City Insurance, la un pas de procedura de faliment: ASF anunță că în conturile societății nu au intrat cele 150 milioane de euro și că va lua deciziile care se impun

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 8 septembrie 2021, 11:16 Economie | Asigurari


Dan Odobescu, patronul City Insurance
Foto: AGERPRES
​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat miercuri că, până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile City Insurace nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP HOLDING BV. Subscrierile vizau capitalizarea cu 150 milioane de euro, necesare City pentru evitarea deschiderii procedurii de faliment. ASF spune acum că va analiza situația și va lua deciziile care se impun.

 • "Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societății nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP HOLDING BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerințele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021.
 • Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale.", a anunțat miercuri ASF

City Insurance are milioane de clienți și la finalul primului trimestru din acest an se situa pe primul loc în piața de asigurări din România, cu o cotă de piață de 20,3%, și pe primul loc în piața RCA cu o cotă de piață de 45,62%.


Click pentru a deschide


Ce trebuie să știe asigurații dacă ASF va cere falimentul City Insurance


ASF nu a dat detalii despre deciziile pe care le are în vedere, însă vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF,) Cristian Roșu, a declarat la finele lunii trecute pentru Profit.ro că măsura imediată este deschiderea procedurii de faliment.

 • "Dacă banii promiși nu intră în conturile companiei, aplicăm prevederile legale, adică declanșăm procedura retragerii autorizației de funcționare și intrarea în faliment", a declarat Cristian Roșu, vicepreședintele ASF.

City Insurance ar avea practic aceeași soartă pe care au avut-o și Astra Asigurări și Carpatica.

Ce s-a întâmplat în cazul ultimului faliment răsunător din asigurări, cel al Carpatica, și ce se întâmplă de regulă când ASF deschide procedura falimentului?

 • Primul pas: este decizia Consiliului ASF de a retrage autorizația de funcționare a societății ca urmare a constatării stării de insolvență și promovarea în instanță a cererii de deschidere a procedurii de faliment.
 • Pasul doi: din momentul în care decizia ASF se publică în Monitorul Oficial, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) poate primi cereri de deschidere de dosare de daună și cereri de plată de despăgubiri.
 • Contractele clienților City Insurance: - acestea rămân valide până la expirare, denunțare din partea titularilor sau denunțare din partea lichidatorului judiciar
 • Plata daunelor: FGA plătește despăgubirile solicitate și avizate doar după decizia definitivă în instanță privind falimentul societății de asigurări.

Citește mai jos ce demersuri trebuie să faci pentru:Cu alte cuvinte
, dacă ASF va deschide procedura falimentului pentru City insurance, nu vor fi probleme pentru românii care au mașinile asigurate la City Insurance, aceste contracte fiind valide până la expirare.

Problema apare însă la șoferii care sunt loviți în trafic de o mașină asigurată la City Insurance. Aceștia ar trebui să face cerere de deschidere dosar de daună la FGA, iar după ce va fi analizată, plata despăgubirilor nu va putea fi făcută decât după ce instanța decide definitiv falimentul firmei de asigurări.

Mai mult, așa cum e în prezent legislația, FGA nu poate plăti decât maxim
450.000 lei pe un creditor
de asigurare al unui asigurător în faliment.

Un proiect inițiat în luna mai 2021 de Ministerul de Finanțe a încercat să corecteze această situație. Astfel, potrivit acestui proiect, păgubiții care au de recuperat despăgubiri de la o firmă de asigurări intrată în faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care îl au la o astfel de firmă în faliment.

Acum, suma maximă este de 450.000 de lei și se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) per creditor, și nu pe fiecare contract de asigurare. Mai mult, FGA va putea să ceară Poliției, spitalelor ori service-urilor auto date suplimentare pentru stabilirea exactă a despăgubirilor cuvenite. Din păcate însă, acest proiect nu a fost adoptat încă.

Ce despăgubiri au primit anul trecut creditorii în asigurări în urma falimentelor Astra, Carpatica, Forte, Metropol CIAR și Grup AS.


Conform prevederilor legale în vigoare, FGA este în drept să efectueze plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului.

Plata sumelor din disponibilitățile Fondului se face doar către categoriile de creditori de asigurări prevăzuți de lege în limita plafonului de garantare de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al unui asigurător în faliment.

În anul 2019, FGA spune că a soluționat 99% din cererile de plată primite de la creditorii de asigurare ai Societății de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. și a peste 95% din cele ale creditorilor de la Carpatica Asig S.A. în această perioadă.

În raportul anual, FGA mai precizează că a efectuat plăți de despăgubiri din disponibilitățile sale, în sumă totală de 168.897.736 lei, în urma falimentelor Astra, Carpatica, Forte, Metropol CIAR și Grup AS.

Ce scrie în decizia acționarilor City pentru atragerea celor 150 milioane de euro: Data limită pentru subscrierea și plata acțiunilor a fost 25 august 2021
Click pentru a deschide • 1. Se aprobă ridicarea dreptului de preferință al acționarilor pentru subscrierea acțiunilor ce vor fi emise pentru majorarea capitalului social, în vederea maximizării potențialului oricărui acționar interesat de a subscrie în număr cât mai mare acțiunile respective, ca urmare a obligației iminente de restabilire a capitalului necesar pentru acoperirea MCR și SCR. Acțiunile noi urmează a fi oferite spre subscriere inclusiv persoanelor care au dobândit calitatea de acționar ulterior publicării hotărârii de majorare.
 • 2. În vederea majorării capitalului social al societății, se emit 738.000.000 acțiuni noi, având o valoare nominală de 1 leu fiecare și o valoare totală de 738.000.000 lei (echivalentul în lei a sumei de 150.000.000 euro). Data limită pentru subscrierea și plata acțiunilor este 25.08.2021. (...) Acțiunile nesubscrise vor fi anulate.", se arată în decizia publicată luni în Monitorul Oficial.

Într-o altă decizie AGA a City Insurance, tot din data de 21 iulie 2021, se arată că acționarii au aprobat planul de finanțare întocmit de societate în conformitate cu dispozițiile art. 2 și art. 3 din Decizia ASF nr. 714 din 03.06.2021 pentru restabilirea nivelului fondurilor de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital sau pentru modificarea profilului de risc, astfel încât, în termen de 3 luni, MCR să fie din nou respectată.Click pentru a deschide


Motivele sancțiunilor dure ale ASF la City Insurance: Firma a raportat că deține milioane de euro într-o bancă străină, cu care nu ar fi avut, de fapt, raporturi contractuale


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat în data de 4 iunie 2021 sancțiuni dure pentru City Insurance, liderul pieței RCA din România, în urma controalelor efectuate la acest asigurător. Membrii directoratului și ai Consiliului de supraveghere ai societății au primit amenzi cumulate de 8 milioane de lei și li s-au retras autorizațiile, iar firma a fost amendată cu peste 2,9 milioane de lei cu obligația de a veni cu un plan de redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital. În plus, Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat temporar conducerea asigurătorului.

În data de 7 iunie 2021, în Monitorul Oficial s-a publicat decizia privind sancționarea lui Renato Szilagyi, președintele directoratului City Insurance, care prezintă în aproape 20 de pagini detalii legate de neregulile descoperite la această societate.


În această decizie de sancționare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că City Insurance i-ar fi raportat încă din 2017 că deține disponibilități bănești la o societate bancară, sume necesare susținerii activității și îndeplinirii cerințelor legale, dar că în luna aprilie din acest an a aflat că între această bancă și societatea de asigurare nu ar fi existat raporturi contractuale, iar contul nu ar fi existat.

Vivendi International, controlată de omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, a anunțat în luna aprilie 2021 că a încheiat un acord cu firma olandeză I3CP Holdings BV pentru vânzarea întregului pachet de acțiuni deținute la City Insurance Romania, cea mai mare companie locală de asigurări și liderul pieței RCA. Tranzacția ar urma să se finalizeze în trimestrul trei al acestui an.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22380 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Cand? Sunt 1 milion de masini asigurate la ei (Miercuri, 8 septembrie 2021, 11:33)

  Gryphus [utilizator]

  si ce se intampla cu cele 1 milion de masini asigurate de aceasta firma falimentara?

