O modificare legislativă aparent minoră în proiectul legii pensiilor - înlocuirea unui „sau” cu un „şi” - ar putea exclude definitiv din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesioniști (PFA, II, IF, DDA, etc.), funcționari publici și manageri angajați cu contract de mandat, a atenționat miercuri APAPR (Asociația administratorilor fondurilor de pensii private).

Bani la pensieFoto: © Thodonal | Dreamstime.com

Asociația pentru pensiile administrate privat din România (APAPR) atenționează că în Art. 35 alin. (2) din proiectul noii legi a pensiilor, prevederea în vigoare în prezent (potrivit căreia la Pilonul II contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS) este înlocuită de o prevedere care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților (profesii liberale, contracte de mandat, etc.).

  • „Modificarea legislativă este aparent minoră – înlocuirea unui „sau” cu un „şi” – dar produce efecte dramatice pentru aproape un milion de români și pentru Pilonul II ca sistem.
  • Modificarea este prezentă doar la alin. (2), care se referă la contribuția virată Pilonului II, nu și alin. (1), care se referă la contribuția virată la bugetul public de pensii.”, atenționează asociația.

APAPR face apel public la Ministerul Muncii, Guvern și Parlamentul României să mențină în proiectul legii pensiilor prevederea care este în vigoare în prezent (Art. 39 alin. (2) din Legea 263/2010), fară să afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul II de pensii private, cu rezultate excelente în primii 15 ani de funcționare.

Asociația mai subliniază că o astfel de modificare s-ar adăuga milionului de salariați deja excluși cu contribuțiile viitoare până în 2028 (construcții, agricultură, industrie alimentară, IT), adică un impact major asupra stabilității Pilonului II de pensii private obligatorii.

Câți români nu vor mai contribui la Pilonul II, după exceptarea IT-știlor

750.000 de salariaţi din construcţii, agricultură, industrie alimentară nu contribuie la Pilonul II până în 2028, iar prin legea taxelor Guvernului Ciolacu (296/2023) încă 200.000 de angajați din IT vor fi exceptați automat de la contribuția la acest Pilon.

Dacă vor totuși să transfere banii la pensia administrată privat, IT-știi trebuie să facă o cerere către angajator.

„Vom ajunge în urma exceptării IT-istilor de la contribuția la Pilonul II la aproximativ 1 milion de români care nu vor mai contribui pentru o perioadă de timp la Pilonul 2 ceea ce cu siguranță nu va fi în avantajul lor.

Este un avantaj pe termen foarte scurt, dar la pensie vor avea de suferit pentru ca vor avea mai putini bani in contul de pensie.”, a declarat marți Radu Crăciun, președintele APAPR (asociația administratorilor fondurilor de pensii).

Se apropie alegerile: Proiectul legii pensiilor prevede o creștere medie de 40% / 55,36 miliarde lei impact bugetar

Ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu a anunţat că noua iniţiativă legislativă a pensiilor va fi aprobată de către Executiv, pe data de 9 noiembrie şi va fi adoptată de către Legislativ până pe 20 noiembrie, potrivit News.ro.

Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele patrul luni, din septembrie până în decembrie.

  • „Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră, pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români.
  • Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie.
  • Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a declarat ministrul Muncii.

Aceasta a mai spus că această lege a pensiilor va avea aplicare de la începutul lunii ianuarie a anului viitor şi atunci punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

Reamintim că anul 2024 este un an electoral de maximă împortanță pentru țara noastră având alegeri eurparlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Ministerul Muncii a lansat luna trecută în consultare publică noul proiect de lege privind sistemul public de pensii

Proiectul noii legi a pensiilor urmează să intre în dezbatere publică pentru următoarele 10 zile iar Parlamentul are termen de adoptare până la 29 noiembrie.

Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. În primă etapă pensiile vor creşte o dată de la 1 ianuarie cu 13.8% şi apoi la 1 septembrie 2024.

Sursa foto: Dreamstime.com