Garantarea unui castig din pensia privata obligatorie care sa tina cont de inflatie, ceruta din nou in Parlament

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 15 februarie 2010, 10:04 Economie | Asigurari


 documente
(15 Feb 2010) PDF, 224KB
Doua proiecte legislative, depuse in Senat la sfarsitul anului trecut, cer ca suma totala cuvenita pentru pensia privata obligatorie sa nu fie mai mica decat valoarea contributiilor platite, actualizata cu rata inflatiei intre data platii si data iesirii la pensie. Administratorii fondurilor de pensii spun ca initiative legislative similare au fost respinse de nenumarate ori in ultimii ani si ca tehnic ar fi imposibil garantarea unor randamente peste inflatie. De cealalta parte, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea a declarat pentu HotNews.ro ca propunerile legislative sunt efectul initiativelor cetatenesti.

Informatia pe scurt:

1. Doua propuneri legislative aflate acum in dezbatere la Senat cer garantarea unui castig din contributiile la pensiile private obligatorii care sa fie actualizat cu inflatia.
2. Un proiect legislativ similar, care cerea ca banii depusi la fondul de pensii dar si un castig peste indicele de inflatie, a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului in 2009
3. Asociatia Fondurilor de Pensii (APAPR) sustine ca o astfel de masura este tehnic imposibila si ar duce la prabusirea sistemului
4. Comisia de Supraveghere a acestei piete (CSSPP) sustine ca garantiile actuale au fost stabilite tinandu-se cont de experienta de succes a altor state si ca sistemul din Romania este unul dintre cele mai moderne si sigure din lume.
 • Cum a reinviat solicitarea "garantarii inflatiei" pentru contributiile la pilonul II de pensii
Doua proiecte legislative, aproape identice ca forma, initiate in noiembrie si decembrie anul trecut si aflate in prezent in dezbatere la Comisiile de specialitate din Senat, reinvie o problema veche de ani de zile: "garantarea inflatiei" la contributiile pe pilonul II de pensii. Ambele propuneri solicita acelasi lucru:

"Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, actualizata cu rata inflatiei intre data platii si data iesirii la pensie".

Nu mai devreme de anul trecut, ambele Camere ale Parlamentului au respins o solicitare similara:

"Banii depusi de catre cetateni la fondul privat de pensii, dar si un castig care sa depaseasca indicele de inflatie, sunt garantati integral de catre administrator la o societate de asigurari".
 • Motivele invocate in noile propuneri legislative pentru nevoia "garantarii inflatiei":
Initiatorii amintesc ca scopul aparitiei sistemului de pensii administrate privat a fost nevoia de pensii mai mari decat cele obtinute printr-un sistem unic de tip redistributiv si ca aparitia pensiei private obligatorii a redus pensia de stat, fapt pentru care valoarea pensiei private obligatorii va trebui sa fie mai mare decat diferenta care se pierde la pensia de stat. In actuala forma insa, sustin senatorii si deputatii initiatori ai celor doua proiecte, legea nu ofera suficiente garantii in acest sens:
    
    - Principala garantie din lege, de ordin absolut, aceea ca "suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale", nefiind raportata la inflatie nu acopera scaderea puterii de cumparare a banilor; in timp:

"De exemplu, la o rata medie anuala a inflatiei de 2,5% (...), valoarea unei sume de bani din prezent se injumatateste in 28 de ani; participantii la pilonul II sunt insa obligati sa contribuie si timp de peste 40 de ani la acest sistem (pt cei mai tineri angajati). Mai mult, la o inflatie media anuala de 7,85%, precum cea din 2008, injumatatirea valorii reale a contributiei are loc in numai 9 ani. Daca luam in calcul si comisioanele legale, valoarea reala este diminuata si mai mult".

    - Nici garantia relativa prin care nici unui fond nu ii este permis sa aiba randamente semnificativ mai reduse decat media pietei, performanta fondurilor fiind masurata trimestrial nu este de ajuns.

"In termeni relativi, garantia este si mai neclara, intrucat randamentul mediu al pietei poate fi si negativ. Mai mult, chiar daca este pozitiv, el nu este neaparat peste rata inflatiei. Iata de ce apare necesitatea unei garantii in termeni reali a valorii pensiei pe care o vor primi participantii la pilonul II".

