​Concurența în sectorul asigurărilor auto, în special RCA, s-a intensificat în urma falimentului City Insurance, clienții fostului lider RCA fiind redistribuiți între restul actorilor rămași în piață, dar falimentul a produs și o pagubă de natură psihologică asiguraților, arată un raport făcut public marți de Consiliul Concurenței.

Cresterea preturilor RCAFoto: Kiosea39 | Dreamstime.com

„Una dintre principalele pagube pe care falimentul City Insurance le-a produs este de natură psihologică și anume legată de ancorarea percepției asiguraților spre un nivel de tarif al primelor RCA nesustenabil de scăzut, după cum de altfel realitatea a demonstrat-o.”, se arată în raportul Consiliul Concurenței.

Cu alte cuvinte, asigurații au avut un șoc după falimentul City Insurance, în condițiile în care prețurile RCA au crescut semnificativ, în lipsa unor asigurători care să mai vândă la prețuri nesustenabile.

Autoritatea arată că, începând cu finalul anului 2021, pe piața RCA au rămas 7 asigurători naționali și pe lângă aceste societăți, în trimestrul IV al anului 2021, pe teritoriul României și-a început activitatea, pe baza libertății de stabilire, sucursala Axeria Iard.

De altfel, CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance, a arătat în vara acestui an că una din principalele cauze ale falimentului celei mai mari companii de asigurări, cu o cotă de piață de 43% și 1,15 milioane de clienți doar pe sectorul RCA în 2021, a fost un deficit de 1,2 miliarde lei rezultat din vânzarea a polițelor de asigurare sub tariful notificat către ASF, cu scopul creșterii cotei de piață.

Consiliul Concurenței: În sectorul gazelor naturale condițiile de concurență s-au alterat

Revenind la raportul Consiliul Concurenței, autoritatea spune că a observat o intensificare, în anul 2022, a concurenței în industria transportului rutier de mărfuri (+ 1,8%) și chiar a sectorului asigurărilor auto (asigurări auto facultative + 4,7%, asigurări auto de răspundere civilă +6,6%), însă și o alterare a condițiilor de concurență în sectorul gazelor naturale.

  • „Industria gazelor naturale și a energiei electrice continuă să fie subiectul principal al dezbaterilor zilnice. Perturbările majore din aceste două sectoare sunt cauzate de factori externi, precum limitarea livrărilor către Europa de gaze din Rusia, incertitudinea privind războiul din Ucraina și creșterea prețului certificatelor de emisii de CO2.
  • Efectul acestor factori, în sensul creșterii prețurilor atât pe piața gazelor naturale, cât și a energiei electrice, a fost accentuat și de scăderea ofertei interne: o producție mai scăzută atât de gaze naturale, cât și de energie electrică.”, se mai arată în raportul autorității.

Topul primelor 5 industrii din punct de vedere al presiunii concrențiale a rămas neschimbat, serviciile de consultanță IT rămânând pe primul loc, urmate de comercializarea de îmbrăcăminte și încălțăminte, canale TV cu plată, servicii IT de outsourcing, și servicii de arhitectură.

În legătură cu industria canalelor TV cu plată, putem observa faptul că tot mai multă lume se abonează la platforme de video la cerere „Video on Demand - VOD”, fenomen mult mai accentuat în mediul urban decât în cel rural.

Prognozele industriei arată faptul că și în viitor se așteaptă o creștere a acestui tip de serviciu, în paralel cu reducerea timpului petrecut în fața canalelor TV clasice. Cu toate acestea, vasta majoritate a celor care se abonează la VOD nu renunță la abonamentele de TV clasice, ci doar le alocă mai puțin timp de vizionare.

Sursa foto: Dreamstime.com