel Ștefan experiența minimă de 9 ani în domeniul financiar cerută de lege pentru funcția de președinte ASF?

Potrivit legii (OUG 94/2013), toți membrii Consiliului ASF ar trebui să aibă "o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor".

În 2014, a fost un întreg scandal pe această temă, și după ce a fost sesizată Curtea Constituțională, numirile luiVictor Ciorbeași a lui Marian Sârbu în ASF au fost declarate neconstituționale pentru că nu au avut experiența profesională minimă de 9 ani în domeniul financiar.

Viorel Ștefan (vezi aici CV-ul său) este în prezent vicepremier în Guvernul Dăncilă. Ștefan este membru PSD încă din 1993, fiind senator al acestui partid în perioada 1996-2008. Din 2008 până în prezent a ocupat funcția de deputat PSD.

Ce experiență în domeniul financiar are acesta? Viorel Ștefan și-a luat doctoratul în economie în anul 2002 la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi. Începând din anul 2000 până în prezent a activat ca președinte sau vicepreședinte al Comisiei de Buget Finanțe din Senat și ulterior din Camera Deputaților.