Informatia pe scurt:
1. Doua propuneri legislative aflate acum in dezbatere la Senat cer garantarea unui castig din contributiile la pensiile private obligatorii care sa fie actualizat cu inflatia.
2. Un proiect legislativ similar, care cerea ca banii depusi la fondul de pensii dar si un castig peste indicele de inflatie, a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului in 2009
3. Asociatia Fondurilor de Pensii (APAPR) sustine ca o astfel de masura este tehnic imposibila si ar duce la prabusirea sistemului
4. Comisia de Supraveghere a acestei piete (CSSPP) sustine ca garantiile actuale au fost stabilite tinandu-se cont de experienta de succes a altor state si ca sistemul din Romania este unul dintre cele mai moderne si sigure din lume.
- Cum a reinviat solicitarea "garantarii inflatiei" pentru contributiile la pilonul II de pensii
"Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, actualizata cu rata inflatiei intre data platii si data iesirii la pensie".
Nu mai devreme de anul trecut, ambele Camere ale Parlamentului au respins o solicitare similara:
"Banii depusi de catre cetateni la fondul privat de pensii, dar si un castig care sa depaseasca indicele de inflatie, sunt garantati integral de catre administrator la o societate de asigurari".
- Motivele invocate in noile propuneri legislative pentru nevoia "garantarii inflatiei":
- Principala garantie din lege, de ordin absolut, aceea ca "suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale", nefiind raportata la inflatie nu acopera scaderea puterii de cumparare a banilor; in timp:
"De exemplu, la o rata medie anuala a inflatiei de 2,5% (...), valoarea unei sume de bani din prezent se injumatateste in 28 de ani; participantii la pilonul II sunt insa obligati sa contribuie si timp de peste 40 de ani la acest sistem (pt cei mai tineri angajati). Mai mult, la o inflatie media anuala de 7,85%, precum cea din 2008, injumatatirea valorii reale a contributiei are loc in numai 9 ani. Daca luam in calcul si comisioanele legale, valoarea reala este diminuata si mai mult".
- Nici garantia relativa prin care nici unui fond nu ii este permis sa aiba randamente semnificativ mai reduse decat media pietei, performanta fondurilor fiind masurata trimestrial nu este de ajuns.
"In termeni relativi, garantia este si mai neclara, intrucat randamentul mediu al pietei poate fi si negativ. Mai mult, chiar daca este pozitiv, el nu este neaparat peste rata inflatiei. Iata de ce apare necesitatea unei garantii in termeni reali a valorii pensiei pe care o vor primi participantii la pilonul II".
- APAPR: O asemenea garantie este tehnic imposibila, iar aprobarea ei ar duce la prabusirea intregului sistem
Pe langa propunerea respinsa in Parlament in 2009, administratorii amintesc si de esecul initiativei cetatenesti pe aceasta tema, demarata tot anul trecut de Grupul de Economie Aplicata, impreuna cu Confederatia Sindicala Cartel-Alfa si cu Blocul National Sindical (BNS) de a strange 100.000 de semnaturi pentru modificarea Legii nr. 411/2004, in sensul garantarii de administratori a unor randamente peste inflatie.
De notat ca una din partile care a facut aceasta initiativa, Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa, a participat la crearea AG2R Fond de Pensii, alaturi de Asociatia Franceza de Mutualitate AG2R si de Uniunea Nationala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903). Fondul de pensii a disparut din piata in vara lui 2008, nereusind sa atraga un numar suficient de participanti.
"Garantarea inflatiei", mai spun administratorii de fonduri de pensii, "este tehnic si practic imposibil de aplicat, intrucat pe piata financiara romaneasca nu exista niciun instrument care sa poata furniza randamente garantat peste inflatie, nici macar titluri de stat cu randament garantat peste inflatie".
Administratorii amintesc ca nici macar statul nu poate oferi garantii legate de nivelul inflatiei, amintind ca BNR a ratat ani de-a randul tinta de inflatie.
O eventuala aprobare a unei astfel de masuri ar avea ca efect imediat reducerea la zero a concurentei intre fondurile de pensii, care ar adopta aceeasi strategie investitionala excesiv de conservatoare si ar rata toate oportunitatile investitionale eficiente pe termen lung. Piata ar ajunge astfel la o alocare suboptimala a plasamentelor investitionale, in defavoarea participantilor. Masura ar plafona randamentele fondurilor si ar scoate de pe piata, unul cate unul, fondurile de pensii, iar in final sistemul s-ar prabusi sub propriile costuri.
Despre efectele negative ale unei astfel de masuri de "garantare a inflatiei" s-au mai exprimat in 2009 si Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) si CFA Romania, o asociatie de analisti financiari avand peste 100 de membri.
- CSSPP: Sistemul de pensii private din Romania, unul dintre cele mai moderne si mai sigure din lume
Potrivit Comisiei, nu mai putin de zece elemente de siguranta fac din Pilonul II un sistem solid si sigur pentru cele peste 4 milioane de participanti, printre care garantiile privind rata minima de rentabilitate, garantarea contributiilor nete, separarea activelor, supravegherea prudentiala si Fondul de Garantare.
