Numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale era de 5,85 milioane la finalul anului trecut, in crestere cu 2% fata de sfarsitul anului 2010, a anuntat marti autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Pe parcursul anului trecut, numarul abonatilor prin retele de cablu a crescut cu 7%, in timp ce numarul abonatilor prin retele satelit (DTH) a scazut cu 5%, insa in a doua jumatate a anului numarul acestora din urma a revenit pe crestere (+2%). Retelele de cablu au atras 61% din numarul total al abonatilor la servicii TV (cu 3 puncte procentuale mai mult decat cu un an in urma), 38,5% dintre abonati optand pentru retele satelit si 0,5% pentru tehnologia IPTV.

Structura abonatilor la servicii TVFoto: ANCOM

Rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale la nivel de gospodarii a ajuns astfel la nivelul de 82,6%, fiind calculata ca raport intre numarul total de abonati si numarul de gospodarii din Romania actualizat conform rezultatelor preliminare ale recensamantului desfasurat in 2011. In mediul urban, penetrarea era de 91,1%, in timp ce in mediul rural aceasta era de 72,2%. 78% din totalul abonatilor din mediul urban receptionau servicii prin intermediul retelelor de cablu si 21% prin retele satelit (DTH), in timp ce in mediul rural predomina receptia prin retele satelit (DTH), cu 66% din total.

  • Numarul abonatilor la cablu digital s-a dublat in 2011

Retelele de cablu au inregistrat cresteri, atat din punctul de vedere al numarului total de abonati, care a crescut pe parcursul anului 2011 cu 7%, cat si din perspectiva numarului de abonati la servicii de retransmisie prin cablu in format digital, care a crescut cu 129% fata de sfarsitul anului 2010 si cu 24% fata de jumatatea anului 2011. Astfel, ponderea numarului de abonati prin retele de cablu digital a ajuns la 25% din numarul total de abonati prin retele de cablu, din ce in ce mai multi abonati ai retelelor de cablu optand pentru servicii digitale.

Numarul de abonati prin cablu in mediul urban a crescut in ultima jumatate a anului 2011 cu 3,5%, in timp ce in mediul rural numarul de abonamente prin cablu a scazut nesemnificativ, cu 0,2%. In mediul urban au fost raportati 2,79 milioane de abonati prin cablu, iar in mediul rural existau 0,78 milioane abonati prin cablu.

Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate prin tehnologie IP (IPTV) au inregistrat o scadere cu 21% in ultimul semestru al anului 2011, totalul la finele lui 2011 fiind de aproximativ 30 mii abonati.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2011 si poate fi consultat aici.