Cristian Muntean, angajat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), este audiat miercuri, de la ora 10, în Comisia de Buget Finanțe din Senat, în urma unei solicitări a acestuia de a prezenta informații și documente privind neregulile pe care le-ar fi aflat ca angajat al acestei autorități. Favorizarea asigurătorilor prin aplicarea de sancțiuni simbolice ori angajări pe criterii de rudenie (gineri, soții) și interese personale (amante) sunt câteva din neregulile prezentate în solicitarea de audiere, document consultat de HotNews.ro. Acesta spune că a sesizat anterior și DNA-ul ca avertizor de integritate.

Cristian Muntean, când protesta în 2014 împotriva ASFFoto: AGERPRES
  • UPDATE (11:30) Audierea s-a încheiat. Vezi în articol ce nereguli în ASF le-au fost semnalate senatorilor.
  • UPDATE (15:15) Claudiu Mureșan, președintele Comisiei de buget finanțe din Senat: Vom transmite mai departe către conducerea Senatului informațiile și documentele primite. Nu știu care va fi decizia Biroului permanent. Teoretic este posibil să se constituie o comisie care să verifice veridicitatea informațiilor primite.

Contactat de HotNews.ro în legătură cu audierea care a avut loc azi, Claudiu Mureșan (USR-PLUS), președintele Comisiei de buget finanțe din Senat a declarat:

  • "Nu a fost audiere, pentru că nu suntem Comisie de investigatie. A fost o solicitare din partea unei persoane, care a vrut să ne comunice niște informații. Am acceptat, am convocat Comisia de buget, am primit persoana în ședință în această dimineață, am ascultat ce dorea să ne transmită, ne-a adus și mai multe documente pe care urmează să le verificăm și noi și apoi să le trimitem mai departe către conducerea Senatului.
  • Nu știu care va fi decizia Biroului Permanent. Teoretic este posibil să se constituie o comisie care să verifice veridicitatea informațiilor primite. Ni s-a cerut să păstrăm confidențialitatea persoanei și a documentelor, motiv pentru care nu vă pot da mai multe detalii.", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Claudiu Mureșan (USR-PLUS), președintele Comisiei de buget finanțe din Senat.

Cristian Adrian Muntean, expert în management în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a solicitat să fie audiat, ca avertizor de integritate, de către Comisiile de specialitate din Senat cu privire la "gravele disfuncționalități în activitatea Autorității de Supraveghere Financiară" despre care a aflat în calitate de angajat al acestei instituții. Acesta a fost audiat miercuri timp de mai bine de o oră la Comisia de Buget Finanțe din Senat.

Acesta le-a prezentat senatorilor un memoriu, document consultat de HotNews.ro, în care a susținut că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a rămas o instituție politizată și în mandatul președintelui Nicu Marcu, cu zeci de persoane angajate fără concurs, cu reclamații în creștere, amenzi mici aplicate asigurătorilor RCA și procese pierdute ușor apoi în fața acestora.

  • Redăm în cele ce urmează câteva din principalele aspecte prezentate în acest document:

Tot mai multe reclamații, amenzi simbolice și procese pierdute

Cristian Muntean reclamă printre altele faptul că "din iulie 2020, sub mandatul lui Nicu Marcu, presedinte al ASF, gradul de conformitate al asigurătorilor s-a deteriorat semnificativ, iar in consecinta, numarul de reclamații a crescut exponențial.

În luna iulie 2020, ASF înregistra aproximativ 2.200 de reclamații/luna, iar la zece luni distanță de la preluarea mandatului de presedinte al ASF al lui Nicu Marcu, ASF înregistreaza aproximativ 5.500 de reclamatii/luna."

Acesta mai arată că anul trecut ASF a primit 41.544 de reclamatii la adresa firmelor de asigurari, iar consumatorii au avut dreptate în 60% din cazuri adică aproximativ 25.000 de situații in care asiguratorul a încălcat legea, fără ca ASF să aplice amenzi semnificative.

  • "Cu privire la refuzul ASF de a aplica amenzi pietei de asigurari așa-zis supravegheate, am sesizat Directia Nationala Anticoruptie, iar ulterior, informatii despre denuntul meu au ajuns in media in luna ianuarie 2021.
  • Până la acel moment, ASF nu aplicase nicio sancțiune pentru asemenea deficiente.
  • Imediat dupa ce media a relatat despre sesizarea facuta de catre mine la DNA, ASF, pentru a deturna informatia care privea Autoritatea, a anuntat ca a sesizat DIICOT cu privire la posibile infracțiuni în legatură cu activitatea de control pe piata asigurarilor, respectiv, ca s-ar fi identificat erori majore in documente oficiale prezentate de angajatii mai multor directii membrilor Consiliului ASF, erori suspectate a fi intentionate, pentru avantajarea asiguratorilor.
  • La doua zile de la aparitia in presa a denuntului meu catre DNA, ASF a amendat si asiguratorii Euroins și City Insurance, in baza neconformitatilor identificate pe baza reclamatiilor primite de la consumatori. Toate acestea, însă, abia dupa ce informatii despre denuntul au apărut în presă, și după ani de pasivitate a autorității.", susține Cristian Muntean în memoriul prezentat la Senat.

