Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat miercuri, 10 august, autorizarea prealabila a fuziunii celor doua fonduri de pensii private facultative administrate de catre BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, a anuntat autoritatea de supraveghere. Cumulat, la cele doua fonduri (Primo - fond absorbit - si Medio - fondul absorbant) participau peste 5.300 de romani la jumatatea acestui an, iar in urma fuziunii numarul total de fonduri de pensii facultative din Romania se va reduce la 12 fonduri. Autorizarea definitiva a acestei fuziuni va fi acordata numai dupa informarea si obtinerea acordului majoritatii participantilor la aceste fonduri.

Situatia fondurilor de pensii facultative, iunie 2011Foto: CSSPP

Conform prevederilor legale cu privire la fuziunea fondurilor de pensii facultative, procesul de autorizare a fuziunii cuprinde doua etape, prealabila si definitiva. Autorizarea definitiva a fuziunii va putea fi decisa numai dupa informarea participantilor cu privire la modalitatea si perioada de desfasurare a procesului de fuziune a fondurilor de pensii facultative si obtinerii acordului majoritatii participantilor.

  • "Astfel, in termen de 45 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea, participantii care nu sunt de acord cu prevederile prospectului schemei de pensii facultative ale fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati de transfer la oricare alt fond de pensii facultativ. Fuziunea se va putea finaliza numai la o data ulterioara acestui termen" a anuntat CSSPP.

Pilonul III, primul semestru din 2011

Pilonul III, primul semestru din 2011

Foto: CSSPP

Potrivit autoritatii, administratorul fondului de pensii care urmeaza a fi absorbit are obligatia de a transmite participantilor fondului de pensii facultative documentul de informare si consultare precum si de a publica acest document in cel putin doua cotidiene de circulatie nationala, pe o perioada de cel putin 3 zile consecutive. Totodata aceste informatii se vor regasi pe pagina proprie de internet a administratorului fondurilor de pensii facultative implicate in fuziune, unde se vor mentine pe toata perioada de desfasurare a fuziunii.

CSSPP mai mentioneaza ca, de la data comunicarii deciziei de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor de pensii facultative, administratorului ii este interzisa incheierea de noi acte individuale de aderare la fondul de pensii absorbit.

Datele oficiale ale autoritatii, arata ca la sfarsitul primului semestru din acest an, la pilonul III de pensii (pensii private facultative) participau 241.408 persoane, inscrise la 13 fonduri de pensii. Cele doua fonduri de pensii facultative administrate de BRD, aveau cumulat 5395 de clienti si active in valoare de peste 8,4 milioane lei.