Plăți în pilonul II de pensii: 59.000 de români au încasat peste 600 milioane lei în 13 ani / Majoritatea preferă să încaseze banii deodată, nu eșalonat

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 18 noiembrie 2021, 10:35 Economie | Asigurari


Pensionari
Foto: pxfuel.com
59.000 de participanți și moștenitori la Pilonul II de pensii au încasat 605 milioane de lei de la introducerea acestui sistem (n.a 2008) și până la finele lunii septembrie 2021, a anunțat joi Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Plata pensiilor din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc de ceva timp o lege prin care plățile să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ) au realizat plăți de peste un miliard de lei (200 milioane euro) către aproape 115.000 de participanți și mostenitori, de la înființare și până la finele lunii septembrie 2021, a anunțat joi Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Cea mai mare parte din suma a fost platita de fondurile de pensii private obligatorii (605 milioane lei), restul fiind platit de fondurile de pensii private facultative (397 milioane lei). Numarul platilor efectuate este doar usor diferit: 59.000 la Pilonul II, fata de 55.000 la Pilonul III.

Potrivit legislatiei, ca dispozitie tranzitorie pana la adoptarea unei legi de plata a pensiilor private, participantii si/sau mostenitorii acestora pot primi platile din partea fondurilor de pensii fie ca suma unica, fie sub forma de rate egale pe o durata de cel mult 5 ani.

Conform Codului fiscal in vigoare, singura sarcina fiscala asupra veniturilor incasate in urma participarii la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depasesc o baza neimpozabila de 2.000 RON lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzator pensiilor din sistemul public (Pilonul I).

 • Suma de un miliard de lei platita deja de fondurile Pilon II si Pilon III marchează tranzitia sistemului de pensii private catre etapa de maturizare. Bineinteles, tranzitia va fi completa odata cu definitivarea cadrului pentru aplicarea legii de plata, unde mizam pe sustinerea tuturor autoritatilor implicate. Prin platile realizate, in volume din ce in ce mai semnificative, sistemul isi pune in aplicare misiunea sociala, oferind romanilor o sursa suplimentara de venit in momentul iesirii la pensie”, a declarat Andreea Pipernea, Vicepresedintele APAPR.

Fondurile de pensii private (Pilonul II si III) fac plati in urmatoarele situatii:


1) Decesul participantului. În această situatie, mostenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat si pot revendica activul acestuia.

La Pilonul II, mostenitorii care sunt la randul lor participanti la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub forma de virament in contul personal de pensie privata, iar cei care nu sunt participanti pot beneficia direct de bani. Mostenitorii participantilor trebuie sa fie informati de catre notarii publici despre existenta acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse in certificatul de mostenitor si in masa succesorala, astfel incat eventualii mostenitori sa poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

La Pilonul III, mostenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere si dupa completarea documentatiei specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.

2) Invaliditate. In aceasta situatie, plata catre participantul (la Pilonul II sau III) ramas invalid se efectueaza strict in cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibila, care sa contina precizari cu privire la incapacitatea de munca a persoanei respective.

3) Pensionare. La Pilonul II, participantii care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta in conditiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat in contul de pensie privata. La Pilonul III, participantii care au implinit varsta de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat in contul de pensie facultativa.

Ce plăți s-au făcut în Pilonul II de pensii în primul trimestru din 2021: Mii de români au preferat să încaseze banii deodată, nu eșalonat - arată datele ASF
Click pentru a deschide


Aproape 4.000 de români, participanți sau beneficiari ai Pilonului II de pensii, au încasat peste 64,4 milioane de lei în primul trimestru din acest an, 78% dintre aceștia preferând să primească banii deodată, nu eșalonat, arată datele prezentate în 8 iunie 2021 de ASF. Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

7,68 milioane de români contribuiau la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) la finele lunii martie din acest an, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat depășea 80,19 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 33% față de aceeași perioadă a anului 2020, arată datele ASF.


În condițiile în care contribuția medie lunară la Pilonul II este foarte mică, de doar 197 lei/participant, și valoarea medie a unui cont este de doar 10.600 de lei. În perioada menționată aproape 4.000 de oameni au încasat bani de la Pilonul II și cei mai mulți au vrut toți banii deodată, nu eșalonat.

De notat că autoritățile lucrează de ceva timp la o lege a plăților în Pilonul II de pensii.

 • "Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar e nevoie de o lege a plății pensiilor pe care tot în anul acesta ne-am propus să o facem. Intenția noastră în lege este ca plata pensiilor să fie în tranșe lunare pe durata vieții, iar banii care rămân după fiecare lună de plată în contul fiecărui contributor, acei bani vor avea un randament, pentru că vor fi investiți. Avem deja un proiect de lege pe care îl vom înainta către Parlament. Nu se va mai putea încasa contribuția integrală, ci vor fi făcute plăți lunare.", a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro în luna februarie 2021, Nicu Marcu, președintele ASF.

Cum functioneaza pensiile private?


Potrivit APAPR, Romania a urmat in 2007 practica internationala si a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea si sub supravegherea Bancii Mondiale si a Uniunii Europene. Suplimentar fata de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) si fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).

Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale (CAS) platita de toti romanii catre bugetul public sa fie directionata catre fonduri private de pensii, bazate pe acumulare si investirea continua a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu apartin societatilor de administrare, ci romanilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privata a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare. In prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata in conturile a peste 7 milioane de romani, la Pilonul II.