Muntean mai spune că "în ultimul an, ASF a constatat nereguli majore la City Insurance și Euroins, le-a aplicat câteva mici sancțiuni, dar, în mod paradoxal, atunci cand asiguratorii au contestat sancțiunile în instanță, ASF a pierdut procesele, pe considerente care țin de vicii de procedură ale actelor întocmite de ASF (iar nu de fondul neregulilor constatate). Mai exact, instantele au dat castig de cauza asigurătorilor deoarece actele de sancționare au fost întocmite incorect de catre angajatii ASF.

Cum se fac angajarile în ASF și promovările pe criterii politice

"Ca sa evite angajarile prin concurs, membrii consiliului ASF apelează la următorul artificiu: Angajeaza la cabinetele membrilor executivi persoane pe post de consilier/expert în management, urmând ca apoi să le detașeze în cadrul diverselor direcții din ASF, fără concurs. Prin acest artificiu se ocolește legea și se angajează persoane “agreate” fără concurs în posturi pentru care ar trebui organizate concursuri.

Zeci de persoane au fost angajate în acest fel la ASF fără concurs și mutate discret, tot fără concurs în diverse departamente. După cunoștințele mele, numai de la numirea lui Nicu Marcu la conducerea instituției au fost angajate peste 10 persoane în acest mod. Despre aceste persoane, se discută în autoritate că ar fi conexiuni politice din zona PSD. (..)

În primele 30 de zile de la instalarea în funcție a lui Nicu Marcu, acesta a numit prin delegare, fără concurs, în funcție de conducere pe ginerele liderului PSD Paul Stănescu, care se numește Robert Marius Modan.

În acest fel, ginerele lui Paul Stanescu a ajuns să câștige 4000 de euro net/luna + prime, toata lumea din instituție știind faptul că ginerele lui Paul Stanescu este protejatul lui Nicu Marcu.

În lunile februarie, martie și aprilie 2021, Nicu Marcu, presedintele ASF, a exercitat presiuni directe asupra zeci de angajati, pe mulți dintre acestia chemându-i la el in birou, fara a le comunica in prealabil motivul, unde a pus presiune pe ei sa semneze un act aditional de micsorare a salariului, pentru ca “e greu sa iti gasesti serviciu in timp de pandemie”. 99% dintre angajatii carora li s-a solicitat acest lucru, au semnat acel act aditional.

În tot acest timp, atât președintele, cât și întreg consiliul ASF nu și-au micșorat salariile în semn de solidaritate, astfel încât au fost reduse salariile personalului tehnic, în timp ce veniturile de zeci de mii de euro pe luna + bonusuri ale consiliul ASF au rămas intacte. ", acuză Cristian Muntean în Memoriu.

Acesta a depus spre dovadă o organigramă cu peste 20 de persoane care ar fi fost numite fără concurs, prin delegare, în funcții de conducere în ASF și le-a spus senatorilor că poate oferi contactele unor colegi care au trecut prin situația reducerii veniturilor.

  • Nota autorului: Trebuie menționat că și Cristian Muntean a ajuns angajat ASF în același mod pe care îl reclamă acum: inițial Muntean a fost președinte al ASSAI, una dintre asociațiile de service-uri autp cele mai vocale împotriva ASF, apoi în decembrie 2017 a fost angajat consilier la cabinetul prim-vicepreședintelui ASF de la acea vreme, Ovidiu Wlassopol, apoi consilier al actualului vicepreședinte ASF responsabil de asigurări, Cristian Roșu, iar apoi în urma degradării relațiilor a fost detașat ca expert management la Direcția de petiții din ASF.
  • Într-un interviu acordat în luna februarie din acest an HotNews.ro, Nicu Marcu, noul președinte al ASF, a spus că procesul de reorganizare demarat printre cei peste 500 de angajați ai instituției nu va aduce reduceri de personal, ci mutarea unora pe poziții inferioare, cu reduceri de prime și salarii.
  • În privința amenzilor aplicate City Insurance și Euroins imediat după sesizarea apărută la DNA, președintele ASf a declarat în interviul HotNews.ro că "în noiembrie 2020 a solicitat Direcției care se ocupă de petiții să facă un material cu privire la evoluția petițiilor în ultimele 6 luni. Acel material a fost transmis către sectorul care se ocupă de asigurări. Sectorul de asigurări l-a analizat, iar în decembrie 2020 a venit cu materialul în ședința de Consiliu. Consiliul ASF a mai solicitat niște lămuriri cu privire la anumite aspecte, după care la următoarea ședință de Cosniliu din ianuarie 2021, s-a analizat și s-au decis măsurile pe care le-ați văzut"

Audierea lui Cristian Muntean a avut loc miercuri de la ora 10:00 în Comisia de Buget Finanțe din Senat ;i a durat mai bine de o oră, potrivit surselor HotNews.ro.

