​Circa 50.000 de locuințe sociale sau de serviciu aflate în proprietatea statului nu sunt asigurate de primăriile marilor orașe împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren, în ciuda obligațiilor și a sancțiunilor legale. Nici nu ar fi de mirare de vreme ce sancțiunile se dau de primari și în 13 ani nu s-a aplicat niciuna.

Simulare interventie cutremur in BotosaniFoto: AGERPRES

Nu doar populația și firmele sunt obligate de lege să-și asigure locuințele aflate în proprietate împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren, ci și primăriile care dețin locuințe sociale sau de serviciu, iar datele oficiale arată că nici statul nu face ce s-a obligat prin lege.

Peste 60 de municipii nu au nicio locuință asigurată

Datele PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), societatea privată de asigurări care emite polițele PAD de asigurare obligatorie a locuințelor și plătește despăgubirile în caz de dezastre, transmise la solicitarea HotNews.ro arată că în ultimul trimestru al anului trecut, erau peste 60 de Muncipii cu zeci de mii de locuințe în proprietate și zero asigurări PAD pentru acestea.

  • „La data de 31.12.2022, conform Insitutului Național de Statistică, în România erau 118.602 locuințe aflate în proprietatea statului. Dintre acestea, 80.000 sunt pe raza municipiilor, 18.000 a orașelor și 20.000 pe raza comunelor.
  • Deocamdată avem extrase numai datele de la nivelul Municipiilor, de unde rezultă că numai 30.000 de locuințe erau asigurate în ultimul trimestru din 2022, reprezentand astfel sub 38% din total.
  • Ca număr de municipii cu locuințele publice asigurate in proportie de peste 10%, avem doar 37 municipii din 105. Avem și 62 de Municipii care nu au nicio locuință asigurată.”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare al PAID.

În Târgu Jiu, niciuna din locuințele de stat nu este asigurată

Spre exemplu, în județul Gorj, unde a avut loc marți un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade, la finele lunii trecute doar 9,16% din totalul locuințelor erau asigurate obligatoriu prin polița PAD împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren.

Cât privește situația locuinețelor aflate în proprietatea statului, primăria Municipiului Târgu Jiu deținea aproape 1.000 de locuințe la finele anului trecut și niciuna dintre acestea nu era asigurată cu PAD.

Iată mai jos câteva exemple de municipii cu zero locuințe de stat asigurate la finele anului trecut

  • Târgu Jiu - din aproape 1000 de locuințe în proprietate, 0 asigurate
  • Râmnicu Vâlcea - circa 1300 de locuințe, 0 asigurate
  • Reșița - din aproape 1000 de locuințe, 0 asigurate
  • Drobeta Turnu Severin - 900 de locuințe și 0 asigurate

La polul opus, sunt și primării care și-au asigurat locuințele aflate în proprietate:

  • Timișoara - circa 1.500 de locuințe din care 1.400 erau asigurate
  • Sibiu - circa 1.100 locuințe, 97% asigurate
  • Hunedoara - circa 700 de locuințe, toate asigurate
  • Deva - circa 1000 de locuințe, din care 700 sunt asigurate

În București există circa 9500 de locuințe aflate în proprietatea statului și toate erau acoperite cu polița PAD, arată datele PAID.

De ce nu-și asigură primăriile aceste locuințe deși este obligație legală?

  • „În cadrul unui proiect prin care am vizitat mai multe primării am adunat informații. Principalele motive pentru care nu sunt asigurate sunt legate de buget. Prioritățile Municipalităților sunt foarte multe și este greu să ne gasim un loc printre acestea pentru asigurarea locuințelor.”, spune Cosmin Tudor.

O explicație este și faptul că amenzile ar trebui aplicate tocmai de către primari, dar în cei 13 ani de la aplicarea legii 260/2008 nici un primar nu a recurs la această sancțiune pentru a nu fi taxat electoral.

  • „Nu avem informații că s-ar fi dat vreo amendă în baza legii 260/2008 până acum”, admite și oficialul PAID.

Cum știu primarii cine are locuința asigurată și cine nu

Cosmin Tudor a mai precizat pentru HotNews.ro că „primăriile au acces în baza de date a PAID pe baza unor credențiale (n.a date de acces), au acces permanent la polițele emise în raza UAT-ului coordonat și pot vedea astfel prin diferență cine nu are locuința asigurată.”

  • „Din păcate, această secțiune nu este accesată de mai mult de 20 de primării din cca 3200, iar acestea nu sunt cele mai mari ca populație.
  • O alta problemă este neactualizarea listelor clădirilor expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic, avem listele vechi chiar și din 2008, iar primăriile ar trebui să le actualizeze.”, a mai declarat directorul de dezvoltare al PAID.

Cele mai recente date ale PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), societatea privată de asigurări care emite polițele PAD de asigurare obligatorie a locuințelor și plătește despăgubirile în caz de dezastre, arată că la finalul lunii ianuarie din acest an erau în vigoare 1.850.373 polițe PAD reprezentând 19,30% din fondul locativ național.

75% dintre locuințele asigurate cu PAD sunt în mediul urban.

Pentru detalii citește și: