Peste 7200 de români au solicitat plata pensiilor cuvenite din Pilonul II în primele 5 luni din acest an, într-o perioadă în care valoarea activelor acestora a scăzut serios pe fondul războiului din Ucraina și a inflației record. Au încasat aceștia mai puțin decât au contribuit? Ce spun datele ASF și ce garanții sunt în lege privind sumele cuvenite?

BatraniFoto: AGERPRES

Ce bani au încasat de la Pilonul II peste 7.200 de români pensionați în această perioadă, după aplicarea taxelor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat la solicitarea HotNews.ro câți bani au încasat din Pilonul II românii care au ieșit la pensie în această perioadă de scăderi a valorii activelor la Pilonul II de pensii.

De notat că din valoarea totală cuvenită se deduc impozitul și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

  • În perioada 1 ianuarie 2022 - 31 mai 2022, au solicitat plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, un număr de 7.201 participanți, din care 4.843 au solicitat plata unică și 2.358 au solicitat plata eșalonată.”
  • Valoarea totală plătită din fondurile de pensii pentru participanții care au solicitat plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, a fost de 137,05 milioane de lei, din care 89,99 milioane de lei au fost plătiți prin plată unică și 47,05 milioane de lei au fost plătiți prin plată eșalonate.
  • Din valoarea totală a activului cuvenit participanților s-au dedus impozitul pe venit, în valoare totală de 7,69 mil. lei, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, de 7,30 mil. lei, precum și comisioane bancare și taxe de mandat, rezultând o valoarea efectiv încasată de către participanți de 121,94 milioane de lei.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Ce taxe se aplică atunci când vrei să scoți toți banii de la Pilonul II?

Comisioanele de administrare aplicate de firmele care gestionează fondurile de pensii sunt reținute lunar pe parcursul perioadei de contributivitate și nu la plata finală.

Ce se întâmplă însă când îndeplinești condițiile de pensionare și vrei să primești deodată toți banii strânși la Pilonul II?

  • „În momentul când se efectuează o plată unică, în conformitate cu prevederile Legii 277/2015 privind Codului Fiscal, se aplică o cotă de impunere de 10% asupra venitul impozabil lunar din pensii cu deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei. De asemenea, după caz, se reține contribuţia de asigurări sociale de sănătate de 10% aplicabilă la baza de calcul cu deducerea sumei de 4.000 lei.
  • Astfel, din activul personal cuvenit participanților se deduc următoarele: impozitul și contribuția de asigurări sociale de sănătate.
  • În funcție de opțiunea fiecărui participant sunt percepute comisioane bancare sau de mandat aferente efectuării plăților către aceștia.”, au explicat oficialii ASF.

Așa se explică diferența între valoarea plătită de fondurile de pensii celor peste 7200 de participanți la Pilonul II și valoarea efectiv încasată de participanți.

ASF: Niciun participant la Pilonul II nu poate primi mai puțin decat valoarea garantată prin lege

Cum în primele 5 luni din acest an Pilonul II de pensii a înregistrat o scădere de aproape 6% a valorii activelor, este posibil ca unii participanți să aibă în conturi mai puțini bani decât a contribuit.

În situația în care un astfel de participant ar ajunge la finalul perioadei de cotizare și ar vrea să își scoată deodată suma acumulată, cât va primi?

  • „Administratorii au obligația ca, în cazul în care valoarea activului personal al participantului este mai mică decât valoarea garantată de prevederile art. 135 alin. (2) din Legea 411/2004, administratorii trebuie să majoreze valoarea activului personal al participantului până la nivelul valorii garantate.
  • Conform art.135 alin. (2) din Legea 411/2004, suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.”, spune ASF.

Ce garanții sunt în lege că acesta își va primi sumele cuvenite?