 • APAPR: O asemenea garantie este tehnic imposibila, iar aprobarea ei ar duce la prabusirea intregului sistem

Contactati de HotNews.ro, oficialii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), au reamintit ca initiative similare au fost respinse de 6 ori in ultimii 4 ani, atat de catre Guvern, cat si de catre Parlament si chiar de catre societatea civila.

Pe langa propunerea respinsa in Parlament in 2009, administratorii amintesc si de esecul initiativei cetatenesti pe aceasta tema, demarata tot anul trecut de Grupul de Economie Aplicata, impreuna cu Confederatia Sindicala Cartel-Alfa si cu Blocul National Sindical (BNS) de a strange 100.000 de semnaturi pentru modificarea Legii nr. 411/2004, in sensul garantarii de administratori a unor randamente peste inflatie.

De notat ca una din partile care a facut aceasta initiativa, Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa, a participat la crearea AG2R Fond de Pensii, alaturi de Asociatia Franceza de Mutualitate AG2R si de Uniunea Nationala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903). Fondul de pensii a disparut din piata in vara lui 2008, nereusind sa atraga un numar suficient de participanti.

"Garantarea inflatiei", mai spun administratorii de fonduri de pensii, "este tehnic si practic imposibil de aplicat, intrucat pe piata financiara romaneasca nu exista niciun instrument care sa poata furniza randamente garantat peste inflatie, nici macar titluri de stat cu randament garantat peste inflatie".

Administratorii amintesc ca nici macar statul nu poate oferi garantii legate de nivelul inflatiei, amintind ca BNR a ratat ani de-a randul tinta de inflatie.

O eventuala aprobare a unei astfel de masuri ar avea ca efect imediat reducerea la zero a concurentei intre fondurile de pensii, care ar adopta aceeasi strategie investitionala excesiv de conservatoare si ar rata toate oportunitatile investitionale eficiente pe termen lung. Piata ar ajunge astfel la o alocare suboptimala a plasamentelor investitionale, in defavoarea participantilor. Masura ar plafona randamentele fondurilor si ar scoate de pe piata, unul cate unul, fondurile de pensii, iar in final sistemul s-ar prabusi sub propriile costuri.

Despre efectele negative ale unei astfel de masuri de "garantare a inflatiei" s-au mai exprimat in 2009 si Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) si CFA Romania, o asociatie de analisti financiari avand peste 100 de membri.
 • CSSPP: Sistemul de pensii private din Romania, unul dintre cele mai moderne si mai sigure din lume
Contactati de HotNews.ro, oficialii CSSPP au atras atentia ca insitutia "nu are competenta de a comenta hotararile altor factori de decizie implicati in reforma legislatiei primare a sistemului de pensii din Romania". Totusi Comisia a reliefat faptul ca "Romania are unul dintre cele mai moderne sisteme din lume de tipul sau si totodata unul dintre cele mai puternice modele de siguranta".

Potrivit Comisiei, nu mai putin de zece elemente de siguranta fac din Pilonul II un sistem solid si sigur pentru cele peste 4 milioane de participanti, printre care garantiile privind rata minima de rentabilitate, garantarea contributiilor nete, separarea activelor, supravegherea prudentiala si Fondul de Garantare.

Nu in cele din urma, Comisia a mai amintit ca "garantiile oferite de fondurile de pensii private obligatorii - Pilon II sunt prevazute atat in legea de baza a sistemului (Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) cat si in legislatia secundara, emisa de catre expertii CSSPP dupa consultarile cu specialistii din piata, tinandu-se cont de experienta in domeniu a celorlalte state care au implementat cu succes Pilonul II, cu mult timp inaintea Romaniei".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1603 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  Nemernici (Luni, 15 februarie 2010, 10:17)

  x [anonim]

  Nemernicii ce incaseaza "pilonul 2" vor sa traiasca nepermis de bine pe pe banii altora.
  Daca nu pot sa sustina randamente la nivelul inflatiei, inseamna ca NU SINT BUNI pentru a "gazdui" sperantzele romanilor.
  In principiu pare o irosire a banilor: in realitate e un furt cu legea in mina.
  • +5 (5 voturi)    
   Pina la nemernicii de la pilonul 2 (Luni, 15 februarie 2010, 10:35)

   BOC [anonim] i-a raspuns lui x

   Nemernicii de la pilonul 1 traiesc nesimtit de bine pe CAS-ul platit(furat) de la mine.
   • +2 (2 voturi)    
    Lol, parlament cu minte gaunoasa (Luni, 15 februarie 2010, 11:13)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui BOC

    Dar nu mai bine OLBIGA BNR si guvernul sa stopeze inflatia?
    In loc sa-i puna pe aia sa gaseasca portite sa ocoleasca inflatia facuta de BNR si GUVERN?