Nu in cele din urma, Comisia a mai amintit ca "garantiile oferite de fondurile de pensii private obligatorii - Pilon II sunt prevazute atat in legea de baza a sistemului (Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) cat si in legislatia secundara, emisa de catre expertii CSSPP dupa consultarile cu specialistii din piata, tinandu-se cont de experienta in domeniu a celorlalte state care au implementat cu succes Pilonul II, cu mult timp inaintea Romaniei".
Daca nu pot sa sustina randamente la nivelul inflatiei, inseamna ca NU SINT BUNI pentru a "gazdui" sperantzele romanilor.
In principiu pare o irosire a banilor: in realitate e un furt cu legea in mina.
In loc sa-i puna pe aia sa gaseasca portite sa ocoleasca inflatia facuta de BNR si GUVERN?
E ca si cum as spune "te o oblig sa faci cinstit mai multi bani decat pot eu GUVERN/BNR pot fura prin inflatie".
Dar nu mai bine nu mai furi tu guvern/bnr si ii ajutam in felul asta pe toti romanii?
Ia zi tu?
Normal ca tot guvernul alora si banca lor centrala fac inflatie, dar au o inflatie mult mai mica si nu vin cu propuneri fanteziste sa le rezolve altii problemele cauzate de ei.
Si apropo, eu lucrez in mediul privat si economisesc destul de mult, poate tu care lucrezi la stat si esti platit din banii imprumutati de la FMI esti vinovat de inflatie.
Definitia asta infantila a inflatiei (e inflatie doar daca cresc preturile) e o inventie relativ recenta facuta sa ascunda adevaratele cauze ale inflatiei.
In prima parte a secolului definitia inflatiei era sinonima cu cauza ei: inflatia masei monetare.
In loc sa investeasca banii undeva (si investitia sa se intoarca cu niste bani frumosi - chiar si cu riscul ca anumite investitii sa nu mearga) vor fi tinuti efectiv la "saltea" in depozite bancare sau mai stiu eu ce trezorerii ale statului
nici statul nu garanteaza randamentul la ceea ce pui la CAS sa fie indexat cu inflatia !
Cinstit ar fi ca statul sa te oblige sa faci un set de acte: Vrei sa platesti pensii, te inscrii intr-un sistem public/privat de pensii cu riscurile/beneficiile de rigoare. Nu vrei pensii, semnezi dosar ca nu vei solicita niciodata pensii si la batranete mori ca un caine fara pensie daca nu ai pus nimic deoparte. Dar nu sa te oblige sa sponsorizezi niste entitati private fara niciun fel de garantie
Pentru tine şi pentru alţii care gândesc ca tine, uite fă următoarea comparaţie:
pilonul 1= 10,5% (CAS angajat)+20,8% (angajator)-2,5% (pilonul 2)=28,8%.
Bărbat care contribuie de la 22 ani (terminarea facultăţii) până la 65 ani (deci, 43 ani) pentru a avea o pensie care reprezinta 53,3% din salariu mediu din România. Deci, un asa-zis randament total de 24,5%, adică 0,57% pe an.
Compară acum acest randament "fabulos" cu randamentul pe pilonul 2 de la oricare din fondurile de pensii rămase pe piaţă şi spune cu guriţa ta care e mai avantajos.
De ce populist? Pai la pilonul 1 statul garanteaza vreo crestere, sau acoperirea inflatiei? Deci daca statul insusi nu poate, iar pensiile de stat se erodeaza (vezi anii '90), cum poti sa ceri asta de la pilonul 2 ?
Dar macar sa iti dea banii pe care ii cotizezi!
http://www.gandul.info/news/fostul-director-al-fondului-proprietatea-care-a-castigat-500-000-euro-si-eu-am-revolta-mea-in-sua-as-fi-castigat-milioane-cat-au-castigat-doi-ministri-ai-cabinetului-boc-5506751
Record absolut: 180 de salarii compensatorii
http://www.jurnalul.ro/stire-special/record-absolut-180-de-salarii-compensatorii-514579.html
Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana si directorul Eximbank, castiga 20.760 de euro pe luna.
http://www.revista22.ro/ionut-costea-cumnatul-lui-mircea-geoana-si-directorul-eximbank-castiga-6865.html
Mentalitati precum ce de mai sus ne fac sa fim in aceasta mocirla. Cotizez din 2007 si la Pilonul II si la Pilonul III. Pot intra oricand pe site-ul firmei de pensii si vad valorile conturilor. Am reusit sa economisesc cam 2000 Euro. Acesti bani vor ajunge la mine sau la mostenitorii legali, daca patesc ceva pana la pensie. Cine imi garanteaza pensia de la stat? Ce se intampla cu banii daca nu apuc sa ies la pensie?
daca nu-mi convine nici un fond , este dreptul meu sa imi economisesc singur baniii....de ce nu se accepta si ideea asta?
nu..pentru atunci cum i-ar mai fura?
cetatenii pot face presiune pentru a se accepta si metoda asta..care este problema..sunt banii mei..ii strang cu, vreau si nu mai cer nimic de la nimeni!/(editat de HotNews.ro)
Este un factor psihologic pe care mulţi nu-l înţeleg. O contribuţie penstru pensie este aceea la care nu ai acces decât la pensie, nu altfel. Degeaba spuneţi că vei depune la bancă, la fonduri de investiţii sau pe bursă. Aia nu e pensie. Când veţi înţelege acest lucru aţi făcut jumătate de pas.
Un jaf national gandit de niste minti stricate!
Poate cineva indreapta erorile nationale!