VIDEO Sistemul eCall:
- "De la 1 ianuarie 2011, a fost demarat oficial proiectul pan-european de implementare a serviciului eCall, denumit HeERO, in baza unui acord de finantare semnat intre ERTICO, liderul de consortiu, si Comisia Europeana al carui beneficiar este si administratorul Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta (SNUAU) - Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). In cadrul proiectului HeERO, Romania face parte dintr-un consortiu alaturi de 8 tari europene in care vor mai fi dezvoltate alte sisteme pilot. Proiectul va fi derulat pe o perioada de 36 de luni, a declarat Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), administratorul serviciului 112 din Romania.
Adrian Fulea a mai declarat ca "la sfarsitul acestui proiect, Romania va fi capabila sa implementeze sistemul eCall prin care vor fi alertate toate dispeceratele de urgenta (Ambulanta, Pompieri, Politie), care vor primi date exacte despre un eventual accident auto".
Datele Comisiei Europene arata ca alaturi de Romania in proiect mai participa opt tari UE (Cehia, Finlanda, ermania, Grecia, Italia, Olanda si Suedia) si Croatia. Bugetul total al acestui proiect este de 10 milioane de euro, din care finantarea UE este de 5 milioane de euro.
Cum functioneaza sistemul eCall
Sistemul eCall se declanseaza automat de indata ce senzorii din interiorul vehiculului detecteaza un accident grav. Odata declansat, sistemul formeaza numarul european de urgenta 112, stabileste o legatura telefonica cu centrul corespunzator de preluare a apelurilor de urgenta si transmite serviciilor de salvare detalii despre accident, inclusiv ora la care acesta a avut loc, pozitia exacta a vehiculului accidentat si directia deplasarii (informatie esentiala in cazul in care accidentul s-a produs pe autostrada sau intr-un tunel). Un apel de tip eCall poate fi declansat si manual, prin simpla apasare a unui buton din interiorul masinii, de exemplu de catre un martor la un accident grav.
Se estimeaza ca instalarea sistemului eCall in fiecare automobil nou costa mai putin de 100 de euro. Pentru a nu suscita preocupari legate de protectia vietii private, trebuie mentionat ca sistemul eCall nu permite urmarirea vehiculelor, deoarece ramane inactiv si nu transmite semnale pana in momentul in care este activat de producerea un accident, se arata in comunicatul CE.
In prezent, dintre toate automobilele din UE, numai 0,7% sunt echipate cu sisteme automate de apel de urgenta, cresterile inregistrate in numar fiind nesemnificative. Aceste sisteme brevetate nu permit interoperabilitatea sau continuitatea la nivelul intregii UE.
Comisia a decis sa ia masuri legislative in vederea implementarii sistemului eCall, deoarece introducerea sa pe baza de voluntariat s-a dovedit a fi insuficienta.
Se prefigureaza ca beneficiul mai mare e la producatorul acestuia.
E un telefon mai mult decit banal care formeaza DOAR 112.
PS1. Daca nu e semnal la locul accidentului?
Accidentele grave care trebuie anuntate rapid sint INTRE localitati.
In localitati sint si martori, care sigur suna.
PS2. Minciuna/dezinformarea ca abonatul nu e urmarit e dovedita de faptul ca, in momentul transmiterii apelului, SE STIE DIRECTIA de mers, deci fiecarui abonat ii trebuie o inregistrare tip coada de asteptare de citeva cimpuri (in calculatoarele retelelor mobile), pentru retinerea celulelor printre care a trecut masina inaintea apelului.
PS3. DACA butonul poate(?) fi apelat de un martor, nu inseamna ca butonul E LA VEDERE?
Deci: daca e la vedere, nu inseamna ca poate fi activat DIN GRESEALA?
Daca e din greseala, POATE FI ANULAT (a gresi e omeneste)???
In ambele cazuri: exista pedepse pentru apelul batjocura si cel-din-greseala?
