​Euroins Insurance Group (EIG), parte a grupului bulgar Eurohold, a depus un recurs oficial la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu raportul autorității europene în asigurări EIOPA privind problemele financiare ale fostului lider RCA, Euroins România. Bulgarii acuză prejudicii cauzate de modul în care a fost întocmit, emis și prezentat acest raport.

Kiril Boshov si Tanja Blatnik, EuroinsFoto: AGERPRES
  • „Raportul EIOPA privind rezervele tehnice ale Euroins România (la data de 30 septembrie 2022) a fost emis pe 28 martie, la 11 zile după ce ASF a retras licența EIRO. Niciun document oficial nu a fost publicat de EIOPA în același timp cu referire la acest raport, și niciun fel de document oficial în acest sens nu a fost de fapt înaintat către EIG.
  • Aceasta a însemnat incapacitatea de a se informa cu privire la constatări, de a se apăra și de a răspunde afirmațiilor din spațiul public, în condițiile în care în zilele următoare, părți fragmentate din acest raport al EIOPA au fost scurse în presă către câteva publicații românești, ceea ce constituie o altă încălcare a regulilor din domeniu.
  • În plus, același raport a fost prezentat de ASF Curții de Apel București, care a limitat suplimentar capacitatea EIG de a asigura cea mai bună protecție juridică posibilă pentru interesele clienților și acționarilor săi asigurați.
  • Ulterior, grupul de asigurări a contestat acest raport la Camera de Apel (BoA) a Autorităților Europene de Supraveghere (ESA), susținând că a prejudiciat în mod semnificativ dreptul la apărare al companiei, nu a respectat principiile UE ale statului de drept și a ignorat solicitarea inițială a grupului de revizuire imparțială și independentă a rezervelor ЕIRO.
  • La 8 iunie, Consiliul de Administrație al ESA a decis să nu revizuiască recursul EIG pe fond.”, se arată în comunicatul transmis joi de grupul Eurohold.

ASF a declarat la Guvern că raportul EIOPA a confirmat problemele financiare de la Euroins

Reamintim faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023 să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

În data de 5 aprilie 2023, conducerea ASF a fost chemată la Guvern să explice plafonarea prețurilor RCA în contextul unui nou faliment major în piața RCA, la Euroins, moment în care Valentin Ionescu, directorul general în asigurări din ASF, a declarat că și EIOPA a făcut o analiză proprie și a confirmat decizia luată în cazul Euroins.

  • „EIOPA a confirmat analiza ASF și deciziile ASF la Euroins. Și noi și autoritatea din Bulgaria am primit acest raport, dar nu-l putem face public pentru că nu avem acordul autorității europene. Pot să confirm ce a apărut în presă. Ajustările EIOPA pe rezervele tehnice și pe reasigurare sunt principalele ajustări, așa cum am avut și noi.
  • Principalele ajustări sunt pe best estimate, pe rezervele tehnice brute și pe cedările din reasigurare. Nevoia de SCR este publică este in decizie undeva la 2,2 miliarde de lei, deci 440 milioane de euro. EIOPA vine și confirmă suma noastră, chiar e ceva mai mare în ajustarea EIOPA.”, a precizat atunci directorul ASF.

Eurohold a acuzat o posibilă scurgere ilegală de informații / Asemenea concluzii ale EIOPA ar putea viza doar perioade financiare foarte vechi

Legat de informațiile privind raportul EIOPA, grupul bulgar Eurohold a reacționat miercuri acuzând că scurgerea unor astfel de informații, dintr-un raport pe care Euroins nu l-a primit, ar încălca legea.

  • „Nici Eurohold, nici Euroins Insurance Group sau acționarii și reprezentanții săi nu au primit vreun raport de control oficial sau orice alt document valabil care se referă la capitalul sau poziția de solvabilitate a Euroins România. Scurgerea unor astfel de informații ar putea însemna că o instituție oficială a încălcat legea.
  • Deoarece nu am primit un astfel de raport de control, nu cunoaștem care sunt concluziile unui astfel de raport. Asemenea concluzii ar putea viza doar perioade financiare vechi, precum de la 30 septembrie 2022. După cum am menționat anterior, contractul de reasigurare cu EIG Re acoperă întregul risc aferent portofoliului Euroins România, inclusiv daunele, precum și eventuala creștere a rezervei și eventuala diminuare a acoperirii contractelor anterioare de reasigurare care erau valabile anterior celui semnat cu EIG Re.
  • Încă o dată, subliniem faptul că contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re a fost valabil în perioada 1 ianuarie – 17 martie 2023. Decizia ASF de a retrage licența și de a iniția procedura de faliment a Euroins România, luată la 17 martie 2023, a fost exact actul care a reziliat acest contract de reasigurare și i-a lăsat pe toți clienții asigurați fără protecție și acoperire de asigurare.
  • În cele din urmă, acționarii EIG, inclusiv BERD, au înaintat către ASF o propunere concretă care ar salva toate cheltuielile FGA și ar împiedica piața de asigurări din România de haosul care a fost generat. Suntem gata să prezentăm public această propunere când va fi cazul. Am înaintat această propunere și autorității bulgare de reglementare (FSC) și EIOPA.”, a transmis grupul Eurohold.

Guvernul Ciucă a aprobat în data de 5 aprilie plafonarea pentru 6 luni a prețurilor RCA la nivelul de la sfârșitul lunii februarie 2023, cu o condiție: ca în această perioadă ASF și Consiliul Concurenței să vină cu modificările necesare la legea RCA pentru a fi evitate pe viitor alte crize și falimente.