Pilonul III functioneaza similar, cu o singura diferenta majora: contributiile nu sunt redirectionate de la bugetul public (ca la Pilonul II), ci sunt platite in mod voluntar, facultativ, de catre salariati si/sau angajatorii lor. Contributia la fondurile de pensii facultative beneficiaza de o deductibilitate fiscala (cate 400 EUR / an, atat la angajat cat si la angajator), pentru incurajarea economisirii private. In prezent, peste 450.000 de romani contribuie pentru acest tip de pensie suplimentara, care se va adauga celei obtinute de la stat (Pilonul I) si de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Problema demografica
arata deja ca logica redistributiva a Pilonului I (sistemul de pensii de stat) nu mai poate functiona in mod sustenabil in viitor. Salariatii (contributorii) vor fi tot mai putini, iar pensionarii (beneficiarii) vor fi tot mai multi. De aceea, participarea la Pilonul II si Pilonul III de pensii private reprezinta singura solutie eficienta de economisire suplimentara, pentru o pensie mai buna in viitor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2848 vizualizari

 • -1 (11 voturi)    
  Campanie de educare (Joi, 18 noiembrie 2021, 10:44)

  oxbridge [utilizator]

  Administratorii de fonduri Pilon 2 ar trebui sa finanțeze o campanie de educație financiară, pentru a reduce ponderea celor care cer toți banii odată, nu eșalonat. In fond, in joc sunt și comisioanele lor din administrarea sumei rămase pe durata eșalonării la plata.
  Ponderea mare a celor care cer banii de pensie odată este încă un semn al gradului redus de educație financiară.
  • +3 (5 voturi)    
   care e problema? (Joi, 18 noiembrie 2021, 11:22)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui oxbridge

   .. ca-mi iau toti banii odata? ti-e frica ca vin sa-ti cer din nou, sau ce?
  • +5 (7 voturi)    
   Esti absurd (Joi, 18 noiembrie 2021, 11:44)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui oxbridge

   Cat timp suma medie cumulata in conturi este de 10000 de lei, asta inseamna ca in 60 de luni suma lunara ar fi de cam 120 de lei pe luna. Ce rost are pentru cineva sa se complice sa incaseze lunar o asemenea suma?
  • 0 (6 voturi)    
   educatie financiara? (Joi, 18 noiembrie 2021, 11:52)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui oxbridge

   Pai in cazul asta ar trebui inceput cu definit minciuna ca P2 ar fi pensie, ca lumea sa creada ca este pana moare. Este suma finita compusa din bani cotizati + randament-comisioane. Mai repede e asimilabil unui depozit bancar, doar ca astia au comisionul de "virare" _garantat_.
   Daca depui azi 100 si maine vrei sa-i scoti conform conditii (deces etc) sau intra in faliment fondul, vei descoperi ca vei lua 100-comision "virare". Misto contract negociat, nu?

   Tot la educatie financiara s-ar incadra si amanuntul ca "inventatorii" P2 s-au dezis de idee si au constatat ca experimentul este o chestie nefunctionala la nivel de stat, insa mega business garantat pentru fondurile private de "pensii". In tarile cu apa calda nu ai P2 cu obligativitate, ci P3 care este optional, cum era si este si la noi. P2 s-a introdus in tarile din america latina + in alea care fac drepti, iar unele au si renuntat.
 • +3 (9 voturi)    
  ILEGAL. Daca tu primesti transe lunare dar mori? (Joi, 18 noiembrie 2021, 10:44)

  Gryphus [utilizator]

  Pai sa zicem ca ai contribuit 100.000 si ai dreptul sa primesti 100.000 dar cand iesi la pensie la 65 de ani tu primesti lunar 500 RON si mai traiesti 3-4 ani.

  deci NU ajungi sa te bucuri de toata suma cuvenita, asta vor ei.
  • 0 (4 voturi)    
   Greșit (Joi, 18 noiembrie 2021, 12:37)

   oxbridge [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   In caz de deces după începerea plăților lunare de pensii, soldul se va plăti urmașilor. Nu se pierde nimic precum la pilonul 1, fiecare cont este nominativ, banii nu sunt la grămada.
   • -1 (5 voturi)    
    corect partial (Joi, 18 noiembrie 2021, 14:13)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui oxbridge

    Fix ca un depozit bancar.
    E funny ca e marketat ca "pensie" ca sa faca fraierii analogie cu cea pe care o incasezi, mare/mica, pana mori

    Banii din P1 nu se "pierd". Asa e sistemul, inclusiv in tarile cu apa calda, care NU au P2 ca la noi. Bismark presupune ca generatia de azi sa plateasca pentru parinti/bunici.
    P2 mai pune un pic bugetul de pensii in cap, pe langa ce o face natalitatea. Practic doar se asigura un businees pentru cine trebuie.
 • +2 (10 voturi)    
  Cum stie ASF durata vietii? (Joi, 18 noiembrie 2021, 10:49)

  Amad [utilizator]

  Este fix acceasi teapa ca P1.
  ASF este defapt interesata sa existe cat mai putine retrageri, introducand sintagma "durata vietii.

  "Intenția noastră în lege este ca plata pensiilor să fie în tranșe lunare pe durata vieții, ..."
  Normal, aveti nevoi de vaci de muls pentru viata de lux din ASF.
  De mentionat ca aceasta propunere este facuta chiar de ASF, beneficiar direct al comisioanelor de tranzactionare pe BVB.
  • 0 (4 voturi)    
   se (Joi, 18 noiembrie 2021, 12:35)

   ionoi [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   se mosteneste suma..e proprietate!
 • +2 (8 voturi)    
  . (Joi, 18 noiembrie 2021, 10:58)

  nub [utilizator]

  sa inteleg ca nu vor sa mai returneze banii oamenilor ? renta viagera e ceva mic platibil 1 data pe an .... cum pot traii din asta ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by