PS4. DACA butonul poate fi apelat de un martor, nu inseamna ca acesta patrunde intrun cimp de investigatie (poate sterge/afecta/adauga probe)?
PS5. DACA butonul poate fi apelat de un martor, nu inseamna ca acesta poate fi tentat sa devina un hot/jefuitor?
PS5. DACA butonul nu e la vedere, cum ajunge martorul la el?
Voi astia cu unghia'n gat lasati-i macar pe cei care nu sunt ca voi sa aiba o sansa de supravietuire in lumea asta.
eCall-ul va fi destul de securizat pentru a nu se distruge in cadrul unui accident.
Iar in cazul unor accidente va salva vieti si asta este cel mai important.
Succes!
Parerea mea: ai inghitit cam repede galusca.
(Sau era broscoiul?)
Daca te-ai accidentat si ti-ai pierdut constienta cum suni de pe mobil?
mai bine sa-i salvam pe soferii romani din prostiile in care intra decat sa prevenim accidentele rutiere
tara avem, bine ca e si locuita
pe langa asta... e bine ca se face ceva... tu vrei sa ai problemele intr-o ordine si pana nu se rezolva prima sa ramai blocat? asta e logica ta?
Sistemul asta scurteaza timpul in care sunt anuntate autoritatile. In loc sa dureze 2 minute pana suna cineva la 112 dureaza 10 secunde, dar salvarea face 2 ore pana la accident
Ce infrastructura? Telefonia mobila acopera intreg teritoriul Romaniei, apelul la 112 e gratuit indiferent de retea, iar SMURD-ul exista deja.
Compara cu numarl de cazuri in Romania in care salvarea ajunge prea tarziu, sau nu e echipata corespunzator, nu avem medici pe salvare sau spitalul e de toata jena.
Poate sistemul asta e bun intr-o tara in care sistemul de sanatate este pus la punct, dar Romania are nevoie de bani pentru multe alte lururi.
Citeste articolul. Bugetul e de 10 milioane infrastructura si mai trebuie dati 100 euro pentru fiecare masina.
SMURD-ul ajunge foarte repede (traiasca Arafat!) si e bine echipat.
Citeste tu mai bine articolul;)
"Bugetul total al acestui proiect este de 10 milioane de euro, din care finantarea UE este de 5 milioane de euro."
Nu zice nicaieri de infrastructura - banii aia sunt folositi pentru cercetare, prototipuri, etc. Iar aia 10 milioane reprezinta bugetul pentru TOATE cele 9 tari, mon ami.
Daca iti cumperi o masina de 10.000 E si nu dai 100 E pentru un sistem de siguranta... nu mai am ce zice...
Adica cineva are brevetul si na a incasat suficient pentru acest brevet. Asa ca il facem obligatoriu.
Eu cred ca daca era un sistem asa bun nu era nevoie sa fie obligatoriu (cam ca aerul conditionat)
Ar trebui sa te bucuri de faptul ca oameni mai destepti incearca sa apere viata unor fraieri ca si tine care nu se gandesc decat la bani, chit ca systemul va fi instalat gratuit.
Toti Gica contra din lumea asta par sa se fi concentrat in Romania. :-(
NU este vorba de cheltuieli, ci de faptul ca cele 60 de secunde castigate prin apelul automat nu ajuta la nimic daca echipele de interventie nu au cum sa ajunga REPEDE la locul accidentului!
Nu este nimic revolutionar in sistemul, este doar o idee veche care este reluata.
Nu inteleg de ce nu iau legatura cu cei care deja produc sistemul asta.
Ceea ce e important este sa se salveze vieti, de multe ori nevinovate peste care a dat vre-un bizon cu SUV-ul sau.
Cine plateste este clar. Hai se ne mindrim ...
Uni romani chiar sunt prea zgariebranza ca sa traiasca. Jalnic!