  Daca te loveste o masina asigurata la CityInsurance cum iti mai repari masina???
  • +5 (5 voturi)    
   Plătești Reparația din Banii Tai (Miercuri, 8 septembrie 2021, 11:48)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Apoi recuperezi in 60 zile de la FGA
   • +2 (2 voturi)    
    Si daca NU ai 10.000 RON pt reparatie? (Miercuri, 8 septembrie 2021, 14:06)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    si in ce conditii recuperezi?

    Eu cred ca ramai cu paguba
  • 0 (0 voturi)    
   Lol (Miercuri, 8 septembrie 2021, 12:10)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Practic le-am subsidizat asigurarile si profiturile pentru cativa ani.
  • +3 (3 voturi)    
   Citeste articolul (Miercuri, 8 septembrie 2021, 12:15)

   Vylasmsz21 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Ai citit articolul? Iti explica clar care va fi situatia cu cei care sunt asigurati la City Insurance.
  • -3 (9 voturi)    
   Ai pus o ! (Miercuri, 8 septembrie 2021, 12:22)

   BuzzBuzzard [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Te ai bucurat la 100 lei reducere, acum dai din colt in colt ! Toata lumea care se pricepe spunea sa nu te duci la City . De ani de zile ! Tu , la fel ca milioanele de romani de asigurati la City nu ai tinut cont de asta !
   • +3 (3 voturi)    
    Din articol (Miercuri, 8 septembrie 2021, 15:29)

    ACP [utilizator] i-a raspuns lui BuzzBuzzard

    reiese ca problema e a celor care au fost implicati intr-un accident iar vinovatul are RCA-ul la City. Deci practic pagubitul e victima de 2 ori.
  • 0 (0 voturi)    
   Umfla potul (Miercuri, 8 septembrie 2021, 12:31)

   SomerCautLucru [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Ce atata graba, stati sa se mai adune cateva sute de mii de masini.
 • +5 (5 voturi)    
  mesaj catre toti soferii (Miercuri, 8 septembrie 2021, 11:57)

  nellino [utilizator]

  aveti grija la taximetristi! lasati-i sa se bage! lasati-i sa vireze fara sa semnalizeze! lasati-i sa franeze brusc! pastrati distanta!
  nu va mai despagubeste nimeni!!
  • +2 (2 voturi)    
   Legat de Aceasta Secta Galbena (Miercuri, 8 septembrie 2021, 14:04)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   Nu merge asa. Bata si Pumnul ii civilizeaza pe Croncanii din Masinile Galbene. Propun sa ne organizam in Patrule Civice deoarece politia rutiera nu ia masuri.
 • +3 (3 voturi)    
  In Europa de Est, (Miercuri, 8 septembrie 2021, 13:43)

  John M. [utilizator]

  cand ai 150 de milioane in mana ca sa salvezi o societate pe dric, nu o salvezi, ti-o iei pe Margareta si fugi cu ea in Vanuatu sau Kiribati to live happily ever after...
 • +6 (6 voturi)    
  ASF (Miercuri, 8 septembrie 2021, 14:05)

  Mirobo [utilizator]

  e complice la fraudarea asiguratilor si a celor pagubiti de City.
  Cu bună știință a asistat fără să i-a măsuri rapide la deteriorarea situației financiare a acesteia.
  E la mintea cocoșului că nu poți vinde polițe de RCA cu un preț considerabil mai mic decât ceilalți asiguratori.
  Am fost lovit de un asigurat de-al lor și am primit o adresă prin care aceștia mă informează că nu sunt de acord cu valoarea orei de manoperă facturată de către service-ul auto la care mi-am revopsit mașina.
  Mi-a rămas în minte această exprimare din adresă-service-urile creează dezechilibre.Dar oare voi ,City, nu creați dezechilibre vânzând polițe sub prețul pieței?
 • +5 (5 voturi)    
  Cine se aseamana se aduna (Miercuri, 8 septembrie 2021, 14:56)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Cine are reclama la CityInsurance pe tricouri ?

  FCSB

  Alte tricouri, alta imagine, asta e praf...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by