    E ca si cum as spune "te o oblig sa faci cinstit mai multi bani decat pot eu GUVERN/BNR pot fura prin inflatie".
    Dar nu mai bine nu mai furi tu guvern/bnr si ii ajutam in felul asta pe toti romanii?
    • 0 (2 voturi)    
     in Italia? (Luni, 15 februarie 2010, 12:08)

     naiv [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     si in Germania si in USA tot guvernul Romaniei face inflatie?? Nu te-au invatat la partid ce este inflatia? Si un leu daca TU capeti la salariu produce inflatie!!!!
     • 0 (0 voturi)    
      Lol, ce inflatie e taticule in Italia? (Luni, 15 februarie 2010, 12:35)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui naiv

      Haaaa????
      Ia zi tu?

      Normal ca tot guvernul alora si banca lor centrala fac inflatie, dar au o inflatie mult mai mica si nu vin cu propuneri fanteziste sa le rezolve altii problemele cauzate de ei.

      Si apropo, eu lucrez in mediul privat si economisesc destul de mult, poate tu care lucrezi la stat si esti platit din banii imprumutati de la FMI esti vinovat de inflatie.
      Definitia asta infantila a inflatiei (e inflatie doar daca cresc preturile) e o inventie relativ recenta facuta sa ascunda adevaratele cauze ale inflatiei.
      In prima parte a secolului definitia inflatiei era sinonima cu cauza ei: inflatia masei monetare.
  • +3 (3 voturi)    
   efectele (Luni, 15 februarie 2010, 10:55)

   blackbird [utilizator] i-a raspuns lui x

   efectele vor fi exact pe dos ! - se va castiga mai putin pe termen lung.

   In loc sa investeasca banii undeva (si investitia sa se intoarca cu niste bani frumosi - chiar si cu riscul ca anumite investitii sa nu mearga) vor fi tinuti efectiv la "saltea" in depozite bancare sau mai stiu eu ce trezorerii ale statului

   nici statul nu garanteaza randamentul la ceea ce pui la CAS sa fie indexat cu inflatia !
  • 0 (2 voturi)    
   tu poti sa o faci? (Luni, 15 februarie 2010, 11:07)

   meticulos [anonim] i-a raspuns lui x

   daca da, pierzi timpul pe blog. Orice fond de pensii te va angaja pe multe mii de euro pe LUNA salariu. AI descoperit investitia fara risc. Orice, orice fluctueaza in lume (si cotatia aurului si a platinei si a obligatiunilor trezoteriei USA etc). Pe termen lung se face randamentul fondului; el poate fi inferior inflatiei pe o perioada scurta. Iti amintesc si ca inflatia se calculeaza tot pe un an si nu de la zi la zi (indiferent ce crede mass-media despre asta).
   • 0 (2 voturi)    
    :| (Luni, 15 februarie 2010, 12:07)

    rakkone [utilizator] i-a raspuns lui meticulos

    Omule, tu nu intelegi absurdul situatiei: Statul ma obliga sa dau niste bani unor favoriti ai sai, dar pe acei favoriti nu ii obliga sa imi dea banii inapoi. Daca favoritii au o pierdere de 50% de exemplu pe toata perioada, ei imi vor mai da doar 50% din suma depusa, nemaivorbind de "prin dinti" dobanda. E furt cu acte, si scapa perfect legal. Daca nu poti GARANTA, atunci nu OBLIGA!