În solicitarea de audiere, acesta a dat următoarele exemple de nereguli în ASF:

  • - "Favorizarea operatorilor economici supravegheați (asigurătorii), prin interpretarea defectuoasă a legislației, omisiunea aplicării de sancțiuni sau aplicarea unor sancțiuni neproporționale, simbolice față de natura faptelor constatate și care afecteaza inclusiv bugetul de stat;
  • - Vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale asiguraților;
  • - Omisiunea de a sesiza alte autorități competente atunci când au fost identificate nereguli grave rezultate în urma controalelor și care impun alte verificări, pe care ASF nu este abilitată să le desfășoare;
  • - Emiterea de acte administrative care servesc intereselor operatorilor economici așa-ziși supravegheati;
  • - Politici de personal pe criterii subiective: rudenie (gineri, sotii), interese personale (amante), cât și în baza recomandărilor venite din partea operatorilor economici așa-ziși supravegheați;
  • - Presiuni directe exercitate de către Președintele ASF (n.a Nicu Marcu) pentru a forța anumiți angajați de a semna acte adiționale ale contractelor de muncă ce prevedeau reducerea salariilor cu 25-30%, în timp ce veniturile consiliului ASF au rămas intacte. etc."

Acesta mai spune că a sesizat și Direcția Națională Anticorupție în calitate de avertizor de integritate și solicită Parlamentului, unica instituție abilitată să tragă la răspundere conducerea ASFsă îi acorde "aproximativ două ore de audiere în care să prezinte informații și documente" cu privire la acuzațiile sale.

  • Cine este Cristian Muntean: Cum a ajuns angajat ASF după ce a fost printre cei mai vocali critici ai acestei autorități și ce litigii are acum cu ASF

Cristian Muntean a fost pentru mulți ani președintele ASSAI (asociația service-urilor auto independente), una dintre cele mai vocale asociații împotriva ASF și a firmelor de asigurări rău-platnice în zona asigurărilor auto RCA.

În luna decembrie 2017 a devenit consilierul Prim-vicepresedintelui ASF, Ovidiu Wlassopol (n.a fostul soț al Liei Olguța Vasilescu).

De menționat că Muntean avea o situație financiară foarte bună (conducător de Porsche Cayenne) și înainte de a intra în ASF, autoritate unde angajații au venituri lunare de mii de euro.

După schimbarea conducerii ASF, Muntean a rămas o vreme consilier și la actualul vicepreședinte al ASF responsabil de sectorul de asigurări, Cristian Roșu.

Relația cu vicepreședintele ASF Cristian Roșu s-a deteriorat însă anul trecut după ce media a relatat cum consilierul ASF, Cristian Muntean, s-a dus în noiembrie 2019 într-o vizită „privată” în Bulgaria pentru a încerca să-l convingă pe Assen Christov, șeful grupului bulgar Eurohold (care controlează Euroins România) să-și plătească datoriile către un afacerist român.

Muntean s-a dus la șeful grupului Eurohold însoțit de amicul său, afaceristul Florin Valeriu Pandele, patronul service-urilor auto Auto Car Grup, dar și de un alt bărbat care s-a prezentat avocat și translator al lui Florin Pandele.

Vicepreședintele ASF Cristian Roșu a reacționat precizând pentru Newsweek că nu l-a mandatat pe Muntean pentru a se duce la bulgarii care controlează Euroins și l-a acuzat pe acesta de conflict de interese.

De cealaltă parte, Cristian Muntean a spus că s-a dus în Bulgaria pentru că este amic atât cu Florin Pandele, cât și cu Assen Christov:

  • „Am mers în Bulgaria ca un prieten, ca un mediator. Le-am spus că discutăm ca și cu niște prieteni. Le-am spus că vin aici ca un prieten și problemele dintre ei care ar putea să escaladeze ar afecta piața de asigurări, cât și instituția ASF. Era pus într-o poziție delicată inclusiv consiliul ASF.", a declarat Cristian Muntean pentru Newsweek.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, ASF a desfășurat o cercetare disciplinară cu privire la deplasarea în Bulgaria a lui Cristian Muntean, dar acesta nu a primit nicio sancțiune, deoarece la primul termen al ședinței de cercetare disciplinara s-a constatat faptul ca acea cercetare este tardivă, întrucât expirase termenul legal de 6 luni în care angajatorul poate efectua cercetarea disciplinară.

Drept urmare, acesta a fost detașat ca expert management în cadrul Direcției de petiții din ASF, iar autoritatea i-a făcut acestuia plângere penală în luna iulie a anului trecut la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care a fost respinsă însă de procurori, aceștia dând soluții de clasare și de neîncepere a urmăririi penale.

În prezent, ASF contestă la Tribunalul București soluțiile de clasare date de procurori, un nou termen de judecată fiind chiar miercuri 12 mai 2021.