  • „Conform prevederilor art. 138 alin. (1) din Legea nr. 411/2004, administratorii fondurilor de pensii trebuie să menţină permanent un volum al provizioanelor tehnice corespunzător obligaţiilor financiare rezultate din prospectele schemelor de pensii private administrate, respectiv pentru acoperirea riscurilor aferente garanţiei investiţionale minime obligatorii, sau, dacă este cazul, şi a riscurilor aferente garanţiilor suplimentare asumate de administrator prin prospectul schemei de pensii.
  • Provizionul tehnic reprezintă volumul adecvat de active corespunzător angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de investiţii care acoperă riscurile biometrice şi pe cele privind investiţiile.
  • Prin urmare, niciun participant care solicită plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, nu poate primi mai puțin decât valoarea garantată, respectiv valoarea contribuţiilor plătite de către participant, pe întreg parcursul perioadei active, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.”, au mai precizat pentru HotNews.ro reprezentanții ASF.

APAPR: Pilonul II e încă pe plus cu 16,3 miliarde de lei, așa că plățile care să atingă nivelul de jos al garanției sunt rarisime sau inexistente

Nici administratorii fondurilor de pensii nu văd motive de îngrijorare privind sumele garantate de lege pentru participanții din Pilonul II care ies la pensie în această perioadă.

  • Cei care se pensionează azi văd scăderi în principal din acumulările de randament (creșteri substanțiale) anterioare, dupa cum se vede și pe graficul cu evolutia sistemului. Cei care se pensionează azi au intrat foarte probabil devreme în sistem, deci au prins o perioadă foarte lungă de randamente pozitive și acumulări.
  • Ca plasă de siguranță de ultimă instanță este și garanția contribuțiilor nete (contribuții minus comisioane), pe care administratorii o acoperă, la nevoie, din provizioanele tehnice constituite și din capitaluri proprii.
  • Câtă vreme însă, chiar și după scăderile de anul ăsta, sistemul înca este pe plus cu 16,3 miliarde lei față de contributiile brute (și mult mai mult peste contribuțiile nete), cazurile de plată care să atingă nivelul de jos, al garanției, sunt rarisime sau poate chiar spre inexistente”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al Asociației pentru pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Pilonul II: Activele au scăzut cu 6% în primele 5 luni. Câștig net de 16,3 miliarde de lei în 14 ani

7,8 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii (pensie obligatorie administrată privat) și au în administrarea celor șapte fonduri de pensii active nete de 88 miliarde de lei, însă războiul din Ucraina, inflația record generată de creșterea prețurilor la energie și alte materii au dus la scăderea cu aproape 6% a valorii activelor în primele cinci luni din acest an, arată datele recente ale APAPR. Administratorii spun însă că nu ar trebui să avem motive de panică.

În cei 14 ani, în sistem românii au virat contribuții brute de 72,5 miliarde de lei, iar în urma investițiilor activele nete administrate a ajuns la peste 88 miliarde de lei.

Potrivit administratorilor de fonduri, câștigul net (net de toate comisioanele percepute) generat de Pilonul II pentru români în această perioadă ar fi practic de 16,3 miliarde de lei, adică un randament mediu anual de 7,3% timp de 14 ani. Între timp, fondurile au început să facă și plăți care au ajuns la circa 850 milioane de lei.

Ce alte scăderi și creșteri ale activelor din Pilonul II au mai fost în ultimii 14 ani

Administratorii de fonduri de pensii din Pilonul II subliniază că actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II.

La finele lui 2018, pe fondul adoptării OUG 114/2018, Bursa a căzut, iar Pilonul II a arătat o depreciere de 3% în două luni. În anul următor, adică 2019, Pilonul II a recuperat și a avut cel mai bun rezultat anual din ultimii 9 ani, respectiv 11,8%. De asemenea, acum 2 ani, când a debutat pandemia Covid-19, în primele 3 luni din anul 2020 Pilonul II a arătat o scădere de aproape 7%, însă a recuperat la fel de rapid și a încheiat anul cu un rezultat pozitiv de 6,2% pe întreg anul 2020.