    Cinstit ar fi ca statul sa te oblige sa faci un set de acte: Vrei sa platesti pensii, te inscrii intr-un sistem public/privat de pensii cu riscurile/beneficiile de rigoare. Nu vrei pensii, semnezi dosar ca nu vei solicita niciodata pensii si la batranete mori ca un caine fara pensie daca nu ai pus nimic deoparte. Dar nu sa te oblige sa sponsorizezi niste entitati private fara niciun fel de garantie
    • -1 (1 vot)    
     Garantiile sistemului de pensii (Luni, 15 februarie 2010, 22:43)

     senator [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

     Aloooo, ia daţi toţi o căutare cu nenea Gogu la titlul de mai sus şi mai citiţi un pic înainte de a debita toate prostiile pe -aici. Nu mai vorbiţi în necunoştinţă de cauză. Pentru cei care nu cunosc dedesubturile afacerii, acest individ Liviu Voinea este o unealtă a lui Năstase şi a unor lideri de sindicat afiliaţi/simpatizanţi PSD. Nu am posibilitatea de a participa la o discuţie televizată cu acest individ că l-aş face varză. Este nu numai incompetent, dar este şi imoral. S-a mai scris, dar văd că încă mai sunt oameni care pun botul la toate prostiile emanate de acest individ.
  • +1 (1 vot)    
   administratorii! (Luni, 15 februarie 2010, 11:11)

   aritmos [anonim] i-a raspuns lui x

   fondurilor de pensii sunt concediati (in alte tzari, la noi e prea devreme!) daca randamentul e considerat nesatisfacator. In alta ordine de idei, deocamdata pilonul 2 e sarac (vreo 300 mil.euro) ca sa conteze pe piata. Peste un an poate deveni un jucator serios pe obligatiuni, pe blue-chips si atunci va avea randamente mai mari.
  • 0 (0 voturi)    
   Neinformat (Luni, 15 februarie 2010, 22:38)

   senator [utilizator] i-a raspuns lui x

   Mister x, dacă eşti neinformat ai o scuză, dar dacă eşti informat intri în categoria pe care o clamezi. Cum poţi să ceri unei entităţi PRIVATE să garanteze câştiguri peste nivelul inflaţiei care este generat de politica unei entităţi DE STAT (Guvernul)? Nu ţi se pare că ai luat-o pe arătură? De ce nu eşti tot aşa de virulent când e vorba de risipa celor care gestionează pensia de stat? Sau te-a luat cumva amnezia?
   Pentru tine şi pentru alţii care gândesc ca tine, uite fă următoarea comparaţie:
   pilonul 1= 10,5% (CAS angajat)+20,8% (angajator)-2,5% (pilonul 2)=28,8%.
   Bărbat care contribuie de la 22 ani (terminarea facultăţii) până la 65 ani (deci, 43 ani) pentru a avea o pensie care reprezinta 53,3% din salariu mediu din România. Deci, un asa-zis randament total de 24,5%, adică 0,57% pe an.
   Compară acum acest randament "fabulos" cu randamentul pe pilonul 2 de la oricare din fondurile de pensii rămase pe piaţă şi spune cu guriţa ta care e mai avantajos.
 • +2 (4 voturi)    
  Analiza (Luni, 15 februarie 2010, 10:39)

  dan [anonim]

  Romania are unul din cele mai sigure sisteme de pensii private din lume. Banii se duc sigur catre banci. Cand o sa trebuiasca sa mearga banii catre oameni, nu va mai fi asa sigur. Poate chiar da faliment
 • +3 (5 voturi)    
  statul, dusmanul propriilor cetateni (Luni, 15 februarie 2010, 11:03)

  Taz [utilizator]

  Ce face statul, dand legi prin care muta bani din niste buzunare private (ale contribuabililor) in alte buzunare private (ale bancherilor)? TALHARIE ASCUNSA IN SPATELE LEGII !
 • +2 (2 voturi)    
  Subiect extra-populist (Luni, 15 februarie 2010, 11:20)

  daniels [anonim]

  ... initiat de consilierul din umbra al lui Geoana, Liviu Voinea de la GEA,care in schimb a primit si pozitie in board la EXIMBANK de la acesta...

  De ce populist? Pai la pilonul 1 statul garanteaza vreo crestere, sau acoperirea inflatiei? Deci daca statul insusi nu poate, iar pensiile de stat se erodeaza (vezi anii '90), cum poti sa ceri asta de la pilonul 2 ?
 • -1 (3 voturi)    
  Imparat si proletar la pensie ! (Luni, 15 februarie 2010, 11:41)

  tomane [anonim]

  Pensia privata ( ambele piloane si urmatoarele ! ) nu inseamna altceva decat ca te obliga statul romanesc sa dai inspre administrare niste bani prin fonduri si banci private straine si care in 10-15 ani vor cadea (desfinta,f falimenta, retrage s.a.) iar STATUL din Romania va spune ca aceasta masura a fost ceruta de UE si ca el nu se poate baga in afaceri private. Toate tampeniile sunt cerute de UE si cu tampeniile care le facem si noi vom produce o mare tampenie. Tare mi-e teama ca peste vre 10 ani, sau mai repede se va face o reimpartire si divizare UE (centrala, medie si suburbii ). Unde credeti ca vom fi repartizati ?Sau suntem deja ?
 • +1 (1 vot)    
  Ce magari (Luni, 15 februarie 2010, 12:18)

  Rali [utilizator]

  Oricum banii pe care i-am platit la pensia privata sunt mai putini pentru ca si-au oprit comisonul!
  Dar macar sa iti dea banii pe care ii cotizezi!
 • 0 (0 voturi)    
  Solutie ... (Luni, 15 februarie 2010, 12:35)

  utug [anonim]

  Solutie pentru salvarea pensiilor: Pilon Special - Lulache cu salarul lui Costea - Eximbanc + 180 salarii compensatorii tip Marian Mihalache - Eco Sid SA Hunedoara... Repede pana nu o rapesc americanii !

  http://www.gandul.info/news/fostul-director-al-fondului-proprietatea-care-a-castigat-500-000-euro-si-eu-am-revolta-mea-in-sua-as-fi-castigat-milioane-cat-au-castigat-doi-ministri-ai-cabinetului-boc-5506751

  Record absolut: 180 de salarii compensatorii
  http://www.jurnalul.ro/stire-special/record-absolut-180-de-salarii-compensatorii-514579.html
  Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana si directorul Eximbank, castiga 20.760 de euro pe luna.
  http://www.revista22.ro/ionut-costea-cumnatul-lui-mircea-geoana-si-directorul-eximbank-castiga-6865.html
 • -1 (3 voturi)    
  Privatii fura mai putin decat Stat (Luni, 15 februarie 2010, 12:55)

  catanecis [anonim]

  "Nemernicii ce incaseaza "pilonul 2" vor sa traiasca nepermis de bine pe pe banii altora." Nu as avea incredere in cineva care s-a oferi sa-mi gestioneze banii gratis. Interesul lor e sa gestioneze cat mai bine banii, fiindca iau procent din suma gestionata!
  Mentalitati precum ce de mai sus ne fac sa fim in aceasta mocirla. Cotizez din 2007 si la Pilonul II si la Pilonul III. Pot intra oricand pe site-ul firmei de pensii si vad valorile conturilor. Am reusit sa economisesc cam 2000 Euro. Acesti bani vor ajunge la mine sau la mostenitorii legali, daca patesc ceva pana la pensie. Cine imi garanteaza pensia de la stat? Ce se intampla cu banii daca nu apuc sa ies la pensie?
 • +1 (1 vot)    
  TREBUIE (Luni, 15 februarie 2010, 14:27)

  sabo [utilizator]

  acceptata si o varianta diferita;
  daca nu-mi convine nici un fond , este dreptul meu sa imi economisesc singur baniii....de ce nu se accepta si ideea asta?
  nu..pentru atunci cum i-ar mai fura?
  cetatenii pot face presiune pentru a se accepta si metoda asta..care este problema..sunt banii mei..ii strang cu, vreau si nu mai cer nimic de la nimeni!/(editat de HotNews.ro)
  • 0 (0 voturi)    
   Cât ai depus până acum? (Luni, 15 februarie 2010, 22:47)

   senator [utilizator] i-a raspuns lui sabo

   Maestre, cât ai depus până acum pentru PENSIA TA? Dar sincer. Consideri că-ţi va ajunge?
   Este un factor psihologic pe care mulţi nu-l înţeleg. O contribuţie penstru pensie este aceea la care nu ai acces decât la pensie, nu altfel. Degeaba spuneţi că vei depune la bancă, la fonduri de investiţii sau pe bursă. Aia nu e pensie. Când veţi înţelege acest lucru aţi făcut jumătate de pas.
 • +1 (1 vot)    
  Pensie privata? (Luni, 15 februarie 2010, 14:35)

  Petre [anonim]

  Pensia privata e un fel de " pasrea de pe gard? E a ta! Prinde-o!
  Un jaf national gandit de niste minti stricate!

  Poate cineva indreapta erorile nationale!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by